Nesli tükendiği düşünülen kırlangıç balığı Karadeniz'de yeniden görülmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Nesli tükendiği düşünülen kırlangıç balığı Karadenizde yeniden görülmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2015 14:19

- Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arslan: "Karadeniz'de neslinin tükendiği düşünülen kırlangıç balığı son yıllarda balıkçı ağlara takılmaya başladı"

Haberin Devamı

GİRESUN (AA) - Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de neslinin tükendiği düşünülen kırlangıç balığının son yıllarda balıkçı ağlara takılmaya başladığını söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 - 20 yıl öncesine kadar Karadeniz'de kırlangıç avcılığının yapıldığını belirtti.

Balığın Karadeniz'de 1990'lı yıllardan itibaren bir anda kaybolduğuna işaret eden Arslan, "Karadeniz'de kırlangıç balığı adeta yok oldu. Nedenini biz de anlamadık. Balıkla ilgili bir işaret ve iz de yoktu. Bu nedenle kırlangıç balığının neslinin Karadeniz'de tükendiği yönünde herkeste kanaat oluştu" diye konuştu.

Son yıllarda kırlangıç balığının Karadeniz'de yeniden görülmeye başlandığını, ara sıra da olsa balıkçı ağlarına takıldığını kaydeden Hamdi Arslan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Uzun yıllar kırlangıç balığı Karadeniz'de hiç görülmedi. Ancak ne olduysa balık yeniden ortaya çıktı. Neslinin tükendiğini düşündüğümüz kırlangıç balığı son yıllarda Karadeniz'de yeniden kendisi göstermeye başladı. Balıkçı ağlarına ara sıra da olsa vuruyor. İşaret ve izler de kırlangıç balığının Karadeniz'de yeniden popülasyonunun arttığı yönünde. Önümüzdeki yıllarda balığın bollaşacağı yönünde tahminlerimiz ve ümitlerimiz var. Birkaç yıl sonra yine tezgahlarımızı bol miktarda avlanan kırlangıç balıkları süsleyecektir."

- En çok çorbası yapılıyor

Arslan, az avlandığı için kırlangıç balığının çok değerli olduğunu, balıkçı tezgah ve manavlarında kilogramının 40 ila 60 lira arasında satıldığını söyledi.

Balığın ayrıca çok lezzetli olduğuna işaret eden Arslan, "Kırlangıç balığı özellikle büyük otel ve restoranlarda büyük rağbet görmekte. Buralarda daha çok çorba yapımında kullanılıyor. Yine fırın başta olmak üzere değişik şekilde pişirilmekte" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!