Paylaş
Yemeğe çok düşkün olan Roma İmparatoru Neron’un emrindekileri yüksek dağlara çıkarıp kar toplattığını ve gelen karı şerbetle karıştırarak yediğini ise daha önce yazmıştık.
Tarihi bu kadar eskilere dayanan bir yiyecek olarak dondurmanın bir müzesi olması hiç de garip değil sanırım.
Önceleri kar ve sütten, sonra buz ve meyveden yapılan karışımlar sonunda dondurma halini almış.
Dondurmanın olmazsa olmazı külah ise 19. yüzyılda bulunmuş, lakin bu tarihe kadar dondurma bardaklarda, kağıt konilerde ya da bisküvi arasına konarak servis ediliyormuş.
İşte bu ve benzeri bilgiler çeşitli şekillerde ve araçlarla İtalya’nın Bolonya kentinde açılan Carpigiani Dondurma Müzesi’nde sergileniyor.
Carpigiani 66 yıldır dondurma yapma makinesi üreten bir şirket ve bu müzeyi Anzola Emilla kasabasında yer alan Dondurma Üniversitesi’nde kurmuş.
Geçen yılın sonlarına doğru bin metrekarelik bir alanda açılan müzede dondurmanın zaman içinde evrimi, üretim teknolojisinin tarihçesi ile dondurma tüketim yerleri ve şekli olmak üzere üç farklı tema yer alıyor.
Böyle müzeleri duydukça bir yemekçi olarak “şimdi orada olmak vardı” demekten alamıyorum kendimi. Ya siz?
Meyaneli balık çorbası
Eti beyaz olan bütün balıklardan çorba yapmak mümkündür. Ancak çorba yaparken en güzel sonuç lipsos, kırlangıç ya da iskorpitle alınır. Lipsosla çorba yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, dikenlerinin zehirli olduğu ve satın alırken balıkçıya ayıklatmaktır.
Balığı ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Büyüklüklerine göre iki ya da üç parçaya bölüp tencereye alın. Üzerine defne yapraklarını, ikiye bölünmüş kuru soğan, 8-9 su bardağı su ve tuzu ilave edip orta ısılı ateşte 20-30 dakika kadar haşlayın. (Haşlama işlemi sırasında tencerenin kapağı açık olmalı.)
Pişmiş soğanı ve defne yapraklarını tencereden alın. Balıkları da delikli kepçeyle tencereden alıp bir tabağa yerleştirin. Balık suyunu tel süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz balık suyunu bir tencereye aktarın. Tavla zarı formunda doğradığınız patates, havuç ve sarmısakları, boylamasına dilimlediğiniz mantarlarla birlikte balık suyuna aktardıktan sonra 15 dakika kadar haşlayın.
Kılçıkları ve derisi ayıklanıp didiklenmiş balık parçalarını ve ince kıyılmış maydanozu da çorbaya ekleyerek 7-8 dakika daha pişirin.
Son olarak, yumurta sarısı ve limon suyunu küçük bir kasede çırpıp isterseniz kremayı da kattıktan sonra hazırladığınız meyaneyi çorbaya ilave edin.
2-3 dakika daha kaynattığınız çorbayı ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz sebzeleri eklediğiniz sırada 1-2 yemek kaşığı pirinç ilave edebilirsiniz.
Malzeme listesi
- 800 gr lipsos balığı
(İskorpit ya da kırlangıç balığı da kullanabilirsiniz.)
- 8-9 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 5-6 diş sarmısak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet küçük boy havuç
- 7-8 adet taze kültür mantarı
(isteğe bağlı)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2 adet defne yaprağı
- Ayrıca; karabiber, pulbiber
Meyanesi için;
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 2 adet limonun suyu
- Varsa 1 adet (200 ml) hazır süt kreması
6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Paylaş