Kırım-Kongo kanamalı ateşi, nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında görülen bu hastalık sıcaklıkların artmasıyla birlikte kendisini göstermeye başlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığıyla ilgili mutlaka bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kırım KongoKırım kongo kanamalı ateşi, ülkemizde pek fazla görülmese de dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer almaktadır. Koma durumu, yorgunluk, halsizlik ve kanama gibi birçok belirtisi olan kırım kongo kanamalı ateşi, tetkiklerle tanılanabilmektedir. Peki, kırım kongo kanamalı ateşi nasıl anlaşılır? İşte, bu hastalık hakkında bazı bilgiler
#Kırım KongoKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna krizinde hassasiyet içinde davranılacağını ve zamanlamaya dikkat ederek adımların atılacağını söyledi. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile iyi ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ”İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil” diye konuştu.
#RusyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika ziyareti dönüşü gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Rusya-Ukrayna gerilimi ile ilgili, ‘NATO tavrını belirlemeli, ne yapacaksa yapmalıdır.’ diyen Erdoğan, ‘Herkes sadece laf yapıyor, iş yapan yok’ eleştirisinde bulundu. Erdoğan, S-400 konusuyla ilgili de ‘‘S-400’ler hangarda bekliyor’ deniyor. S-400’ler nerde beklemesi gerekiyorsa orda bekliyor. Tabii gizli konular bunlar.’ ifadelerine yer verdi. Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Cem Özdemir ile bir görüşmesine tepki gösteren MHP lideri Bahçeli için ise ‘Cumhur İttifakı’nın güçlü bir ortağı olan Devlet Bey’in bu tavrı sebebiyle Allah kendilerinden razı olsun derim.' diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYerli korona aşımız TURKOVAC’ta onun imzası var. Erciyes Üniversitesi’ndeki merkezde bir yılı aşkın süre gece gündüz demeden ekibiyle ter döken Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin... Aykut Hoca ile buluştuk, TURKOVAC’ı konuştuk... TURKOVAC’a yöneltilen eleştirileri, iddiaları, etkinlik oranını sorduk... Cevabı net oldu: “TURKOVAC’a acil kullanım onayı bağımsız komisyonlar tarafından verildi. Hiçbir tereddüte gerek yok. Gayet başarılı bir çalışma.”
#TURKOVACTürkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliPandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#Biontechİçinde bulunduğumuz salgın sürecinde herkes Coronavirus’e odaklanmış durumda. Oysa özellikle yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden bir başka önemli sorun da kene sırması ve buna bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan vakaların da maalesef artışa geçmesi.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? Yaz aylarının gelmesiyle beraber, kene sokmaları özellikle kırsal bölgelerde artmaya başladı. Kene ısırması nedeniyle vaka sayısı her geçen gün yükselirken, uzmanlar 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte, kene ısırması belirtileri ve KKKA tedavisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirNormalleşme süreciyle birlikte, eskiye nazaran dışarıda açık alanlarda aktiviteler yaptığımız bu günlerde karşılaşılabilecek kene ısırması tehlikelerine karşı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkTürkiye genelinde haziran ayı itibarıyla, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA'nın, Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabiliyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirKırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Covid 19 salgınıyla mücadele devam ederken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış başladı. Yaz aylarında görülen ve kene ısırması ile ortaya çıkan KKKA, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan hastalık olarak tanımlanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar bulunuyor. Kene ısırığı tedavisinde ise dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte, ayrıntılar...
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirYaz aylarının gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış görülürken, ülkemizde de hayatını kaybeden vatandaşların görülmesi üzerine Kene ısırması ile ilgili konular merak edilmeye başlandı.. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, Kene ısırması belirtileri nelerdir? İşte kene ısırması olduğunda yapılması gerekenler..
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları bu yıl erken başladı. Yaz aylarında kene faaliyetlerinde artış olmasına paralel olarak ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiKoronavirüsüyle ilgili değerlendirmeleri yapan ve süreci yöneten Bilim Kurulu, Koronavirüsü vakalarının ülkemizde de görülmesi ardından adını sık sık duyduğumuz kurumlardan biri haline geldi. Bilim Kurulu üyeleri, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversltelerde akademisyen olarak çalışan tıp bilimcilerinden oluşuyor. Peki, Koronavirüsü Bilim Kurulu üyeleri kimlerdir? Bilim Kurulu üyelerinde kaç doktor var? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar...
#Koronavirüsü Bilim KuruluHavaların ısınmasıyla birlikte keneler ortalıkta daha fazla görünmeye başladı. Sağlık Bakanlığı, kene ile bulaşan ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili uyarıda bulundu. Peki, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) nedir?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiHalk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş( (KKKA) hastalığı Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. KKK, keneler yoluyla insana bulaşarak ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile kendisini gösterebiliyor. Peki, tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı nedir? KKKA nasıl tedavi edilir?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşYaz aylarında piknik, gezi gibi aktivitelerimiz artmasıyla kırsalda geçirdiğimiz süreçte kene ısırması, en önemli endişemizden birisi olmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKAV) ülkemizde 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmiş, 2003 yılında tanımlanmıştır. Bölgemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu salgından ölüm oranı yüzde 6 oranında görülmektedir.
#Kene TürleriKırım kongo kanamalı ateşi halk arasında bilinen adıyla kene ısırması, yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle kırsal kesimde yaşanan ölümler ardından ‘Kırım-Kongo kanamalı ateşi nedir?’ soruları araştırma konusu oldu. İşte Kırım-Kongo kanamalı ateşi ile ilgili bilinmesi gerekenler!
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi