Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteEv değil, oda değil, yataklar kiralanıyor... Fahiş kira artışları nedeniyle tek başına ev kiralayamayan öğrenciler ev arkadaşları arıyordu. Artık bu da yetmiyor... Son dönemde ‘paylaşımlı evler’den sonra, ‘paylaşımlı oda’ ilanları da artmaya başladı. Yurtlar gibi aynı odaya birkaç yatak ya da ranza konuluyor, sekiz kişiye kadar kiracı tek odada birlikte kalıyor.
#Kiralık OdaTamer Karadağlı kimdir, kaç yaşında sorularının yanıtları gündemdeki gelişmelerin ardından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki ünlü oyuncu kaç yaşında, hangi filmlerde ve dizilerde rol aldı? İşte Tamer Karadağlı'nın biyografisi
#Tamer Karadağlıİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#EmlakKiralardaki fahiş artışa karşı vatandaş kendi formülünü buldu; paylaşım modeli. Kirasını karşılamakta zorlananlar, ‘acil ev arkadaşı aranıyor’, ‘paylaşımlı ev’, ‘aile yanında kiralık oda’ başlığında ilanlar vermeye başladı. Öğrencilerin yanı sıra öğretmen, avukat, özel sektör çalışanı gibi farklı birçok meslekten vatandaş kiraya ortak arıyor.
#Kiracıİstanbul’da kira fiyatlarındaki yüzde yüz artışı bazı ev sahipleri fırsata çevirdi. Daireler, hatta dükkânlar bölünerek oda oda kiraya verilmeye başlandı. Beşiktaş’ta 13 yıldır emlakçılık yapan Ahmet Atmaca, “Hiç bu kadar yüksek kira artışına şahit olmadım. 3 ay önce 2 bin liraya verdiğimiz daireye şimdi 5 bin lira istiyoruz. 5 binin altında daire yok” dedi.
#KiraTürkiye son yıllarda Afrika’dan çok göç aldı. Göçmenleri Taksim Tarlabaşı’nda saat satarken veya üst geçitlerde müşterilere parfüm pazarlamaya çalışırken görmek mümkün. Çalışma ve yaşam koşulları bir hayli güç olan bu insanların İstanbul’da diğer bir yaşam alanı ise Kumkapı’daki Katip Kasım Camii Sokak, nam-ı diğer Somali Sokağı… Kumkapı yakınlarına yerleşen bu vatandaşlara son birkaç ayda Suriyeliler de eklendi. Fakat semt sakinlerine göre civarda ciddi bir asayiş sorunu var. Durumu ise en iyi Çapari Restoran’ın işletmecilerinden Tayfun Çapari özetliyor: “Bizim kapımız herkese açık ama insanlarda burada huzurlu olmak istiyor…” Bir diğer Kumkapı sakini ise, “İllegal her şey Kumkapı sokaklarında dönüyor” diyor.
#GöçmenKavala’nın yanı başındaki Taşoz, mübadele sonrasında Anadolu göçmenlerinin çabasıyla gelişen bir ada. Doğası korunmuş, temiz, iyi organize olmuş, tatilci ve sanat dostu. Dağ köylerinde geleneksel dokuyu, Vassilis Vassilikos gibi yazarların dünyasını keşfedebilir, sahillerinde denizin, yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
İstanbul, Ankara ve Bursa gibi üç büyük şehre yakınlığı ile Marmara’nın tatil beldeleri hala popüler. Erdek ve Şarköy’ün mavi bayraklı plajları var. Doğası oldukça zengin; bisikletçiler, dalgıçlar, dağcılar, yürüyüşçüler için farklı imkanlar barındırıyor. Konaklamada ağırlık hala pansiyonlarda. Bazı bölgelerde yazlıklar, sezonluk olarak kiraya veriliyor. Marmara sahillerinin eğlence hayatı güneyi aratmıyor.
Hızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#İstanbulYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#YurtYüksek sezonda boş kalan oteller, müşteri çekebilmek için ‘yaz fırsatları’ adı altında yüzde 50’lere varan indirimlere gitti. Normal şartlarda 46 bin TL’ye ulaşan 4 gecelik bir tatilin bedeli, indirimler sonrası 31 bin TL’ye kadar geriledi. Hürriyet’e konuşan turizmciler, işletmelerin ayakta kalmak için bu indirime mecbur olduklarını anlattı. Ancak turizmcilerin hâlâ yüksek fiyatlara dönüş umudu var. İşletmeler mecburi indirimlerin en fazla iki haftayla sınırlı olduğunu söylüyor.
#Turizm