Kiralik Ev haberleri sayfasında Kiralik Ev hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2728 Kiralik Ev haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuBinlerce üniversiteli genç önümüzdeki günlerde kiralık ev arayışına başlayacak. İstanbul’da öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde 100 metrekare 2+1 evin ortalama kirası 20 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da en düşük rakam 14 bin, İzmir’de 17 bin 500 lira. Öğrenci şehirlerinde 10 bin liranın altında seçenek bulmak zor.
#ÖğrenciTüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, gerçekte olmayan konutu internette uygun fiyata ilana koyup, kiralamaya ilişkin güven vermek amacıyla kapora talep eden dolandırıcılara karşı tüketicileri uyardı. Gündüz, "Dolandırıcılar, ihtiyaçtan dolayı ucuza satış ve kiralama yaptıkları gibi bahanelerle kapora talep edebiliyor. Satın alacak kişiler mutlaka gayrimenkul ya da otomobili görsün, ekspertiz araştırması yapsın. Kapora olarak gönderilen parayı savcılığa şikayet de yapsanız karşınızda muhatap yoksa geri alamazsınız" dedi.
#Kiralık EvTürkiye’de ev sahipliği oranı son 9 yıldır geriliyor. Oturduğu konuta sahip olanların oranı 2015 ve öncesinde yüzde 60’ı aşmışken, 2023’te yüzde 56.2’ye düştü. Artan fiyatlara ve yüksek faiz oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Erişilebilir konut için yeni model şart” diyor. Kamuya ait arsalarda, kamu-özel sektör işbirliği ile konut üretilmesi ve bu yolla fiyatların yüzde 40 düşürülmesi öneriliyor.
#Kiralık EvErişilebilir fiyatlı kiralık konut için hazırlanan yeni modelde son aşamaya gelindi. Kamunun arsa göstermesi halinde harekete geçeceklerini açıklayan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Bu modelle İstanbul’da 10-12 bin TL bandında kiralık ev bulmak mümkün olacak” dedi.
#GYODERKirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için iki farklı tarife oluşturdu. Hızla artan ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor, hem de toplu parayı mevduat ya da farklı yatırımlarında değerlendiriyor. İndirimi cazip bulan kimi kiracılar peşin ödemeyi kabul ediyor, bütçesi sınırlı olanlar ise bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor.
#Kiralık EvKentsel dönüşüme girmesi planlanan evlerin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir yıl süreyle kiracı arıyor. İlanlarda evin dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açıkça belirtiliyor. Bütçesine göre ev bulamayanlar da kiralıyor. ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
#Kiralık Ev İlanlarıEv sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kira artışı tartışmaları son dönemde gündemden düşmüyor. Bu süreçte kira sözleşmesinin beş yılı doldurup doldurmadığı oldukça kritik. Peki beş yılın sonunda kira ücreti nasıl belirleniyor? Mahkeme süreci nasıl ilerliyor? Masrafları hangi taraf üstleniyor?
#EmlakKiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gündeme gelmediği gün neredeyse yok. Son dönemde tartışmaların ana başlıklarından birini de tahliye taahhütnameleri oluşturuyor. Günümüzde özellikle emlakçılar aracılığıyla kiralık ev bakanlar sık sık, “Ev sahibi tahliye taahhütnamesi istiyor, buna imza atmanız gerekiyor” cümlesini işitiyor. Peki kiracı, ev sahibinin talebi doğrultusunda taahhütnameyi imzalamak zorunda mı? Emlakçılar böyle bir şeyde aracı olabilir mi? Kiracılar nelere dikkat etmeli?
#EmlakUzun dava süreçleri nedeniyle mülk sahipleri artık tahliye taahhüdü almadan evini kiraya vermiyor. Kiralama aşamasında bunu kabul eden kimi kiracılar ise tahliye zamanı geldiğinde ‘İmza benim değil’ diyor. Kiracıların hedefi bu yolla zaman kazanmak. Hukukçular son aylarda imza itirazlarında patlama olduğunu, davaların sonuçlanmasının 1.5-2 yılı bulduğunu dile getiriyor.
#Tahliye TaahhüdüEv sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak evini satılığa çıkaran bir ev sahibi “Kiracılı evi kimse almıyor” diyerek dairenin boşaltılmasını istedi. Kiracı evi boşaltmayınca taraflar cama asılmak istenen ‘satılık’ ilanı üzerine tartışma yaşadı. Kiracı ev sahibinin ilanı asmasına izin vermedi. Peki böyle bir durumda kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?
#EmlakVergi Hukuku Uzmanı Murat Batı, boş ev vergisi ile ilgili önerilerde bulundu. Batı, bu vergide de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yapılacak değerleme sonucu ya da değerleme hizmeti sunan firmalarca düzenlenecek ekspertiz raporunun esas alınmasını önerdi ve ancak bu şekilde boş ev vergisinin beklenen amaca uygun olacağını vurguladı.
#Kiralık EvArtan kiralarla birlikte uygun fiyata ev arayanlara bir de üniversite öğrencileri eklenince emlak dolandırıcılarına gün doğdu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, bu dönemin dolandırıcılar için en uygun zaman olduğu ve dolandırıcılara karşı vatandaşın dikkatli davranması gerektiği uyarısında bulundu.
#Kira FiyatlarıBursa'nın Osmangazi ilçesinde binanın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kiracı olarak oturduğu evden çıkan Filiz Sivrikoz (69), anlaştığı yeni ev başkasına kiraya verilince sokakta kaldı. Dört gündür sokakta olduğunu ve hasta olduğunu söyleyen Filiz Sivrikoz, "Tutunacak dalım yok. Bana bir yuva bulsunlar. Başka bir şey istemiyorum" dedi.
#BursaAnkara Tüm Emlakçılar Odası(ATEM) Başkanı Hakan Akçam, üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından kiralık konut arayışında artış olacağını dile getirerek “Bu ayın sonuna doğru oluşacak bu yoğunluk sonrasında arz talebi karşılayamayacak duruma gelecek” dedi.
#Ankara Tüm Emlakçılar OdasıMilyonlarca kişinin ortak sorunu fahiş kira artışları. Birçok ilde kiracılar zam baskısı ile uğraşırken, kiralık ev arayanlar bütçesine göre seçenek bulmakta zorlanıyor. Peki bugünlerde yeni bir ev kiralayacaklar ne kadar hane gelirine sahip olmalı? İstanbul’da merkezi ilçelerde 2+1 ev kiralamak için hane gelirinin en az 30-60 bin lira bandında olması gerek. Şehrin gelişim çeperlerinde dahi en düşük gelir beklentisi 20-25 bin lira. Ankara’da hane gelirinin en az 20-52 bin lira, İzmir’de ise 22-60 bin lira olması bekleniyor.
#İzmirSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Yerel yönetimlerin inşaat sektörünün önünü açmaları gerekiyor. İnşaat yapmanın önünü açmak adına harçlarda, uygulamalarda prosedürlerin çok ağır olmadığı bir sistem olmalı. Özellikle Ankara’mızın birkaç ilçesinde alınan ruhsat sayısı oldukça az” dedi.
#Hakan AkçamHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuAnkara’da üniversiteye yerleşen ancak yurt bulamayan öğrencilerin kiralık ev arayışı hızlandı. AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “İkinci öğretim programlarının kapatılması, geçen yıllara oranla öğrencilerin konut kiralama talebinin daha düşük olacağına işaret etmektedir” dedi.
#AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi DekanıYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#İstanbulYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#YurtYüksek sezonda boş kalan oteller, müşteri çekebilmek için ‘yaz fırsatları’ adı altında yüzde 50’lere varan indirimlere gitti. Normal şartlarda 46 bin TL’ye ulaşan 4 gecelik bir tatilin bedeli, indirimler sonrası 31 bin TL’ye kadar geriledi. Hürriyet’e konuşan turizmciler, işletmelerin ayakta kalmak için bu indirime mecbur olduklarını anlattı. Ancak turizmcilerin hâlâ yüksek fiyatlara dönüş umudu var. İşletmeler mecburi indirimlerin en fazla iki haftayla sınırlı olduğunu söylüyor.
#Turizmİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bilişim suçlarına yönelik 13 ilde düzenlenen “Siberağ-1” operasyonları ile hesaplarında 3 milyar 600 milyon Türk lirası para hareketliliği bulunan 35 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
#Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bilişim suçlarına yönelik 13 ilde düzenlenen “Siberağ-1” operasyonları ile hesaplarında 3 milyar 600 milyon Türk lirası para hareketliliği bulunan 35 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
#Siberağ-1 OperasyonlarıBinlerce üniversiteli genç önümüzdeki günlerde kiralık ev arayışına başlayacak. İstanbul’da öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde 100 metrekare 2+1 evin ortalama kirası 20 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da en düşük rakam 14 bin, İzmir’de 17 bin 500 lira. Öğrenci şehirlerinde 10 bin liranın altında seçenek bulmak zor.
#ÖğrenciEv kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıTüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, gerçekte olmayan konutu internette uygun fiyata ilana koyup, kiralamaya ilişkin güven vermek amacıyla kapora talep eden dolandırıcılara karşı tüketicileri uyardı. Gündüz, "Dolandırıcılar, ihtiyaçtan dolayı ucuza satış ve kiralama yaptıkları gibi bahanelerle kapora talep edebiliyor. Satın alacak kişiler mutlaka gayrimenkul ya da otomobili görsün, ekspertiz araştırması yapsın. Kapora olarak gönderilen parayı savcılığa şikayet de yapsanız karşınızda muhatap yoksa geri alamazsınız" dedi.
#Kiralık EvSon dönemde gösteri dünyasının en çok konuşulan yıldızlarından biri o. Önce kocası ve çocuklarıyla birlikte yaşadıkları evi rutubet sardığı için hastanelik olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu.
#Tori SpellingSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#Kiraİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yalova, İzmir, Sivas ve Samsun merkezli 20 ilde nitelikli dolandırıcılık, çevrimiçi çocuk Müstehcenliği ve tacizi suçlarına yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen “Sibergöz-25” operasyonlarında 50 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
#Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yalova, İzmir, Sivas ve Samsun merkezli 20 ilde nitelikli dolandırıcılık, çevrimiçi çocuk Müstehcenliği ve tacizi suçlarına yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen “Sibergöz-25” operasyonlarında 50 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
#Ali YerlikayaÇankaya’nın Çamlıtepe Mahalle muhtarı Nesibe Durmaz, mahallelerinde artan kira fiyatlarına değinerek vatandaşların kiralık ev bulma noktasında sıkıntılar yaşadığını söyledi. Muhtar Durmaz, “Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan sorunlar bizlere kadar yansıyor, tebligat sayısında bir artış yaşanıyor” dedi.
#Çamlıtepe MahallesiHazine ve Maliye Bakanlığı, doğru beyan edilmeyen ve vergi kaybına neden olan kira gelirlerinin peşine düşerek, konutları analize başladı. Pek çok kiracıya belirli gün ve saat verilerek gerçek kira bedelleriyle ilgili görüşme mektupları gönderildi. Çalışmalar hâlâ devam ediyor. Peki bu uygulamayla tam olarak amaçlanan nedir? Kira artışlarının kontrol altına alınmasını sağlayabilir mi? Uygulamayı ciddiye almayan ev sahipleri ve kiracılar hangi cezalarla karşılaşabilir? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#Emlak