Güncelleme Tarihi:
Üniversite tercihlerini yapan öğrenciler için kiralık daire bulma telaşı başladı. Eğitim-öğretim döneminin başlamasına az bir süre gayrimenkul sektöründe bir hareketlenme olduğunu dile getiren ATEM Başkanı Hakan Akçam, özellikle üniversite şehri olan Ankara’da kiralık konut eksikliği sorunu olduğunu belirtti. Üniversite öğrencilerinin ve tayin durumu belli olacak memurların Ankara’ya gelmesiyle birlikte bu sorunun daha da gün yüzüne çıkacağını vurgulayan Akçam, özetle şunları söyledi:
KİRALIK KONUT EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR
“Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte bir üniversite şehri olan başkent Ankara’da hem velilerin hem de öğrencilerin ev arayışları hız kazanacak. Özellikle kiralık konut arayışında bir artış yaşanacak. Sadece üniversite öğrencileri değil bu dönem memurların tayin süreci de kiralık konut arayışını arttıracak. Dolayısıyla bu ayın sonuna doğru oluşacak bu yoğunluk sonrasında arz talebi karşılayamayacak duruma gelecek. Şu an için özellikle şehir dışından Ankara’ya gelen üniversite öğrenci adaylarının çoğu, üniversitelerine yakın olan ilçelerdeki mahalle ve semtlerden ev bakıyor. Bu anlamda özellikle Cebeci, Ulus, Gazi Mahallesi ve üniversite kampüslerine yakın olan yerler öğrencilerin en çok tercih ettiği yerler arasında. Merkez ilçelerin haricinde diğer ilçelerde de meslek yüksekokulları olduğu için uzak ilçelerde de kiralık konut eksikliği yaşanmakta.”
KİRA FIRSATÇILIĞI
“Oda olarak Başkent Ankara’da özellikle öğrenciler konusunda oldukça hassasız. Öğrencilerin kiralık konut sorunu yaşamaması için elimizden gelen her türlü önlemi alıyoruz ve üyelerimize de bundan bahsediyoruz. Son zamanlarda evinin odalarını ayrı ayrı kiraya veren bazı fırsatçıları duyuyoruz. Örneğin evin 3 tane odası varsa her bir odasını farklı öğrencilere kiralıyorlar. Bu tam anlamıyla fırsatçılık. Bu gibi durumlarla mücadele etmek ve öğrencilerin kiralık konut sorunu yaşamaması için elimizden gelen her türlü mücadeleyi veriyoruz. Bazıları öğrenciye veya bekâra ev vermek istemiyor. Oda üyelerimize bu konuda mal sahibi ile konuşmalarını ve bu yanlış algıyı yıkmalarını sağlamalarını söylüyoruz. Çünkü sizin de bir çocuğunuz olabilir veya bekâr olabilirsiniz. Öğrenciye ya da bekara ev vermeme mantığı son derece yanlış.”
KONUT EKSİKLİĞİ FİYATLARA YANSIYOR
Başkent Ankara’da yaşanan kiralık konut eksikliğinin, kira fiyatlarına da yansıdığını belirten Akçam, “Yaşanan kiralık konut eksikliği sorunu haliyle kira fiyatlarına da yansıyor. Bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte Çankaya’da kiralık konut fiyatları 13 bin ila 72 bin TL arası değişebiliyor. Keçiören’de 13 bin ila 20 bin TL, Etimesgut’ta 13 ila 15 bin TL, Sincan’da 10 ila 13 bin TL Pursaklar da ise 10 ila 12 bin TL bandında ilerliyor” dedi.
YÜZDE 25 SINIRI ORTADAN KALKSIN
Deprem sonrası Ankara’ya gelenlerin sayısının 400 bini geçtiğini belirten emlak müşaviri Salim Taşçı, “Bu 400 binin ihtiyacı en az 200 bin daire olsa zaten Ankara’da konut fazlası 225 bin. Diğerlerini de düşürürsen ortada kiralık konut kalmıyor. Diğer yandan kent göç alıyor. Yabancılar göç ediyor” dedi. Kiralardaki artış oranına getirilen yüzde 25’lik zam sınırına işaret eden Taşçı, “Yüzde 25 zam sınırı fiyatları bu hale getirdi. Aslında TÜFE ortalamasıyla ne kiracının ne ev sahibinin birbiriyle kavgası yoktu. Herkes ona uyuyordu. Yüzde 25 sınır getirince evi boş olanlar yeni sınır gelir diye fiyat yükselterek verdiler. Burada kiracıyı ev sahibinin önüne attılar. Ev sahibini de kiracının önüne attılar. Dengeyi bu bozdu. Yüzde 25 sınırı kaldırılsın. Tekrar TÜFE uygulansın. Kavgalar, gürültüler ortadan kalksın” dedi.