Kiralıkta ikinci öğretim etkisi

Güncelleme Tarihi:

Kiralıkta ikinci öğretim etkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2024 17:28

Ankara’da üniversiteye yerleşen ancak yurt bulamayan öğrencilerin kiralık ev arayışı hızlandı. AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “İkinci öğretim programlarının kapatılması, geçen yıllara oranla öğrencilerin konut kiralama talebinin daha düşük olacağına işaret etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da üniversitelere yerleşme hakkı kazanarak kayıt yaptıran öğrencilerin bir kısmı yurtları tercih ederken bir kısmı da evlere yöneliyor. Yurt bulamayan öğrenciler de mecburen ev bulmak durumunda kalıyor. Bu yıl başkent Ankara’daki üniversitelere kayıt yaptıran öğrenci sayısının 96 bine yakın olduğunu dile getiren Ankara Üniversitesi(AÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kentteki öğrencilerin yüzde 92’sinin Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Altındağ, Keçiören ve Gölbaşı ilçelerini tercih ettiğini söyledi. İkinci öğretim programlarının kapatılmasıyla beraber, geçen yıllara oranla öğrencilerin konut kiralama talebinin daha düşük olmasını beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Tanrıvermiş, öğrencilerin kiralık konut arayışı ve talebine ilişkin atılması gereken adımları ve çözüm önerilerini Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haberin Devamı

Kiralıkta ikinci öğretim etkisi

EN ÇOK TALEP ÜÇ İLÇEYE

“Başkent Ankara’da 2024-2025 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran öğrenci sayısının yaklaşık 96 bin ve kentteki toplam üniversite öğrencisi sayısının 550-580 bin dolayında olması beklenmektedir. Ankara’da öğrencilerin ağırlıklı olarak Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Altındağ, Keçiören ve Gölbaşı’ndaki yüksekokul ve fakültelerde eğitim gördüğü ve altı ilçedeki öğrenci sayısının ilin toplam öğrenci sayısı içindeki payı yüzde 92 dolayındadır. Gayrimenkul teknoloji şirketleri ve ilan sitelerinden derlenen verilere göre kentte Şubat 2024-Ağustos 2024 döneminde ilçe düzeyinde konut kirasındaki en yüksek artışın, Ayaş, Beypazarı, Şereflikoçhisar, Kızılcahamam, Keçiören, Çubuk ve Elmadağ ilçelerinde gözlendiği görülmüştür. Bu ilçelerden Keçiören, Çubuk ve Beypazarı’nda öğrencilerin konut kiralama talepleri yüksektir. Kentteki öğrencilerin yüzde 92’sinin okullarının bulunduğu ilçelerde, Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Altındağ, Keçiören ve Gölbaşı konut kirasında şubat-ağustos dönemindeki artış yüzde 37 ile yüzde 55 arasındadır. Kira artışında yüzde 25’lik üst sınır uygulamasının sona erdiği 2 Temmuz 2024 tarihinden sonraki artışların da fahiş düzeyde olmadığı gözlenmekte. Birçok kentte olduğu gibi, Ankara’da da üniversite öğrencilerinin barınma giderlerinin ciddi düzeyde olduğu, merkezi ve yerel idareler başta olmak üzere bütün sivil örgütlerin öğrencilere yönelik sosyal destek programlarını geliştirmeleri ve uygulamalarına ihtiyaç bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Kiralıkta ikinci öğretim etkisi

KİRA ARTIŞI HIZLANABİLİR

Başkente yeni gelecek öğrencilerin yurtlarda barınma yeri bulamamaları halinde, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Gölbaşı, Altındağ ve Yenimahalle ilçelerinde konut arayışına girmeleri ve doğal olarak kira ücretinde artış hızının yükselmesi beklenmektedir. Ancak Ankara, İstanbul ve İzmir’deki devlet üniversitelerinde geçen seneye göre toplam kontenjanların azalması ve 80 bin dolayındaki ikinci öğretim programlarının kapatılması, geçen yıllara oranla öğrencilerin konut kiralama talebinin daha düşük olacağına işaret etmektedir. Son olarak kente 2023 verilerine göre yaklaşık 600 bin afetzedenin yaşadığı ve yıl sonunda 240 bin dolayında deprem konutunun tesliminin yapılacak olması, boş ve kiralık konut sayısında artışa imkân verecektir. Afetzedelerin deprem bölgesindeki konutların da aşamalı olarak tamamlanmasıyla memleketlerine geri dönmeye başlamaları, kiralık konut talebinin normal seviyesine inmesine katkı yapacaktır. Dolayısıyla Ankara’da bu yıl için beklenen kira artışının, enflasyon etkisi ile meydana gelecek olan artış ile sınırlı olacağı değerlendirilmektedir.”

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ EVLERİ’ PROJELERİ GELİŞTİRİLMELİ

Öğrencilerin kiralık konut arayışı ve barınma talebine ilişkin atılacak adım ve önerilerini de sıralayan Prof. Dr. Tanrıvermiş, “Kamu ve özel sektör iş birliği ile yeni öğrenci yurtlarının inşa edilmesi ile öğrenci barınma kapasitesi artırılmalı ve mevcut yurtların imkânlarının iyileştirilmesi kapasite artırımına da gidilmesine öncelik verilmelidir. KYK yurtlarına ilave olarak belediyeler ve kamu yararına çalışan kurumlar ile özellikle üniversitelerin öğrencilerin barınmalarına yönelik yurt ve tesis yapımına ve işletmeciliğine ağırlık vermeleri zorunludur. Belediyelerin ve meslek örgütlerinin öğrencileri yönlendirmek için maliklerle görüşerek kiralamada yardımcı olmaları, uygun kiralık konut listeleri oluşturmaları ve üniversitelere yakın bölgelerde makul kiralık konut tespiti ve ilanı yapabilmeleri yararlı olacaktır. Buna ilave olarak apart işletmecileri de iki veya üç öğrencinin konaklayabileceği güvenli ve mobilyalı 1+1 veya 1+0 odaları öğrencilere makul fiyatlarla kiralamalı ve öğrencilere düşük ücret ile barınma olanağı sağlanmalıdır. Belediyelerin öğrencilere özellikle akşam sıcak yemek servisi vermeleri ve maddi destek sağlamaları zorunludur. Bu tür geçici çözümlerin kalıcı olabilmesi için her kentte üniversite yerleşkelerinin içinde ve dışında öğrenci evleri projelerinin geliştirilmesi ve kentte barınma kapasitesi ile üniversitelerin kontenjanları arasında ilişki kurulması sağlanmalıdır. Bunlar yapılamadığı için öğrencilerin yerleşkelere uzak ilçe ve mahallelerde ikamet etmeleri, trafik sorunlarının artışı ve öğrencilerin ulaşım giderlerinin artması kaçınılmaz olmaktadır” dedi.

BAKMADAN GEÇME!