Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#Antalyaİstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiÇevreye verdiğimiz zararla ileride yaşanacak bir felaketin kapılarını araladık. Gençler ekonomik büyümeden faydalanamıyor. İnsanlar sürekli kendilerinin daha iyi bir versiyonu olmak için çabalıyor. İşte tüm bu yaşananlar süregelen ‘Büyümek iyidir’ inancını tartışmaya açtı. ‘Degrowth’ yani büyümeme fikrini savunanlara göre ‘yavaşla’ düğmesine basma zamanı geldi.
#Meltem FıratlıYılın ilk yarısında İstanbul’da A sınıfı ofislerde boşluk oranı son 12 yılın en düşük, kiralar ise son 8 yılın en yüksek seviyesine geldi. Azalan arz, artan kiralar, maliyet avantajı ve hibrit çalışmanın yaygınlaşması esnek ofislere talebi tetikledi. Geçmişte girişimcilerin öncelikli tercihi olan esnek ofisleri artık orta ve büyük ölçekli şirketler de kullanıyor.
#Esnek OfisHürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, son dönemde okullarda sıkça gündeme gelen temizlik, kayıt parası sorunu ile günübirlik ev denetimleri ve merdiven altı sağlık turizmi faaliyetlerinin önlenmesine yönelik alınan tedbirler konusunda, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şahin, Antalya’nın Türkiye genelindeki suç oranlarında 4’üncü, kayıp çocuk sıralamasında ise 1’inci olduğuna yönelik iddiaları da yanıtladı.
#Antalya ValiliğiKira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. İstanbul’da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince duruşmadan şu karar çıktı: “Yapay zekâdan da yararlanarak yeni rapor hazırlansın.” Hukukçular yeni karşılaşılan bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.
#Kira Tespit DavasıZiraat Bankası "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizini 60 aya kadar yüzde 2.89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2.79'a düşürdü. 1 milyon liranın aylık ödemesi 29 bin lira oluyor. Diğer bankalarda yüzde 3'ten yüzde 7'e kadar faiz oranları sunuluyor.
#KonutHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciMustafa Sandal , Etiler’de yaşadığı evin sahibi İrem Argat ile mahkemelik oldu. Argat, aylık 65 bin lira olan kiranın 170 bin lira olarak düzenlenmesi için ‘kira tespit davası’ açtı. Aynı sitede bulunan evlerin kirasının 200 ila 220 bin olduğunu da iddia etti. Mustafa Sandal ise ev sahibinin amacının kendisini tahliye ettirmek olduğunu açıkladı.
#Mustafa SandalHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuÜniversite öğrencilerinin ev ve eşya bulma telaşı başladı. Peki öğrenci evinde beyaz eşya, mobilya için ne kadar bütçe gerekli? Konuştuğumuz esnaf, en temel ihtiyaçların ikinci elde dahi 25 bin liradan başladığını söyledi. Kiraların yüksek olması nedeniyle bu yıl daha çok yurtların tercih edildiğini belirten esnaf, işlerin durgun olduğunu anlattı.
#İkinci Elİsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar, Lübnan sınırında yaşayanların köylerini terk etmelerine sebep oldu. Çatışmalar nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kalan Lübnanlı Halid, köyünde yaşayan kimsenin kalmadığını "muhtemelen çapraz ateşte kuşlar bile ölmüştür” sözleriyle belirtti.
#İsrailYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#İstanbulYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları açıklandı. Öğrencilerin kayıt heyecanına, ev ve yurt bulma telaşı da eklendi. Gözler İstanbul'daki kiralık evler ve öğrenci yurdu fiyatlarına çevrildi. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değişirken Beşiktaş, Bakırköy, Şişli, Fatih ve Kadıköy en çok tercih edilen ilçeler oldu.
#YurtUstadan çırağa geçen, el emeği ve beceri isteyen 123 meslek kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Teknolojinin ilerlemesi gibi sosyal hayatı etkileyen birçok faktör yeni meslekleri ortaya çıkarırken geleneksel bazı mesleklerin ve zanaatların kaybolmasına sebep oldu. İşte kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler...
#Özge EsenAlaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1İstanbul Bahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İstanbulBahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İSTANBUL