‘Mevduattaki çözülme konuta dönüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Mevduattaki çözülme konuta dönüyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2024 07:00

Alternatif yatırım araçlarında cazibe azaldıkça konuta ilginin artacağını belirten Vakıf GYO Genel Müdürü Onur İncehasan, “Mevduattaki çözülmeden konuta yavaş yavaş dönüş başladı. Parası olanlar adına konut almak için iyi bir dönemdeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Artan fiyatlar, yüksek faiz ve alternatif yatırım araçlarına geçişler konut piyasasında uzun süre durgunluğa neden oldu. Temmuz ayından sonra ise rüzgâr tersine döndü. Yeni konutta yapılan indirimler ve düşük faiz kampanyaları, ikinci elde artan pazarlık marjı ve fiyatlar artacak öngörüsü bir kesim alıcıyı harekete geçirdi. TÜİK verilerine göre; son iki ayda yaşanan artışlarla geçen yılın da önüne geçilerek 8 ayda toplam 800 bini aşkın konut satışı yapıldı.

Yeni konut projesinin tanıtımı için basınla bir araya gelen Vakıf GYO Genel Müdürü Onur İncehasan da konuta talebin arttığını ve bu artışın süreceğini dile getirdi. Mevduattaki çözülmeden konuta yavaş yavaş dönüşün başladığını ifade eden İncehasan, “Alternatif araçların cazibesini yitirmesiyle konuta talep artacak. Parası olan adına konut almak için iyi bir dönem. Şu an fiyatlar geliştirici için değil, alıcı için cazip. Yeni konutta bu noktadan sonra fiyat gerilemesi olmaz. Konut yatırımında, bugün yarından daha avantajlı, yarın ertesi günden daha avantajlı” dedi.

Haberin Devamı

YATIRIMCI BEKLİYOR ARZ AZALIYOR

Son dönemde konut arzında yavaşlama olduğuna dikkat çeken İncehasan, “Geliştiriciler genellikle proje geliriyle inşaatı finanse ediyor. Satış durgunluğuyla birlikte birçok yatırımcı yatırımını erteledi. İstanbul’da yılda 150 bin adet konut üretilmesi gerekirken 100 binlere indiğini görüyoruz. Konut sahipliği oranı yüzde 60’lardan yüzde 50’lere geriledi. Arz eksikliği yüzünden kiralar da yükseliyor. Konut yatırımcısı açısından bakarsak, fiyatlarda düşüş beklentisi oluştu. Fiyatlar düşmedi ama artış hızında yavaşlama oldu. İhtiyaç sahibi açısından ise konut fiyatlarının erişilebilir olmaması ve krediye ulaşamama cesareti kırdı” diye konuştu.

‘Mevduattaki çözülme konuta dönüyor’

Konut arzını artırmanın ve konuta erişilebilirliğin kolaylaştırılmasının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyleyen İncehasan, “Gelecek stratejilerimiz, planlamalarımız ve piyasa öngörülerimiz için Orta Vadeli Programı referans alıyoruz. Yeni projemiz ile hem ülke ekonomimize katkıda bulunmak hem de sektördeki potansiyel ivmelenmeye liderlik etmek için harekete geçtik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KREDİ FAİZİNDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

“Müşterilerin talebi artınca yeni projeler de olacaktır” diyen İncehasan, “Biz de yeni projemizi satışa sunuyoruz, piyasa açıldığında elimizde satacak proje olması rakiplerimizden bizi ayıracaktır” dedi. Konut kredi faizlerindeki düşüş beklentisine değinen Onur İncehasan, “Ekonomideki iyileşmeyle faizlerde düşüş öngörümüz var. 2025 yılı daha cazip olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

2.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

VakıfBank tarafından kurulan Vakıf GYO, İstanbul Anadolu yakasındaki üçüncü konut projesi VSancaktepe Merkez’i satışa sundu. 2.5 milyar lira yatırımla hayata geçecek projede toplam 312 konut ve 20 adet ticari ünite bulunuyor. Millet Bahçesi’ne komşu ve yeni metro istasyonuna 3-4 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan proje, kamu yatırımları ile öne çıkan bölgedeki eğitim, sağlık ve alışveriş merkezlerine yakınlığı ile dikkat çekiyor. Projede şirket bünyesinde 48 aya varan esnek ödeme planları sunulurken, VakıfBank başta olmak üzere, katılım bankaları da dahil anlaşmalı bankalardan kredi imkanı da bulunuyor. Kredi kullanımında 60 aya yüzde 1.76 vade oranı bulunuyor. Projede metrekare stış fiyatı 70 bin liradan başlarken, toplam 3.5 milyar lira ciro bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!