13.5 milyon kişiyi etkileyen büyük depremin kira sözleşmelerine etkisi tartışılırken bu konuda soru yağıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Aslı Makaracı ve Doçent Seda Öktem Çevik’e göre deprem de ‘mücbir sebep’ sayılabilir.
#Kira SözleşmesiPek çok kişinin aklında deprem nedeniyle oluşan zararlar için nasıl bir hukuki prosedür izlenmesi gerektiği var. Müteahhidin yanlış uygulaması veya sonradan kesilen kolonlar nedeniyle evimiz yıkıldıysa veya hasar alıp içinde oturulmaz hale geldiyse kime dava açabiliriz, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz’a sorduk. Kiraz, bina yapıldıktan sonra belediyelerin özellikle dükkânları ruhsatlandırırken denetlemesi ve zaman zaman da kontrol etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#DepremDeprem felaketinden sonra binlerce kişi ‘Binam ne kadar güvenli?’ sorusunu soruyor. Bu nedenle de son iki haftada birçok ilde risk tespit talepleri ciddi ölçüde arttı. Ancak tespit kurumlarına sadece mülk sahiplerinin başvuru hakkı olması kiracıları tedirgin ediyor.
#DepremKira fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyona rağmen kanunla ev kiralarına yüzde 25 artış sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi okurlarım, eylülde yenilenecek kira kontratlarında hâlâ yüzde 25 artış sınırının geçerli olup olmadığını soruyor. Birçok okurum da home office’ler için uygulanacak kira artış oranını merak ediyor. Okurlarımın bu sorularına gayrimenkul ve kira davalarında uzman Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan’ın yanıtları şöyle:
#KiraSon bir haftadır, Türkiye’nin bazı illerinde yine şehir selleri oldu, maddi zarar oluştu ancak Ankara’da maddi kayıpların yanı sıra 4 vatandaşımız da hayatını kaybetti. Uzmanlar yağış rejimindeki değişikliğin süreceğini söylüyor. Bunun anlamı kısa süreli, şiddetli yağışlar tekrar olacak.
#Türkiye'Yasal oranın üstünde zam', 'Ara zam' gibi yasa dışı talepleri reddedilen fırsatçı ev sahiplerinin son metodu ise 'tanıdığına evini satma' yani 'hülle ile satış' yöntemi. Birçok ev sahibi, evlerini daha yüksek meblağlara kiraya verebilmek amacıyla mevcut kiracılarını evden çıkarmak için 'hülle ile satış' yöntemine başvuruyor. Peki kiracıların bu durumda hakları neler?
#Kiralık Evİstanbul Küçükçekmece’de bir sitedeki apartmanda ‘hayalet komşu’ paniği yaşandı. Site sakinleri boş olduğunu sandıkları bina görevlisi dairesinin aslında ‘dolu’ olduğunu gece yarısı çalan polis sirenleri sayesinde öğrendi. İşte ilginç olayın detayları ve hukukçuların ‘Aman dikkat’ diye yaptıkları uyarılar…
#Kiracı Haklarıİstanbul'da artan ev kiraları mevcut kiracıları da tedirgin etmeye başladı. Evlerini yükselen rakamlardan kiraya vermek isteyen ev sahipleri mevcut kiracılara evden çıkmaları yönünde baskı yapabiliyor. Bu gibi durumlarda kiracılar kolay bir şekilde evden çıkarılamayacağı gibi kiralara sadece yasal oranda zam yapılabiliyor. Ancak ev sahipleri 5 yılın sonunda emsallere uygun kira bedelinin belirlenmesi için kira tespit davası açabilir. 10 yılın sonunda ise 3 ay önceden yazılı bildirim yapıldığı takdirde ev sahibinin tahliye hakkı bulunuyor.
#Kiracı HaklarıYasa kira artışından, evin hangi şartlarda tahliye edileceğine kadar birçok hüküm içeriyor. Ancak, pek çok konu bilinmiyor. Ev kiralanırken başta peşin ödenen depozito konusu bunların başında yer alıyor. Yasaya göre; depozito artık 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Örneğin; 1500 liraya kiralanan daire için mülk sahibi en çok 4500 lira talep edebilir.
#KiracıSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriÜniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteHavaların geç de olsa ısınmasıyla birlikte tatil heyecanı da doruğa ulaşmaya başladı. Sadece çocuk ve gençler değil çalışanlar için de Almanya’da eyalet eyalet tatil ve dinlenme dönemi başlıyor. Peki ama tatildeyken gerçekten dinlenebiliyor musunuz? Örneğin plajda güneşlenirken birden patronunuz telefonla sizi aradığında ne yaparsınız? Ya da hiç beklenmedik ve ani bir şekilde hastalanırsanız, tatiliniz hiç kuşkusuz kursağınızda kalmaz mı? Bugünkü yazımızda, iş hukuku ve çalışma kuralları açısından tatil hakkında bilmeniz gereken beş konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
#AlmanyaBir okurum, “Havuzu hiç kullanmıyorum. Giderlerine de katılmak istemiyorum. Bu mümkün mü?” diye soruyor. Bir diğeri de “Kiracıların havuza girişi yasaklanabilir mi?” diye merak ediyor. Okurlarımın sorularını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteEv kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıBursa'nın Nilüfer ilçesinde yeğeni Cem Muhammet A.'yı (12) kaçırıp, çöp evde kilitli tuttuğu suçlamasıyla 15 yıl hapse çarptırılan Kamuran Pınar A.'ya verilen cezaya, çocuğun annesi Yasemin A. (50) tepki gösterdi. Yasemin A., "Ceza alması çok güzel. Ceza aldı ancak bizim için yeterli değil. Çektiğimiz şeyler için, oğlumun uğradığı işkenceler adına asla yeterli bir ceza değil. O kadın benim çocuğumu öldürmeye teşebbüs etti ve bu suçtan da beraatine karar verildi. Şok geçirdim, bu olayın devamı için uğraşacağım. Gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim" diye konuştu.
#BURSAKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutAnkara'da, ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına bir yenisi eklendi. Ev sahibi Mehmet D., yüzde yüzlük kira artışını kabul etmediği için kiracısı emekli Adem Aktaş'ın (65) oturduğu dairenin elektriğini kestirdi. Mum ışığında yaşayan kiracı Aktaş, evden çıkmayacağını, mahkemeye başvuracağını belirtti.
#KiraGeçtiğimiz günlerde bir ev sahibinin sosyal medyada paylaştığı, “Evimden kiracının çıktığına sevindim, beş aylık kirayı da ödemeden anahtarı bırakıp kaçtı. Evde bomba patlamış gibi. Şu ana kadar tadilat masrafı 150.000 TL’yi geçti. Evi olan kiraya vermesin, bırakın boş dursun” sözleri gündem olmuştu. Bu paylaşım üzerine kiracının evi boşaltırken taşıdığı sorumlulukları ve evin zarar görmesi durumunda ev sahibinin haklarının neler olduğunu gayrimenkul hukukçusu Avukat Ümit Yasin Kısa ile konuştum
#Ev Sahibi