Kiracı hangi masrafları kiradan düşebilir? Hangi masraflar kiradan düşülmez? sorusunun yanıtı kiracıların yaptıkları masraflar karşısında en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Artan kira fiyatları, kiracı ile ev sahiplerini karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Yeni tahliye yöntemlerinden biri de kiradan düşürülen masraflarda “Kiram eksik ödeniyor” diye şikayette bulunulması. Peki, kiralanan evde hangi masraflar kira ücretinden düşülmeli? Kiracı zor veya haksız bir duruma düşmemek için nasıl bir yol izlemeli? İşte detaylar...
#KiracıKiracıların evden çıkmak için istedikleri rakamlar ‘bu kadarına pes’ dedirtiyor. İstanbul’da bir kiracı tahliye için ev sahibinden 4 milyon lira talep etti, üstelik tahliye tarihine göre farklı fiyat teklifleri de sundu. Son bir yılda tahliye ödemelerinin arttığını ancak bugün artık rakamların ev sahiplerini zorlayacak seviyelere geldiğini söyleyen hukukçular ve sektör temsilcileri, “Kiracılar tahliye davalarının üç yıla kadar uzayacağını biliyor. Bu nedenle sınırları zorluyorlar. Taşınmak için istenen rakamlarla farklı bir ilçeden ev satın alınır” dedi.
#Ev Sahipleriİstanbul başta olmak üzere birçok kentte lüks sitelerde neredeyse kira fiyatına yaklaşan aidatlar tartışılıyor. Okurlarım fahiş aidata isyan ediyorlar. Peki fahiş aidat ödeniyorsa suç yöneticinin mi? Aidatı kim belirliyor? Devlet, konut kirasında olduğu gibi “Aidata yüzde 25’ten fazla zam yapamazsınız” diyebilir mi? Okurlarımdan gelen yağmur gibi aidat sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı...
#AidatSatılık ev ilanlarına yeni bir kriter daha eklendi. Eski kiracıların ödedikleri rakamın düşük olması ve tahliye zorluğu nedeniyle yeni ev alanlar artık kiracılı mülkleri seçmiyor. Geçmişte ev ilanlarında ‘kiracısı hazır’ denilirken artık ‘kiracısız ev’ tanımı öne çıkıyor. Emlakçılar kiracısı olan evlerde satışın zor olduğunu, kimi zaman mülk sahiplerinin indirim yaptığını belirtiyor.
#Satılık Ev İlanlarıKira sözleşmeleri, kiracı ve mal sahibi arasında yapılan basit bir sözleşme gibi gözükse de dikkat edilmediğinde her iki taraf için sorun çıkarabiliyor. Özellikle son zamanlarda ev sahipleri, kiracılara kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalattırıyor. Fakat bu durum pek çok mağduriyete neden oluyor. Peki kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Kiraİstanbul'da ticari taksilere yönelik tepkiler artarken işin arka planında neler olduğu merak ediliyordu. Taksi plakası kiralamadan şoförün kazancına kadar birçok noktaya değindik. Her ay binlerce lira kazanan ve yüzde 92'si kirada olan ticari taksilerin vergi ödemediği gerçeği ortaya çıktı. Yasal boşluk nedeniyle kiralamadan doğacak olan vergiler hiçbir suretle tahsil edilmiyor. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman "Kiralamaya yönelik hiçbir vergi ödenmiyor. Galerici, mal sahibi ve kiracı bu işi kendi arasında yapıyor. Devlete bildirilmiyor." açıklamasında bulundu.
#Taksiİstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı ve 37 yıllık avukat Mustafa Şeref Kısacık, kira gibi yüksek site aidatı ödeyenler için çarpıcı uyarılarda bulundu: Yeni bir siteye taşındıysanız, ev sahibi de kiracı da olsanız bütçeyi inceleyin. Aidatın içinde geçen dönemden kalan borç var mı, bakın. Örneğin eski güvenlik şirketinin açıp kazandığı 200 bin liralık tazminatı, geçen yıl yenilenen havuzun 300 bin liralık giderini ödüyor olabilirsiniz. Ama siz ödemek zorunda değilsiniz.
#YazarHisse senedi piyasalarında, Covid-19 pandemisine bağlı büyük oynaklıkların yanında, Kanada’da iki dijital para varlıkları yönetim şirketinin hükümetten ön onay almalarının da desteğinde 18,488 dolar ile üç yılın zirvesine tırmanan Bitcoin, gelen kar satışlarıyla 18,000 doların altına döndü.
#Kripto ParaKira geliri beyan süresi 1-25 Mart tarihleri arasında yapılacak. Geçen yılki konut kira geliri 5 bin 400 lirayı, işyeri kira geliri brüt 40 bin lirayı aşanlar beyanname verecek. İmar barışı ödemesinin kira gelirinden düşmesi istisnalara bağlı. İşte o istisnalar...
#YazarSİVAS’ta oturan emekli öğretmen Fuat Türkay (67), 2017 ve 2018 yıllarında 8 ay boyunca halk eğitim merkezinde öğrencilere ve yetişkinlere bağlama kursu verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir süre sonra gönderdiği bildirimle, Türkay’dan o tarihte 65 yaşını doldurduğu halde kamu işinde çalıştığı gerekçesi ile kurs süresince aldığı emeklilik maaşının toplamı olan 24 bin 451 TL’yi geri ödemesini istedi. Kurstan toplam 4 bin TL gelir elde ettiğini ve hastalığı olduğunu söyleyen Türkay, taksitlerle SGK’ya borcunu ödemeye çalışıyor.
#Sosyal Güvenlik KurumuİZMİT’te, Raif Koza 141 metrekare arsa tapulu tek katlı bir ev alırken, Kızılay arsanın 7 metrekaresinin kendisine ait olduğunu belirterek, satışını yapabileceğini belirtti. Raif Koza teklifle ilgilenmeyince Kızılay, izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası açarak arsanın tamamının sahibi olurken, Raif Koza’dan aylık 200 lira kira ve geriye dönük kira bedellerini ödemesini istedi.
#KızılayTüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek. Daha önce, 36 ayı aşmayan kredilerde, erken ödeme halinde yüzde 2'lik 'erken ödeme' cezası alınıyordu. Yeni yönetmelikte ise bu oran yüzde 1 olarak belirlendi.
Konut kredilerinde tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve sadece krediyle ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.
#Konut KredisiBDDK milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren ve bankaların ücret, komisyon ve masraflarına ilişkin sınırlamalar getiren yönetmelik taslağını hazırladı. Bankalar SMS gönderim,hesap işlemsizlik, hesap cüzdanı yazdırma, banka kartı, hesap açma-kapatma ve dosya masrafı gibi 26 farklı kalemde ücret ve komisyon alamayacak.
#BddkEKONOMİK durgunluk, büyümedeki yavaşlama ve dolayısıyla işsizlik artışının tüm kredi başvurularını olduğu gibi konut kredilerini de olumsuz etkilediğine dikket çeken Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, 2009 yılında da konut fiyatlarının ciddi şekilde düştüğünü söyledi.
OTOMATİK ödeme talimatı verildiğinde kiralara masraf yansıtmayan bankalar, hesapta yeterli para olmasa ya da kriz yüzünden işsiz kalınsa dahi, kiraların aksamadan zamanında ödenmesini sağlayan uygulamaları devreye sokuyor. Kredi kartıyla kiranın ödenmesine imkan sağlıyor.