Konut kiralarına yüzde 25 sınırı getiren düzenleme 1 Temmuz’da sona eriyor. Meclis’e sunulacak olan ‘Kira Kanunu’ taslağı ise ilk kez fahiş kirayı suç haline getiriyor. Evini fahiş fiyata kiraya veren ev sahipleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanacak. Kira sorularınızı ve taslağı Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan’a sordum.
#Konut KiralarıKoalisyon üç yıl boyunca birbirinden ilginç polemiklere, krizlere konu oldu. 'Düğmeye kim bastı?', 'Tantan Yılmaz şifreli savaşı', 'Teknokrat hükümet', 'Ulusal güvenlik' 'Telekom krizi', Derviş ve Gökalp arasındaki hububat polemiği ve Tanrıkulu'nun yarattığı 'konsolidasyon' tartışması ilk elden akla gelenler. Kimi koltuğundan oldu, kimi gözden düştü, kimine inadına kol kanat gerildi. Ancak krizler içinde birinci sırayı kuşkusuz siyasi literatüre 'nankör kedi' deyimini kazandıran 19 Şubat Çankaya krizi alıyor.
İçişleri Bakanlığı, İstanbul Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. Öte yandan Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlarından başlatılan soruşturmanın detaylarına da ulaşıldı. Şirket sahibi şüphelilerin ihalelere yönelik müdahaleleri, "Beykoz Kahvecisi" adıyla kurulan WhatsApp grubundaki yazışmalar yer aldı.
#İçişleri BakanlığıNevşehir’in Ürgüp ilçesindeki bir apartman yönetimi, kiracıların otoparka araç park etmesini yasaklayan bir karar aldı. Bu durum, ev sahipleri ile kiracılar arasında artan gerilimle birlikte, otopark kullanımına ilişkin daha geniş bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Peki apartman yönetimi böyle bir şey yapabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Ev Sahibi Kiracı DavalarıKiracılar ve ev sahipleri arasında kapora iadesi konusundaki anlaşmazlıklar yaygınlaşıyor. Kiracılar, ödedikleri kaporaların geri iadesinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu durum, sosyal medyada paylaşılan çarpıcı deneyimlerle de dikkat çekiyor. Uzmanlar, her iki tarafın da haklarını ve yasal yükümlülüklerini anlaması gerektiğini vurguluyor. Peki, kapora hukuken geçerli mi ve iade edilmemesi durumunda ne yapılmalı?
#KaporaKartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel'in de aralarında bulunduğu 21 sanık için belediyeye ait 44 taşınmazın usulsüz olarak kiraya verilmesi gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanma' suçundan iddianamede hazırlandı. İddianamede Yüksel ile birlikte 19 şüphelinin 10 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
#Kartal BelediyesiBirkaç yıldır ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ‘tahliye’ kavgaları, hukuk literatürüne geçecek örnekler vermeye devam ediyor. Son olarak bir ev sahibi, kiracısı evde köpek beslediği için dairenin boşaltılmasını istedi. Peki ev sahipleri, evde evcil hayvan beslendiği için kiracıyı evden çıkarabilir mi? Apartman sakinleri kurul kararı ile kiracının ya da hayvanın tahliyesini isteyebilir mi? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Ev Sahibi Kiracı DavalarıAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulaması sayesinde hukuk uyuşmazlıklarının kısa bir sürede çözüme kavuşturulduğunu belirterek, “El sıkışmak anlaşmak, bizi biz yapan güzel değerlerimiz. Hukuk anlaşmazlıklarında bunu sağlayan arabuluculuk uygulaması önemli bir kazanım. Her geçen yıl daha etkin hale getirdiğimiz arabuluculuk ile 2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı” ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıYeni yıl yaklaşırken, milyonları ilgilendiren aidat zamları da gündemde… Asgari ücrete yapılan artışla birlikte, yönetimler zamları belirlemek için toplantılar düzenleyecek. Ancak fahiş zamlar ve yetersiz hizmetlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle yüksek aidat ödeyip yeterli hizmet alamayan sakinlerle yaptığımız görüşmeler, bu konudaki sorunları ortaya koydu. Aidat zamlarının nasıl belirlendiği, tüm maliklerin itiraz hakkı ve mağdur sakinlerin neler yapabileceği gibi sorulara, Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Ali Güvenç Kiraz ile yanıt aradık.
#Aidat ZammıÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, zorunlu e-Tebligat sistemine geçilen 2019'dan bu yana 247 milyon 589 bin 460 elektronik tebligat gönderimi yapıldığını belirterek, "13 milyar 424 milyon 684 bin 406 lira tasarruf sağladık. Böylece 147 bin 316 ağaç kesilmekten kurtarılarak 8 bin 666 ton kağıt tasarruf edildi." dedi.
#Adalet Bakanı