Paylaş
Yeni Borçlar Kanunu, eski kanunun düzenlemediği birçok şeyi düzenliyor, bir kısım konuda da yeni uygulamalar getiriyor. Köşemde daha önce bu konuya değinme fırsatım olmamıştı ancak gelen soruların yoğunluğu ve bazı konuların birden fazla sorulması nedeniyle bu hafta kira konusunu ele aldık.
KEFİLE ‘EVLİ MİSİN’ DİYE SORUN
* Yasin bey, bizim bir evimiz var, bunu kiraya verirken kiracıdan kefil istedik, kefile “Sen evli misin” diye sormadık. Aldığımız bu kefalet geçersiz mi? Osman Hamdi Ş.
Yeni Borçlar Kanunu’nun 584. Maddesine göre eşlerden biri ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
Şirketlerin işleriyle ilgili olarak eşin rızası kaldırıldı. Ama, ev kiralamalarında kaldırılmadı, yani üzülerek söylüyorum ki eğer kefiliniz evli ise aldığınız bu kefalet maalesef geçersiz.
SÖZLEŞMEDEKİ KİRA ARTIŞ ORANLARI GEÇERLİ REĞİL
* Kira sözleşmemizin süresi mayıs ayının sonunda doluyor. Yeni başlayacak dönem için ne kadar artış yapmalıyız?
Hatice K.
Yılların alışkanlığı olsa gerek, ülkemizde kira sözleşmelerinde artış oranı kararlaştırılırken genelde TEFE + TÜFE’nin ortalaması diye bir şart konur. Yeni Kanunla birlikte bu uygulama da sona erdi. Artık, ÜFE artış oranı uygulanacak. Bu artış oranlarını tablo halinde yanda bulabilirsiniz. Bu tabloya göre, örneğin Nisan ayında artış yapacak olanlar kira bedellerini yüzde 3.74 oranında artırarak ödeyecekler.
DEPOZİTOYU BANKAYA YATIRMAK MECBURİ
* Kira sözleşmesi yapılırken, ev sahibi bizden üç aylık depozito istedi. Parayı ödeyecektik, ancak bankaya yatırması için ısrar edince nakit para yerine bizden senet aldı, bu kanunî midir, kira süresinin sonunda senedimizi vermezse ne yapabiliriz?
Sevim R.
Eskiden, depozito adı altında birkaç aylık kira bedelini karşılayacak şekilde, genelde döviz cinsinden depozito alınırdı. Yeni kanunla buna bir sınır getirildi, üç aylık kira bedelinden fazla depozito istenemeyecek. Bununla birlikte depozito olarak alınan para, kiracı tarafından kendi adına ancak mal sahibinin onayı olmadan çekilmemek üzere bankaya yatırılır.
Depozitonun para olarak verilmediği durumlarda, senet- çek olarak verilmesi de mümkündür. Ancak bu senet-çek de götürülüp bankaya yatırılır (depo edilir), mal sahibine teslim edilmez.
KİRAYI ÖDEMEYENE KARŞI YAPILACAKLAR
* Kiracım son altı-yedi aydır kira paralarını düzensiz ödüyor, son iki aydır da yatırmadı, evi boşaltmasını istiyorum, boşaltmıyor, ne yapabilirim?
Ahmet A.
Kiracınız aleyhine en az iki ay kira borcu için en az iki kez ihtarname gönderdiyseniz, kira sözleşmesinin süresinin bitmesiyle birlikte tahliye davası açabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edin, tahliye davasının bir aylık süresi vardır, bu süreyi geçirmeden dava açmalısınız. Yine ödenmeyen aylar için icra takibi başlatabilirsiniz.
Paylaş