Kira beyannamesi ve kira gelir vergisi, Mart ayıyla beraber araştırılan konulardan biri. Mülk sahipleri, yıl boyunca elde ettiği kira gelirini Maliye'ye beyan etmek zorunda. Belirli tutarın altında kalan kira geliri için beyanname verilmesi gerekmiyor. Kira beyannamesi ne zaman sona eriyor? Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte o konu hakkında bilgiler...
#Kira Beyannamesi 2023Kira geliri elde edenlerin merak ettiği konular sorgulanmaya devam ediliyor. Kira vergisi hesaplama işlemi üzerinden ne kadar beyanname verebileceklerini öğrenen ev sahipleri, kira gelir vergisinin yanı sıra istisnai durumları da sorguluyor. Peki, Kira gelir vergisi hesaplama işlemi nasıl yapılır? Ödenecek olan vergiyi götürü gider ve gerçek giderler azaltır mı? İşte, kira gelir vergisi hakkında detaylı bilgiler
#Kira Gelir VergisiKira geliri 9 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşların 31 Mart’a kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi okurlarımdan “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?” şeklinde çok sayıda soru geldi. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener’e göre 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.
#KiraKira gelirlerinin vergilendirilme kriterlerini ele aldığımız dizimizin 4’üncü gününde ‘en az kira bedeli’ hesabının nasıl hesaplanacağı konusunda merak edilenleri açıklıyoruz. 7 bin liralık konut kira geliri istisnasından kimlerin yararlanamayacağını, eğitim ve sağlık masraflarının kira gelirinden indirim koşullarını ve gurbetçilerimizin beyanname verme kriterlerini de bütün ayrıntılarıyla açıklıyoruz.
#KiraÜlke genelinde 2 milyondan fazla kişi kira geliri üzerinden vergi ödüyor. Yıl boyunca sağlanan gelirin ertesi yıl mart ayında beyanı şart. Peki kimler için beyanname zorunlu, beyanname veren herkes vergi ödeyecek mi? Kira geliri için tüm merak edilenleri beş gün boyunca detaylarıyla anlatacağız. Bugün, beyanname yükümlülüğü için en az ne kadar kira geliri gerektiğini, istisna tutarını, (belgesiz) götürü gider ve (belgeli) gerçek gider ayrımını örnek vergi hesaplamalarıyla ele alıyoruz.
#KiraStopaj, ülkemizde ne olduğu ve nasıl hesaplandığı en fazla merak edilen vergi ödeme şekillerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Belirli değişkenlerin baz alınmasıyla hesaplanan kira stopaj vergisi ticari gayrimenkuller için ödenmesi gereken bir meblağdır. Peki stopaj nedir ve nasıl hesaplanır? Kira stopaj hesaplama işlemi nasıl olur? İşte stopaj konusunda merak edilen tüm detaylar.
#StopajBilindiği üzere ülkemizde vatandaşlardan çeşitli vergilen alınmaktadır. Bu vergiler vasıtası ile devlet vatandaş döngüsü sağlanmaktadır. Ülkemiz de bir çok alan da alınan vergi türleri bulunmaktadır. Emlak vergisi, gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, beyanname vergisi vb. olarak bu vergileri sıralayabiliriz. Bu vergi türleri arasında olan gelir vergisinin muhtasar beyanname ile ne alakası bulunmaktadır? Bu beyanname nerelere kimler tarafından verilmektedir? Kimler bu beyanname bilgilerini istemektedir? Bu husus vatandaşlar tarafından oldukça merak edilen konular arasına girmektedir. İşte muhtasar beyanname hakkında temel bilgiler.
#Muhtasar BeyannameEvin emlak vergi değeri 300 bin lira ise, o gayrimenkulün kira geliri yıllık 15 bin liradan daha aşağı olamaz. Emlak vergi değerinin yüzde 5’inden daha az kira geliri olamaz. Yasaya göre kural böyle... (Gelir Vergisi Kanunu Md.73) Eğer mülk sahibi 15 bin liradan daha düşük kira geliri beyan ediyorsa, Maliye her an aradaki farkın vergisini cezalı olarak isteyebilir.
#Emlak VergisiGÖTÜRÜ giderler için herhangi bir belge gerekmediğinden vergi beyanı çok daha kolay yapılabiliyor. Masraf belgesine ihtiyaç duyulmadan, beyannamede direkt kira gelirinden düşülebiliyor... Geçen yıla kadar; gelirin yüzde 25’i düşülebiliyorken, ‘gelirin yüzde 15’i götürü gider’ olarak düşülebiliyor artık. (5 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasa)
#YazarSalıdan bugüne konut kira gelirlerini ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesini örneklerle irdeledikten sonra bugün beyanname vermenin yöntemlerini ve verginin hesaplanmasındaki dilim ve oranları ele alıyoruz. Yazlıklardan elde edilen ve günlük-haftalık kiralanan taşınmazlardan elde edilen gelirlerin püf noktalarını da ayrıca açıklıyoruz.
#YazarlarKİRA gelirinde vergi hesabı değişti... Mülk sahiplerinin kira gelirlerinden düştüğü götürü giderin oranı yüzde 25’den, yüzde 15’e düştü... Ve bu değişiklik yeni yılda (2018) elde edilecek kira gelirleri beklenmeden, 2017 kira gelirleri için de geçerli hale geldi... (5 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasa)
#Ahmet KarabıyıkKonut kira gelirlerini ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesini örneklerle üç gün boyunca irdeledikten sonra bugün beyanname verme ve vergi ödeme konularını ele alıyoruz. Yazlık kiralamanın ve günlük haftalık taşınmaz kiralamanın püf noktalarını da açıklıyoruz ayrıca.
#Ahmet KarabıyıkKonut kira gelirlerini ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesini örneklerle üç gün boyunca irdeledikten sonra bugün beyanname verme ve vergi ödeme konularını ele alıyoruz. Yazlık kiralamanın ve günlük haftalık taşınmaz kiralamanın püf noktalarını da açıklıyoruz ayrıca.
#Kira VergilendirmesiKira geliri elde edenler ile ilgili olarak hazırlanan beyanname rehberinde mükelleflere faydalı olabilecek kısa açıklamalar yer almaktadır. Bütün gelir unsurlarının tespiti, beyanı ve vergilendirilmesi ile ilgili olarak Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından yayınlanan ve her yıl güncellenen Gelir Vergisi Rehberi isimli kitabı öneririz.