Kinoa; kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, demir, bakır ve çinko gibi mineraller, ayrıca tohumları histidin ve lizin gibi temel aminoasitler bakımından oldukça zengin bir tahıldır. Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar Orak, kinoanın faydalarını anlattı, nasıl tüketilebileceğiyle ilgili önemli bilgiler verdi. İşte, kinoa nedir, faydaları nelerdir sorusu ile birlikte kinoa çayı hakkında detaylar
#Kinoa Nedir‘Astronot gıdası' olarak bilinen kinoa, son yıllarda özellikle kilo vermek isteyenlerin rağbet gösterdiği besinlerden biri oldu. Günümüzde kinoa ile ilgili yapılan her araştıma, onun sağlık açısından ne kadar faydalı bir besin kaynağı olduğunu ortaya koyuyor. Kinoa, tıpkı tahıl gibi tüketilen bir çeşit tohum. Üç tip kinoa var: beyaz, kırmızı ve siyah. Peki, kinoa nedir, nasıl pişirilir?
#Kinoa NedirAna vatanı Güney Amerika olan kinoa, içeriğinde bulunana zengin protein sebebi ile bu gün birçok ülke tarafından yetiştirilmesi desteklenmekte. Kinoa nasıl yetiştirilir ve ülkemizin hangi kesimlerinde kinoa yetiştirir sorularının cevaplarını derledik.
Bildiğiniz gibi yemek yemenin o kadar çok yolu var ki, seçebileceğimiz tonlarca diyet ve yöntem var. Yılladır formuyla imrendiren Gwyneth Paltrow'un ise çıkardığı ve sağlıklı yemek tariflerini içeren "Hepsi İyi" (It's All Good) isimli kitabı var. Bu kitapta ise birçok leziz tarif yer alıyor, üstelik tariflerinin hepsi besleyici ve yapımı şaşırtıcı derecede kolay! Bu tariflerden biri de son yılların popüler ürünü olan kinoa ile yapılan bir tür kısır. Gelin tarifine beraber bakalım...
#Kinoa TarifiKinoa tahıla benzese de ıspanakgiller familyasındandır. Kinoanın çiçekleri zengin bir besin kaynağı olan kinoa tohumuna dönüşür ve asıl tüketilen kısımları bu tohumlardır. Peki sağlık açısından birçok faydası olan kinoayı nasıl pişirebiliriz?
#KinoaKinoa ile yapılan lezzetler son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale geldi. Makarna ve pirincin ikamesi olarak görülen kinoa, omletten salataya, dolma içlerinden çorbalara, hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Peki, kinoa tam olarak nedir, nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları neler?
#Kinoa NedirMagnezyum deposu olan kinoa, son yıllarda ülkemizde de büyük bir revaç görmeye başladı. Gerek yemek siteleri gerekse Instagram’da kinoalı tariflere sık sık rastlıyoruz. Peki lifli yapısı ile uzun süreli tokluk hissi yaratan ve zayıflamaya yardımcı olan kinoa nasıl pişirilir? Kinoa salatası nasıl yapılır?
#Kinoa Nasıl PişirilirSıcak havalar iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Yazın daha hafif ve pratik yemeklere yönelmek istiyorsanız çözüm, öğün yerine geçen doyurucu salatalarda. Klasik salataları yemekten sıkılanlar için 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer’den rengârenk, farklı tarifler ve tüyolar aldık.
#SalataBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitPortakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinMücver denince akla genellikle yaz aylarında kabaktan yapılan ve yağda kızartılarak pişirilen o enfes yemek gelir. Tabii ki doğru bir izlenim ancak eksik. Zira mücveri kabak dışında havuç, patates, brokoli hatta kinoa ile bile yapabileceğiniz gibi daha hafif bir lezzet için tepsiye döküp fırında da pişirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte fırında mücver yapmanın incelikleri…
#MücverEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1O hafta tarlada ne varsa... 10 kilo patates, 20 kilo salatalık, 3-5 kilo yabanmersini... Adına mektup dedikleri bir e-postayla duyuruyorlar hasat ettikleri ürünleri, siparişinizi veriyorsunuz. Bu hafta size Sakarya’da tanıştığım bir yerel üreticiyi, Berin Ertürk’ü ve aklıma düşürdüğü vegan tabakları anlatacağım.
#SebzeAlanya’da yetişmiş biri olarak ben yaz domatesi, salatalık ve bol yeşillikli kısırların sık sık yapıldığı ‘gün’lerde büyüdüm. Bu hafta anlattığım çilekli ve kinoalı gibi kısır çeşitlerini yazın bol bol ve soğuk soğuk yiyorum. Tercih edenler için klasik kısırın bir de glütensiz tarifini ekledim.
#Bulgur