Grip aşı ile ilgili araştırmalar sonbahar aylarıyla birlikte hız kazandı. Kronik hastalar, 65 yaş üstü vatandaşlar ilk etapta grip aşısı uygulanacak grupta yer alacak. Gripten korunmak isteyenler aşının hangi dönemlerde, kimlere yapılacağı konusunda bilgi edinmek istiyor. Peki kimler grip aşısı yaptırabilecek? Grip aşısı ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili bilgiler...
#Grip AşısıSağlık Bakanlığı, 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar için grip aşılarını e-Nabız sisteminde tanımladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Kabine Toplantısı sonrasında grip aşılarına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevsimsel grip sebebiyle yapılacak olan grip aşıları ülkemize ulaştı ve aşı dağıtımına başlandı. Bu konuda da hazırlığımız tam. Yeterli miktarda grip aşımız mevcut." ifadelerini kullanmıştı. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı?
#AşıRisk grubundaki 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser ve steroid tedavisi görenlerin grip aşısı yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Gribe karşı korunmak isteyen vatandaşlar da grip aşılarının hangi dönemlerde yapılacağı konusunda bilgi almak istiyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılmalı? Kimler grip aşısı olmalı?
#Grip AşısıGrip aşısına talep bu sene pandemi nedeniyle her zamankinden daha fazla oldu. Aşıya yoğun talep nedeniyle grip aşısı olabilecek kişilere sınırlama getirildi. Grip aşısı ilk etapta sadece kronik ve yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Grip aşısında öncelikli kişiler, e Nabız sistemine yüklendi. Peki, kimler grip aşısı yaptırabilir? İşte e Nabız grip aşısı sorgulama hakkında detaylar…
#Kimler Grip Aşısıe-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçti. Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ve riskli kişilere aşının kasım ayında yapılacağını bildirdi. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı? İşte, grip aşısı e nabız sorgulama listesi.
#E-Nabıze-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçti. Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ve riskli kişilere aşının kasım ayında yapılacağını bildirdi. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı? İşte, grip aşısı e nabız sorgulama listesi.
#Grip Aşısı Olabilecek KişilerPandemi sürecinde mevsimel grip sezonu da kapıda. Peki grip aşısı gripten korur mu? Koruyuculuğu ne kadar sürer? Grip aşısının dozu yaş gruplarına göre nasıl olmalı? Grip aşısı sonrası aşıya bağlı grip geçirir miyiz? Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir? Grip aşısı otizme sebep olur mu? Mevsimsel grip ile Covid -19 birbiri ile karışabilir mi? Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde grip aşısı yaptıralım mı? İşte tüm merak edilenler…
#GripSonbaharın kendini hissettirdiği şu günlerde grip aşısı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Bir yandan da koronavirüs salgınının devam etmesi, vatandaşları enfeksiyon hastalıklarından korunmak için araştırma yapmaya yöneltiyor. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır? Kimler grip aşısı yaptırmalı?
#AşıHer öksürük ya da boğaz ağrısı, koronavirüs belirtisi değil! Bu belirtiler gribe de işaret ediyor olabilir. Peki, koronavirüsü gripten nasıl ayırt ederiz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Önümüzdeki kış mevsiminde çok sayıda benzer vaka göreceğimiz tahmin ediliyor ama iki hastalığı birlikte geçirecek vakalar olmasından da endişe duyuluyor” dedi ve konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#KoronavirüsHavaların soğuması ve ekim ayının gelmesi grip vakalarını artırdı. Uzmanlar vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakan grip konusunda uyararak aşı yaptırmaları önerisinde bulunuyor. Öte yandan her yıl 250-500 bin kişi grip ve komplikasyonları nedeniyle ölüyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılır? Kimler grip aşısı olmalı?
#Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?Sonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “Grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi...
#AşıDünya Sağlık Örgütü’nün grip aşısı için firmalara gönderdiği 3 virüsten birinin üretiminde çıkan sorun nedeniyle, bu yıl aşı yaklaşık bir ay gecikmeyle piyasaya verilecek. Bu ayın sonunda eczanelerde olması bekleniyor. Bu yılki grip aşısı Yeni Kaledonya (H1N1), Hiroşima (H3N2) ve Malezya (B tipi) virüslerine karşı koruyacak. Aşının koruyucu etkisi 15 gün sonra ortaya çıkıyor. Uzmanlar, grip vakalarının aralık ayından itibaren görüldüğünü belirtiyor.
Yaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip, geçen yıl neredeyse hiç görülmedi ama bu yıl oldukça etkili olması bekleniyor. Peki salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
#Grip SalgınıKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#Koronavirus