3. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kovid 193. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kovid-193. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kimler 3. Doz Aşı Olabilir?Ülkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık Salgını2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararıyla ilgili olarak "Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz" dedi. Erdoğan, savaş çıkması halinde Karadeniz ülkesi olarak birçok tedbir paketinin oluşturulmasının şart olduğunu belirterek, "Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz, aldık. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunanistan’daki Lavrion kampıyla ilgili Yunan makamlarıyla bir görüşme yapıldı mı?" sorusuna da "Biz isimleri tespit ettik. Dışişleri üzerinden, Yunanistan’a bu isimleri bildirdik. 'Şu isimler sizin tarafa geçti, burada da PKK eğitimi alıyorlar, isim isim şunlardır' dedik" yanıtını verdi. İsrail Cumhurbaşkanı'nın Mart ayında gerçekleştireceği Türkiye ziyareti konusunda Erdoğan, "Şu anda belki çok daha farklı gelişmeler olabilir" ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 'elektrik faturasını ödemeyeceği' şeklindeki sözleri hatırlatılan Erdoğan, "Sen elektrik faturasını ödememe yoluna mı gidiyorsun? Atılacak adım bellidir. Bir daha sen bu millete bedel ödetemezsin. O tarih oldu. Ondan sonra sokaklara çık bağır" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronAvrupa'da yeniden hızla artmakta olan vaka sayıları aşılama oranlarının bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Kıtada aşı oranı düşük ülkeler birbiri ardına, hem aşısız vatandaşların hareketliliğini sınırlandıracak hem de aşılama oranını yükseltecek önlem paketleri açıklıyor. Anlaşılan o ki yakında aşısız Avrupalılar için hayat çok zor olacak.
#COVID-196 Eylül’de başlayacak olan ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ‘zorunlu’ uygulama karşısında mahkemeye gideceğini duyururken hukukçular da kararın makul ve Avrupa’da örnekleri olmasına rağmen anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
#YazarBioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır" demişti. Şahin'in bu sözlerini değerlendiren Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. Prof. Dr. Balık, ''Örneğin 2'nci dozdan 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapmak gerekecek. Çünkü salgın devam ettiği sürece bizim hatırlatma dozlarını da yapmaya devam etmemiz gerekiyor'' dedi.
#AmazonalexaDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechGündemdeki konulardan biri de koronavirüs aşıları üzerine. Aşılar güvenli mi, yan etkileri var mı? Peki emziren anneler için aşılar güvenli mi? Bu yazımda aşılar konusunda henüz yeterli veri olmamasına rağmen, eldeki verilere göre son bilgileri size aktaramaya çalışacağım. Bölüm sonunda kaynakça yer almakta ve her paragrafın sonunda parantez için kaynak numarası belirtilmektedir.
#CovidAşı randevusu için MHRS üzerinden işlem gerçekleşmeye devam edecek. Covid-19 aşısı için sağlık çalışanları öncelikli olurken yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar hemen sonrasında gelecek. Aşı sırası için A,B,C ve devamında gelen harflerle gruplamalar yapan Sağlık Bakanlığı, buna göre Aşı randevusu almayı mümkün kılacak. İlk aşama içerisinde yer alan sağlık çalışanları ve yaşlılara yapılacak olan aşı sonrasında 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılama gerçekleşecek. Peki, aşı randevusu nasıl alınır? İşte, MHRS aşı randevu alma ekranı
#Aşı RandevuTürk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısının Türkiye'de Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Necmettin Ünal'a aşının ikinci dozu uygulandı.
#AnkaraMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıSolunum yolu enfeksiyonlarının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, “Zatürre, çocuklarda enfeksiyona bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor” dedi.
#ZatürreHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#Menenjit