Kene; bilhassa yaz mevsimlerinde pikniklerin keyfini bozan, ölümcül sonuçlara neden olan tehlikeli böcek türüdür. Türkiye dahil pek çok ülke çapında ölümlere sebep olurlar. Keneler ısırdıkları yerlerde zehrini salmakla beraber ölümlere dahi neden olmaktadırlar. Kenenin pek çok türü vardır. Peki, kene türleri ve özellikleri nelerdir? Kenelerin hepsi zehirli mi, kaç türü vardır detayları ile derledik.
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, keneler tarafından taşınan virüs ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için şu anda destek tedavisi dışında bir çözüm bulunmadığını belirterek, "Keneyi doğadan uzaklaştırmak mümkün değil. Dolayısıyla ilaçla keneyi yok etme gibi bir çalışma zaten yok. Bu hastalığın hayatımızdan uzaklaşması için en pratik çözüm aşıdır" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet BakırHava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte Türkiye’nin pek çok noktasında kene vakalarında artış yaşandı. Farklı türleri olan kenelerin bazıları, ölümcül bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne neden oluyor. İstanbul’daki kene türlerinin ise ölümlere neden olan bu enfeksiyonu taşımadığını ifade eden uzmanlar İstanbulluları, keneden bulaşan bir diğer ciddi hastalık ‘Lyme’a karşı uyardı.
#LymeYaz aylarında piknik, gezi gibi aktivitelerimiz artmasıyla kırsalda geçirdiğimiz süreçte kene ısırması, en önemli endişemizden birisi olmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKAV) ülkemizde 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmiş, 2003 yılında tanımlanmıştır. Bölgemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu salgından ölüm oranı yüzde 6 oranında görülmektedir.
#Kene Türleriİnsanoğlu ekosistemde kapanmayacak yaralar açmaya devam ediyor. Son araştırmalara göre, dünyadaki karbon seviyesi 2017 itibariyle 440 ppm’e ulaştı. Ve bu saatten sonra bu değerin altına inilemeyeceği belirtiliyor. Bu iklim değişikliği deniz seviyelerinin artmasına, ısı dalgalarına, kuraklığa, sel ve fırtınaya sebep oluyor. İklim değişikliğinin bu etkileri 1980’lerden beri 400 milyar Euro maddi hasara ve onlarca can kaybına neden oldu. Eğer böyle giderse çok yakın tarihimizde şöyle korkunç şeyler olabilir…
#İklim DeğişikliğiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiTÜBİTAK desteğiyle 2006 yılında başlatılan, öncelikle Kelkit Havzası, uzun vadede de ülkedeki kene türlerinin incelenmesinin hedeflendiği araştırmada, Tokat'ta şu ana kadar belirlenen 25 kene türünden 3'ünün Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) virüsü taşıdığı saptandı.
Hastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamBirçok bireyin en sevdikleri hayvanlar kuş türü olmaktadır. Bu nedenle bu hayvanlar hakkında araştırmalar yapılması da oldukça normal olmaktadır. Keklik hakkında en çok sorulan soruların başında Keklik ne yer? Keklikler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler olmaktadır? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Keklik Ne Yer?Taklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkZehirli böcekler birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Özellikle yaz aylarında böcekler arttığı için zehirli türleri herkes tarafından araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan zehirli böcek türlerinin hangilerini olduğunu araştırabilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz. Sizin için zehirli böcekler nelerdir ve hangileridir? En zehirli böcek türleri ve isimleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#BöcekPek çok kişinin en sevdiği hayvanlar arasında çeşitli kuş türleri bulunuyor. Bu nedenle bu hayvanlar hakkında çeşitli araştırmalar yapılması da çok normaldir. Keklikle doğada rahat bir şekilde yaşayabilen bir yabani hayvan olarak bilinir. Keklik kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir detayları ile derledik.
#Keklik KuşuEkosistemler bireylerin ve tüm canlı varlıkların yaşamı için oldukça önemli bir yapılanmadır. Bu sistemin çökmesi halinde birçok canlının hayatının son bulması kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle bugün pek çok kişi tarafında Ekosistem nedir ve neden önemlidir? Ekosistemi oluşturan unsurlar hakkında bilgi nedir? Gibi sorular akıllarda yer almaktadır. İşte, ekosistem konusunda merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Ekosistem Nedir Ve Neden Önemlidir?Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte Türkiye’nin pek çok noktasında kene vakalarında artış yaşandı. Farklı türleri olan kenelerin bazıları, ölümcül bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne neden oluyor. İstanbul’daki kene türlerinin ise ölümlere neden olan bu enfeksiyonu taşımadığını ifade eden uzmanlar İstanbulluları, keneden bulaşan bir diğer ciddi hastalık ‘Lyme’a karşı uyardı.
#İstanbulHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#Prof. Dr. Haşmet ÇağırganHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#İzmir