Rize'de küçük yaşta yakalandığı, babası ile 3 kardeşini kaybettiği tifo salgınından kurtulan Emine Ayhan (105) şimdi de koronavirüsü yenmeyi başardı. Emine Ayhan, 'Aklınızı başınıza alın, dikkat edin. Bu hastalık yüzünden kardeş kardeşi göremez oldu. Kurallara uymazsak sevdiklerimizi kaybederiz' dedi.
#RizeSağlıklı Yaşam ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, vücudumuzun yapı taşlarından biri olan “kolajenin” vücut bütünlüğünü koruduğunu, bağ dokusunu güçlendirdiğini, hastalıklara karşı kalkan olduğunu söyledi, “Dışarıdan alınacaksa dikkatli olunmalı” dedi.
#Kemik Suyu ÇorbasıÇağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
#DiyabetO, Bahar Şamhili Tanju. İkimiz de yıllardır medyanın içindeyiz, hiç tanışmamıştık. Kuaförde yan yana saçlarımızı kestirirken tanıştık. Benim hafif soğuk algınlığım vardı, öksürüyordum, burnumu çekiyordum. “Dur!” dedi ve mutfağa gitti, bana nefis bir çorba hazırladı. Kendi ürettiği ilikli kemik suyu çorbası. İçine zencefil, limon, zerdeçal, karabiber filan da koymuş. Nasıl nefis olmuş anlatamam.Eskinin reklamcısı, şimdinin girişimcisi, ‘Gurvita’nın yaratıcısı Bahar. Nasıl mı giriyor bu işe? Hastalanıyor. Erken yaşta kemik erimesi teşhisi konuluyor. Doktorlar ilaç tedavisinin yanında kemik suyu ve sakatat çorbalarını tüketmesini öneriyorlar. İnanılmaz faydasını görüyor, bağışıklık sistemi kuvvetleniyor, iyileşiyor. O da kendisine iyi gelen bu şeyi, insanların hizmetine sunmaya karar veriyor...
#YazarKemik suyunun tam bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz duyuyoruz. Peki bu besinin cilde olan muhteşem etkilerini biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte kemik suyunun cilde faydaları...
#Cilde İyi Gelen BesinlerSıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için dengeleri iyi kurmanın önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur, tek başına diyet veya spor yapmanın yetmediğini söyledi. Uğur, “Sıkı bir cilt için haftada 2 gün kemik suyu çorbası içebilirsiniz” dedi.
#Kemik SuyuFaydalı Mamuller adlı şirketin kurucusu Bahar Şamhili Tanju, Gurvita adlı yeni bir marka yarattı. Markayla birlikte kemik suyu başta olmak üzere diğer sakatat çeşitlerinin de çorbalarını üreten Tanju, “Kemik erimesi rahatsızlığı geçirdim. Doktorlar hayatımdan kemik suyunu eksik etmememi söyledi. Sonra da bu işe girdim” diyor.
#Faydalı MamullerBeslenme bozukluğu ve obezite nedeniyle ortaya çıkan Tip 2 Diyabet hastalığının her geçen gün arttığını, ülkemizde Avrupa ortalamasının 3 katı, dünya ortalamasının 2 katı diyabet hastası olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, hastaların sıklıkla yanlış yönlendirildiğini, diyabet diyet listelerinde yer alan karbonhidrat ve glüten içeren besinlerin diyabet hastalarının en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.
#BeslenmeBeslenme bozukluğu ve obezite nedeniyle ortaya çıkan Tip 2 Diyabet hastalığının her geçen gün arttığını, ülkemizde Avrupa ortalamasının 3 katı, dünya ortalamasının 2 katı diyabet hastası olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, Tip 2 diyabet hastalarının sıklıkla yanlış yönlendirildiğini, diyabet diyet listelerinde yer alan karbonhidrat ve glüten içeren besinlerin diyabet hastalarının en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.
#Diyabetİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
#Canan KaratayPaça ve kemik suyu çorbasının cildi sıkılaştırmada etkili kolajen maddesi yönünden zengin olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Kadınlar ciltlerine pahalı kremler uygulamak yerine haftada 2-3 kere paça çorbası içsinler" dedi.
#Kelle PaçaYakında tam yarım asırlık olacak ama hala 20'li yaşlarındaki görünümünü korumayı başarıyor. Üstelik de söylediğine göre hayatında hiçbir zaman botoks yaptırmadı, koşu bandına çıkıp saatlerce ter dökmedi. 48 yaşındaki Salma Hayek sonunda herkesin merak ettiği genç ve güzel kalma kalma sırrını People dergisine açıkladı.
#Salma HayekDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenSon zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıHerkesin çok sevdiği tavuk ürünlerinden birisi kemiksiz tavuk olarak bilinmektedir. Kemiksiz tavuk hem lezzetli hem de çok kullanışlı bir yiyecektir. Kemik bulunmayan bu tavuk türü ile çok sayıda yemek yapma şansınız vardır. Sizler için Tavuk göğsü nasıl haşlanır? Kemiksiz tavuk göğsü haşlama suyuna ne konur, kaç dakikada haşlanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tavuk GöğsüAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkHer yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞKazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat Milor