İzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, M.S. 1'inci ila M.S. 4'üncü yüzyıl arasına ait kase, tabak, leğen, süzgeç, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar gibi Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev aletleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Bu eserler, bir Roma konutunda neler olabileceğini anlatması açısından değerli. Bu örnekler, liman kenti olarak İzmir'in, Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri gösteriyor. Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler. İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli" dedi.
#Smyrna Antik Kentiİzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, M.S. 1'inci ila M.S. 4'üncü yüzyıl arasına ait kase, tabak, leğen, süzgeç, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar gibi Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev aletleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Bu eserler, bir Roma konutunda neler olabileceğini anlatması açısından değerli. Bu örnekler, liman kenti olarak İzmir'in, Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri gösteriyor. Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler. İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli" dedi.
#İzmirAK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 'KALBİMİZMİR: Tarihi Konak Atatürk Meydanı ve Kemeraltı Cazibe Merkezi Projesi' adını verdikleri Kemeraltı Projesi'ni anlattığı toplantıda yaptığı konuşmada, “İhtiyaç duyduğu ilgi ve bakımı görmemesi nedeniyle zaman içerisinde eski canlılığını yitiren bölgemizde hayata geçireceğimiz projemizle bu değerli mirası restore ederek Kemeraltı'nı ve Konak'ı İzmir'in yeniden can damarı yapmayı hedefliyoruz” dedi.
#Hamza DağÇeşme, Alaçatı gibi turistik bölgeler ve özellikle İstanbul’dan taşınan nüfusla genişleyen Urla ile bilinen İzmir, elbette bunlardan çok daha fazlası. Aksi halde tarih boyunca Akdeniz ve Anadolu’nun en önemli kentleri arasında sayılmasını açıklamak zor olurdu. Seyahatseverlerin 1973’ten beri takip ettiği Lonely Planet’ın ‘2024’te ziyaret edilecek en iyi şehirler’ listesine giren İzmir’in Bozdağ’dan Kozak’a saklı cevherlerini tanıyalım.
#Ferdi AkarsuYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#Seyahatİngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#Rota“İZMİR Şadırvan Camisi ikinci şadırvanı bir yıl önce balyozlarla kırıldı... Etkili ve ilgililer, ‘Suçluları bulacağız, yenisini yaptıracağız’ demeçleri vermişlerdi... Şadırvanın boş zeminine seyyar satıcıların malları ve çöp yığınları koyuluyor...”Gazeteci Alaattin Gürırmak’ın sosyal medyadaki yakınmasını görünce bir yıl öncesine gittim, işte özet:
#1DEĞERLER keşfedilmeye muhtaçsa takdirin gecikmesi normaldir. Kemeraltı’ndan söz ediyoruz. 8-9 bin esnafı ile 240 hektara yayılmış tarihi çarşımız. 2020 yılında, Basmane, Kadifekale, Eski Smyra, Yeşilova ve Yassıtepe höyükleri ile birlikte Kemeraltı Çarşı’sı UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştı. Kalıcı listeye dahil olmak için bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı “Tarihi Liman Kentimiz” yerine İznik’i tercih etti. Belki de çeki düzen verme adına iyi oldu.Tabii ki arkeolojik höyüklerimiz için tıpkı Bergama ve Efes’te olduğu gibi ilave bir düzenlemeye gerek yok.
#1İZMİR’in iç ve dış turizminde bir hareketlenme olduğunu gözlüyoruz. Bu durum tabii ki iyi bir şey. Kruvazierle gelen yabancı turistler açısından kent içi izlenim ilk ayak bastıkları liman bölgesinden başlıyor. Açıkça onları pek heyecan verici bir başlangıç karşıladığı söylenemez. Dev gibi bir katlı otoparkın yanından, muhtemelen Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni takip ederek Alsancak içlerinden Kemeraltı’na yönlendiriliyorlar.
#1İzmir İktisat Kongresi binasının valilik tarafından aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, ‘Bir süredir Kemeraltı’nın 3 km çevresindeki binaların turizme kazandırılmasının gerekliliğine dikkat çekiyorduk. Özellikle UNESCO adaylığı ile önem kazanan sorunun çözümü için umarız yeni İktisat Kongresi binası bir kıvılcım olur’ dedi.
#1BUGÜNKÜ konunun önce anlamına bakalım. TDK’ya (Türk Dil Kurumu) göre, “Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz” demekmiş. Bilmeyenleri aydınlatmak, bilenlere anımsatmak istedim… Anlamına baktık ama ortada sözcük mü yok? İletiyorum: Şadırvan...
#1İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki hizmet binası 30 Ekim depreminde hasar gördü, yıkımı gündeme geldi. Başkan Tunç Soyer de binanın yıkılacağını, yerine sembolik bir meclis ve belediye binasının yapılabileceğini bildirdi. Soyer, yandaki kamu binalarının da bu yıkımı örnek alabileceğini söyledi.
#İzmirEge Turizm Merkezi Çeşme Projesi kapsamında dün İzmir'de temaslarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu projeden elde edilen gelirlerin büyük bir kısmı, öncelikli olarak Çeşme ve bu projenin altyapısında, bir kısmı da Ege Bölgesi altyapısında kullanılacak” dedi.
#Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi ile ilgili, "Elde edilecek gelirin büyük kısmını Çeşme projesinin altyapısında sonra da Ege Bölgesi’nin altyapısında kullanacağız. Kemeraltı ve Agora’yı gözlemlemek istedik. Bu projelerde elde ettiğimiz gelirin bir kısmı buraya aktarılacak" dedi.
#Ege Turizm MerkeziİZMİR’de yapılmak istenen iş merkezi temelinde, Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) kalıntısı olduğu belirlendi. Ancak kalıntıların korunması için herhangi bir çalışma yapılmadı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, hazırladığı proje ile 3 yıl boyunca su içerisinde kalan ve yosun tutan tarihi kalıntıları, Antik Yunan ve Roma pazarı ile şehir merkezinin kalıntılarının bulunduğu Basmane semtindeki açık hava müzesi Agora gibi sergileyecek. Küçük bir alan da camla kapatılacak.
#HaberİZMİR'in Konak ilçesinde, yerine alışveriş merkezi yapılmak üzere yıkılan 120 yıllık iş merkezinin zemininde, Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı kalıntılarına rastlandı. Aradan geçen 3 yıla rağmen, su içinde kalan ve yosun bağlayan kalıntıların ne olacağı belirsizliğini korurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kalıntıların içinde kaldığı suyun tahliye edilmesi için çalışmalara başlandığı, ancak çevrede bulunan rögarların yoğun su tahliyesinden dolayı tıkandığı belirtildi.
#İzmir