2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#GazetehaberleriÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıYaz bitiyor; kuşlar göçüyor, bir yandan hasat yapılıp bağlar bozulurken diğer yandan yeni tohumlar toprakla buluşuyor, çiçekler değişiyor, kelebekler azalıyor, ağaçlar yaprak döküyor... Bugünlerde etrafta olup bitenlerin nedenini ve bize anlattığı şeyleri uzmanlarına sorduk.
#SonbaharUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaDoğu Karadeniz'de 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan ve özellikle yaz ayı ile birlikte yeniden ortaya çıkan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden olmayı sürdürüyor. Bu yıl da ortaya çıkan ve evleri de istila etmeye başlayan 'vampir' olarak da bilinen böcek türü, vatandaşların kâbusu oldu. Bahçesine tarım ürünü ekemediğini anlatan Hatice Dinç, ''Akşamları evde ışık bile yakamaz hale geldik. Evlerin balkonlarına çıkamıyoruz'' dedi. Bakanlıklar ve üniversiteler kelebeklerle ilgili mücadele eylem planı arayışını sürdürüyor.
#RizeBazı insanlar fark eder; bahçedeki kiraz ağacının çiçeğe durduğunu, mahalledeki pos bıyık tekirin yavruları olduğunu, karahindibaların arzıendam etmeye başladığını, kırlangıçların dansını, her gün geçip gittiği yolda betonun içinden bir tutam yeşilin hayat bulduğunu...
#ANKARAKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan ŞenDoğu Karadeniz'de 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, yaz ayı ile birlikte yeniden ortaya çıktı. ‘Vampir’ olarak da bilinen böcek, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor. Kitlesel eylem planı hazırlanan kelebeğin, toprağa ekilecek böcek öldürücü bitki yoluyla yok edilmesi planlanıyor.
#KaradenizDünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesindeki üst yerini senelerdir kimselere bırakmayan Viyana, resim, heykel, müzik neredeyse her konuda kendini geliştirmiş dolu dolu bir şehir. Bu hafta katıldığım üç günlük 'Viyana Gurme Turu' sonrasında Viyana’nın gastronomi açısından da ne kadar gelişmiş olduğunu fark ettim. Sokak lezzetinin vazgeçilmezi meşhur sosisleri, Viyana şnitzelleri, sacher tatlısı, elmalı strudelları ve daha nicesi.. Sır gibi saklanan Viyana usulü şnitzel ve elmalı strudelin püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Eskiden Viyana denilince aklıma opera geliyordu şimdi ise yemek!
#ViyanaDOĞU Karadeniz'de 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan, 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, tarım ürünlerini tehdit etmeye başladı. Suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden olan böcek öldürücü bitki yoluyla yok edilecek.
#Ricania SimulansDOĞU Karadeniz'de 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan, 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, tarım ürünlerini tehdit etmeye başladı. Suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden olan böcek öldürücü bitki yoluyla yok edilecek.
#Ricania SimulansDOĞU Karadeniz Bölgesi'nde görülen 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, yaş çay tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde hazırlanan eylem planı ile zararlı böcek türü için kitlesel mücadele yöntemi araştırılıyor.
#Ricania SimulansOkulların açılış tarihi ileri alındı. Peki ele avuca sığmayan, enerjileri tükenmeyen ve sürekli eğlenmek isteyen çocuklarla uzatmalı tatilde ne yapmalı? İşte bir öneri: Tema parkları... Parklarda her yaş çocuğa ve elbette onlara eşlik eden yetişkinlere uygun faaliyetler mevcut. İşte sunduğu imkânlarla Türkiye’deki en eğlenceli parklardan bazıları...
#Çocukla SeyahatHer Noel zamanı Avrupa’yı tatlı bir telaş alır. Sokaklar caddeler ışıklandırılır, yılbaşı ağaçları süslenir, birbirinden renkli Noel pazarları şehirlerin en işlek meydanlarına kurulur. Sokaklarda yürürken burnunuza da mis gibi zencefilli kurabiye kokuları gelir. İşte bu masalı yaşayabileceğiniz yerlerin başında gelen şehirlerden biri Viyana...
#SeyahatRöportajlarda bana en çok sorulan soru, “Gezmeye ne zaman, neden başladınız?” Kimse ne zaman vazgeçeceğimi sormadı henüz. Her iş gibi bunun da bir sonu olmalı. İyi ki sormadılar, çünkü cevabım yoktu. Haritanın karşısına geçtim, en ilginç yerleri seçtim. Bunları tamamladığımda gezilerimi noktalayacağım.
Yaşayan en sansasyonel ve en zengin sanatçı İngiliz Damien Hirst’ün Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, 11 Ocak cuma günü açılıyor. 31 parçalık koleksiyondaki en pahalı eser 1 milyon euro. Portakal Sanat ve Kültür Evi Yöneticisi Maya Portakal, Hirst’ün eserlerinin İstanbul’a geliş sürecini anlattı.
İstanbullu internet yatırımcısı Doğa Aytaç, geçen sonbaharda Güney Amerika’yı keşfetmaye karar verdi. Eylülde sırt çantasıyla yola çıkıp dört ayda Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin ve Brezilya’da 30 şehri gezdi, 38 bin kilometre yol yaptı.