Hipoalerjenik hayvan dostlarımız konusunda söylenenler doğru mu yoksa ciddi bir reklam kampanyası mı ciddi tartışmalar bulunuyor. Ancak eğer hayvanları seviyor, alerjiden nefret ediyorsanız ikisinin ortasını bulabileceğiniz birkaç türle yakınlaşmak mümkün. Ancak tabii ki kontrollü bir şekilde. Çünkü doktorlar hipoalerjenik olduğu kanıtlatmış evcil hayvanların sadece kabuk bir cilde sahip iguanalar ve yılanlar olduğunu doğruluyor. Fakat aşağıdaki türler hakkında söylenenler de alerjiden mustarip bünyelere umut veriyor...
#AlerjiArizona'da yaşayan Andi Norton, 26 yıl süren sinüs ve nefes alma sorunlarının sebebinin burnunda yıllardır kalan bir LEGO parçası olduğunu fark etti. 32 yaşındaki Norton, duşta hapşırınca bir LEGO parçasının düşmesiyle bu uzun süren sorunun çözülmüş olduğunu belirtti.
#ABDGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#Sağlıkİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkŞanlı İsviçreli biliminsanları son çalışmalarında kedi alerjisi olanlar için ümit verici bir sonuç elde ettiler. The Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, HypoPet kurumundaki araştırmacılar, kedilere uygulanan bir aşıyla, kedilerin insanlarda yarattığı alerjik etkileri azalttı. Bilimsel konuşalım, araştırmacılar, kedilerde en yaygın alerjen olan Fel d 1’in neden olduğu insandaki kedi alerjilerini tedavi etmek için kedileri Fel d 1’e karşı aşılayarak yeni bir yol buldu.
#KediAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Köpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiBağışıklık sisteminin zararsız bir maddeye zararlıymış gibi tepki vermesi sonucu oluşan alerjiler, her yaş grubunda görülebiliyor. Çok sayıda alerji türünden biri olan evcil hayvan alerjisi; evcil bir kedi veya köpeğin, kürk, deri veya tükürüğü ile temasta, bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay evcil hayvan alerjilerinin belirtilerini anlattı ve alerji aşısı hakkında bilgiler verdi.
#AlerjiÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar ÖzkarsGünümüzde sık karşılaşılan alerji hastalığı ve teşhisinde uygulanan testler hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sık tekrarlanan alerji ataklarının günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir” dedi.
#SağlıkYapılan çeşitli çalışmalarda, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde alerji ataklarında artış olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ekim ayının gelmesi ve havaların soğuması ile sonbahar alerjisi de kendini göstermeye başladı. Peki, Sonbahar alerjisi nasıl geçer? Sonbahar alerjisi nedir?
#Sonbahar Alerjisi Nasıl Geçer?Sonbaharda havaların serinlemesi ve salgın yapan virüs enfeksiyonları nedeniyle solunum sistemi alerjileri sıklıkla görülmeye başlıyor. Hava sıcaklığının değişmesi ile ortaya çıkan alerjilerden korumak için dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Peki, Sonbahar alerjisi nasıl geçer? Sonbahar alerjisi nasıl tedavi olur?
#Sonbahar AlerjisiBaharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
#ÇocukSevimli huysuzlar, rüyalarını anlatan köpekler, zorlu dileklerin peşindeki çocuklar, savaşın ortasında kahramanlık hayallerine kapılanlar, vampir müdürler... Bugün çalan tatil zilini vesile ettik; iki haftalık sömestr tatili boyunca her yaştan çocuğun son derece büyülü, yer yer kırılgan ve bir o kadar da matrak dünyasına eşlik edecek öykülerle dolu kitaplar seçtik.
#ÇOCUKHavaların ısınması, baharın gelmesi çok güzel ama bir de hasta eden şu polenler olmasa! Alerjik hastalıklarda son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Bu hastalıklardan en çok da çocuklar etkileniyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaayvaz, çocuklarda alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi
#Alerjik RinitOxford Üniversitesi Zooloji Bölümü’nde Yaban Hayatı Koruma ve Araştırmaları Merkezi (WildCRU) akademisyenlerinden Dr. Özgün Emre Can, şimdilerde kurduğu hayalin içinde yaşıyor. Bugüne kadar alanında en büyük fotokapan çalışması ile Himalayalar’da bulutlu leoparı ilk kez görüntüleyerek varlığını kanıtladı. Şimdi, dünyanın çatısında gezegenimizin en gizemli, en nadir, en az görülen büyük kedilerinden bulutlu leoparın peşinde koşturuyor ve korunmaları için uğraşıyor.
#LeoparYeşillenen ağaçlar, açan çiçekler, yüzünü giderek daha çok göstermeye başlayan güneş, baharı müjdeliyor. Ancak bahar bazıları için bu kadar da güzel değil. Onlar bu ayları daha çok, hapşırık, burun akıntısı, göz sulanması ile birlikte anıyor, alerji mevsimi olarak tanımlıyor. Baharda alerjik belirtilerin başlıca nedenleri olarak şubat-mart aylarında ağaç, nisan-mayıs-haziranda çimen, haziran-kasım arası ise polenler gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Büyüköztürk, alerjiye karşı alınabilecek en temel yaklaşımın o alerjenden uzak durmak olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Büyüköztürk, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#AlerjiTeknoloji en çok sağlık alanında gelişiyor. Her geçen gün küçülen sensörlerle akıllanan cihazlar, insanların daha sağlıklı yaşatma peşinde. Hava temizlemeden şeker ölçme cihazlarına kadar birçok sağlık teknolojisini bir araya getirdik.
#Teknoloji