Türkiye’nin yaz kış tarımda üretim merkezlerinin başında gelen illerden Mersin’de örtü altında turfanda kayısı çağlasının hasadı yapıldı. Sezonun birinci hasadı olması nedeniyle çiftçiye destek amaçlı ilk 1 kilogramı 500 TL’den alıcı buldu. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa’ya gönderilirken, hasadı turfanda olunca fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#ÇağlaBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Meclis İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu'na sunum yaptı. Prof. Dr. Levent, "Ülke olarak bizi çok büyük bir bela bekliyor Ülkemizde Orta Anadolu'da tarım yer altı suyu ile yapılıyor. Yeraltı suyunun geçtiğimiz seneler içerisinde yer yer düştüğü biliyoruz. Bu durum iklim değişikliği ile birlikte tarımında çok kötü etkileneceğini gösteriyor" dedi. Prof. Dr. Levent, "Bu yüzyılın sonunda İstanbul'da sıcaklığın 45 derece olduğu günler göreceğiz. Ve artık 45 derecelik bir sıcaklık bizim için normal sıcaklık seviyesi olacak" dedi.
#Prof. Dr. Levent KurnazDÜNYA kayısı başkenti Malatya’da, kayısı kadar çekirdeği de kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Kayısı çekirdeğinin kabuğu, yakacak olarak ve savunma sanayisinde tankların zırhının dış etkenlerden korunması için kullanılıyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Ortalama 20 bin ton civarında çekirdek kabuğumuz var. Bu da şehre ortalama 12 milyon lira civarında katkı sağlıyor" dedi.
#Malatya Ticaret BorsasıTürkiye'de 2017 yılında önceki yıla göre fındık üretimi yüzde 60,7, yeşil mercimek üretimi yüzde 50, zeytin üretimi yüzde 21,4 artarak üreticisini sevindirirken, Antep fıstığı üretiminde görülen yüzde 54,1'lik ve kırmızı biberdeki yüzde 21,6'lık gerileme çiftçiyi üzdü.
#Türkiye İstatistik KurumuÜretim miktarlarının bu yıl, geçen yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 3,2, sebzelerde yüzde 1,9, meyvelerde yüzde 10,7 artacağı öngörülüyor. Bu yıl sebze üretiminde yüzde 1,9, tütün üretiminde yüzde 7,8 artış beklenirken, buğday üretiminin yüzde 4,9 artışla 21,6 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.
#Tahıl Üretimi- Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olması, meyve üreticisini tedirgin ediyor- Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Güneş: "Eğer mart ayı bitmeden ya da nisanda hava sıcaklığı eksi 4 dereceye düşerse kayısı, kiraz, vişne, badem gibi meyveler dökülür, elmanın da ancak yüzde 50'si kalır"- "TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. Kuraklık ve meyvenin tomurcuk döneminde yaşadığı sorun da TARSİM'e dahil edilmeli"- ERÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Uzun: "En çok badem ve kayısı ağaçları risk altında. Ağaçlar küçük meyve veya çiçek döneminde dona yakalandığında meyve tutmaz, dökülür"
TÜRKİYE’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, geleneksel ihraç ürünlerinden kuru kayısı, 2015/16 sezonunda yüzleri güldürdü. 1 Ağustos - 30 Kasım 2015 döneminde Türkiye, kuru kayısı ihracatından 137 milyon 802 bin 391 dolar döviz kazandı. Kuru kayısı ihracatında en büyük artış Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’ya oldu.
#Kuru Kayısı