Güncelleme Tarihi:
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un yaptığı açıklamada, Malatya'nın kuru kayısı üretiminde dünyada söz sahibi olduğunu hatırlattı.
Kuru kayısının yaklaşık 114 ülkeye ihraç edildiğini belirten Erkoç, "İhracatta herhangi bir sıkıntımız yok. Dünyanın değişik ülkelerine ihracat yapıyoruz. En büyük pazar olarak da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve Güney Asya ülkeleri başta geliyor" dedi.
Erkoç, geçen sene 31 Mart'ta yaşanan zirai donun Malatya kayısısına büyük hasar verdiği anımsatarak, "2014 yılının 31 Mart'ı itibarıyla don olayında yaklaşık yüzde 95 ürün kaybımız söz konusuydu. Yaş kayısı olarak 30 bin ton civarı, kuru kayısıda da 7-8 bin ton civarı üretim gerçekleşti. 2014 yılı içerisinde elde stoklar vardı, o stoklarla ciddi bir döviz girdisi elde ettik" diye konuştu.
Bu yılki çiçek döneminde yine yaklaşık yüzde 50-60 civarında ürün kaybı olduğunu belirten Erkoç, şunları kaydetti:
"Bu yıl yaklaşık 300 bin ton yaş kayısı, 70 bin ton civarında kuru kayısı üretimi gerçekleştirdik. Geçen yılki döviz girdisinin fazlalığı da ürünün olmayışıyla fiyatlarının yüksek olmasıyla ortaya çıktı. Şu anda fiyatlar 10 lira aralığında seyrediyor. Bu seneki rakamlara baktığımızda 70 bin ton kuru kayısıda yine epey döviz girdisi elde edeceğiz."
Kayısının Malatya için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Erkoç, Malatya'nın simgesi olan kayısı fiyatlarının, arz ve talebe endeksli olduğunu aktardı.
"Daha yüksek bir fiyat bekliyorduk"
Kuru kayısı fiyatlarında geçen yıla oranla düşüş olduğuna işaret eden Erkoç, "Geçen seneki fiyatlar ortalama 20 liraya kadar çıktı. Bu sene ürünün kalitesine göre 10-12 lira aralığında 8'e kadar da düştüğü oluyor. Geçen sene ile fiyatlar kıyaslanamaz. Geçen seneye göre fiyatlar çok geride. Arzu ettiğimiz fiyatlar bunlar değildi. Daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Malatyalı üreticiler de bunu bekliyordu" dedi.