Güncelleme Tarihi:
Don ve kötü hava koşulları yüzünden geçen yıl sadece 8 bin ton olan kuru kayısı üretimi bu yıl 84 bin 500 ton olarak tahmin edildi. Kuru kayısı ihracatı yüzde 3 artış kaydederken en dikkat çekici artış uçak düşürme sonrası büyük kriz yaşadığımız Rusya Federasyonu’nda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri’ne 2014/15 sezonunun ilk çeyreğinde 8.8 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç eden Türkiye, 2015/16 sezonunun aynı döneminde ise yüzde 180’lik artışla 24 milyon 873 bin dolara ulaştı. Türkiye 1 Ağustos - 30 Kasım 2014 döneminde Rusya’ya 2 milyon 380 bin dolarlık kuru kayısı ihraç ederken bu yılın aynı döneminde yüzde 130’luk rekor artışla 5 milyon 487 bin dolara ulaştı.
Geçen yıl aynı dönemde 20 bin 34 ton olarak gerçekleşen kuru kayısı ihracatı bu yıl 31 bin 875 ton oldu. Ege İhracatçı Birlikleri toplam kuru kayısı ihracatının yüzde 48’ini tek başına gerçekleştirdi.
Kuru kayısı rekoltesinin 2014/15 sezonunda 8 bin 120 ton olarak açıklandığını, Türkiye’nin tarihindeki en düşük rekoltesi olduğunu belirten Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, rekoltenin açıklanan rakamdan daha iyi gerçekleşmiş olmakla birlikte, bir önceki sezondan kalan 50-60 bin ton arası kuru kayısı sayesinde 2014/15 sezonunda kuru kayısı ihracatını sürdürebildiğini ifade etti.
2015/16 sezonu kuru kayısı rekoltesinin 84 bin 500 ton olarak tahmin edildiğine işaret eden Öz, "Türkiye kayısı ihracatında başarılı bir sezon geçiriyor. Sezon başında 80 bin ton ihracat hedefi koymuştuk. Hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. İhracatta Rusya ve ABD’ye sağladığımız ihracat artışının tüm ihracatçı sektörlerimize moral olmasını diliyoruz" diye konuştu.