Ne yapanlar belli ne de yapılma sebebi... Bu nedenle asırlardır insanların merakını kurcalıyor. Dönemin teknolojisiyle fizik kurallarına meydan okuyan gizemli yapıları uzaylıların inşa ettiği bile söyleniyor. Peki gerçek ne?
#SeyahatGezi yazıları denince tarihin en eski eserlerinden biri olan Marco Polo'nun Geziler Kitabı akla gelir. Çeyrek asırdan fazla zaman boyunca Ortadoğu ve Asya'yı dolaşan Venedikli tüccar Marco Polo'nun gördüğü yerlere dair anlattıkları, bugün bile kafaları kurcalıyor. Polo'nun anlattığı o gizemli hikâyelerin ne kadarı gerçek? İşte cevabı...
#Marco PoloTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Avrupa ve Amerika'da son dönemde oldukça popüler olan Kuzeyli yürüyüşünün bilimsel araştırmalarla bütün kasları çalıştırarak kardiyolojik hastalıklara büyük ölçüde iyi geldiği ortaya çıktı. Hatta en sağlıklı yürüme şekli olarak da kabul ediliyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Türkiye’de bu yürüyüş tarzına en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 rotayı önerdiler.
#RotaSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiEn büyük derdimin ‘Ya kafama Hindistan cevizi düşerse!’ korkusu olduğu bir adadan henüz geldim. Bugüne kadar birçok tropik ülkeye ve adaya gittim ancak doğası bu kadar güzel olanını görmedim. Haritaya bakıldığında Hint Okyanusu’nda küçücük bir nokta gibi görünen Seyşel Adaları uzun süren Fransız ve İngiliz sömürge yıllarından sonra bağımsız ve sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilmeye başlamış…
#Seyşel AdalarıYurdu etkisi altına alan yağmur bazı illerde hayatı felç etti. İstanbullular gece bastıran yağmur karşısında zor anlar yaşadı. İzmir'de sağanak yağış nedeniyle yollar köstebek yuvasına döndü. Urla İlçesi'nde hortum büyük hasara neden oldu. Meteoroloji, sıcaklıkların yurt genelinde 6 ila 12 derece düşeceğini açıkladı ve Marmara için gök gürültülü sağanak yağış, Batı Karadeniz içinse sel uyarısında bulundu.
#AntalyaBahar bir kez daha yola çıkmak için kışkırttı. Niyetim hafta sonunda Kemal Anadol’un 2003’te yayımlanan romanı “Büyük Ayrılık”ın peşine düşmekti. Osmanlı İmparatorluğu’nun 20’nci yüzyıl başlarındaki çözülme sürecine, Ege’den tanıklıklar getiren kitapta yazar, 1900’lü yılların Foçası’nı, yöreyi öylesine güzel, içten anlatmıştı ki, gidip görmeye karar verdim.
Ancak zaman bulup, geçen hafta mavi yolculuğa çıktım. Gökova’nın cenneti andıran kimsesiz koylarında kâh balık yakaladım, kâh yüzdüm, kah güzelliklere daldım gittim. Deniz bazen çarşaf gibi dümdüz oldu, kâh rüzgârla oynaşıp dalgalandı. Gece gökyüzünde yıldızları göremedim ama, bu yolculuğun tadı damağımda kaldı.
Bahar yüzünü gösterdi. Ağaçlar çiçeklerini taktı takıştırdı, toprak yeşil örtülerini üstüne çekti. Kuşlar sevinç çığlıkları atmaya başladı. Şimdi tam yola çıkmanın zamanıdır. Çünkü doğa en güzel görüntülerini bu mevsimde sergilemeye başlar. Her yıl yaptığım gibi bu yıl da bahara doğru yolculuğa çıktım. Önce Bursa’yla hasret giderdim. Daha sonra Ayvalık’a, Cunda’ya, Foça’ya selam sarkıttım. Direksiyonu kırıp Karaburun Yarımadası’nın, Çeşme’nin, Alaçatı’nın güzelliklerinde dolaştım durdum. Bu hafta bu bahar turunu sizlerle paylaşacağım.
Yunanistan, tarihinde benzerini görmediği bir felaket yaşıyor. Ülke topraklarının üçte birinin bulunduğu Mora Yarımadası’nın neredeyse yarısı yangına teslim oldu. Alevlerin ev ve araçlarında yuttuğu 56 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı veya kayboldu. Başbakan Karamanlis felaketi "tarif edilmez trajedi" diye niteledi, lig "milli yas" nedeniyle tatil edildi.