Güncelleme Tarihi:
Yangından fotoğraflar için tıklayın...
ORMAN yangınları komşumuz Yunanistan’da trajediye dönüştü. İlia ve Arkadia bölgelerinde geçen cuma günü başlayan orman yangınları, dün birleşerek, tüm Mora Yarımadası’nı (Peleponez) tehdit etmeye başladı. 56 kişi öldü, çok sayıda yaralı ve kayıp var. Yüzlerce insan alev cehenneminde mahsur kaldı, onlarca köy ve kasaba boşaltıldı, yüzlerce ev ve otomobil yandı. Dünyayla bağlantısı tamamen kesilen köylerde, can kaybının çok daha fazla olmasından endişe ediliyor. Yangının ortasında kalan bir otomobilde bir kadın ile 4 çocuğun cesedi bulundu. İtfaiyenin girmeyi başardığı köylerde ise mahsur kalan insanların gruplar halinde cesetlerine rastlandı.
En çok can kaybına yol açan orman yangını, 1871'in Ekim ayında ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Peshtigo kasabasında çıktı. Bu yangında ölü sayısının 800 ila 1200 olduğu tahmin ediliyor. Günlerce süren orman yangını bu ağaçlar arasındaki araziye ulaştı ve 1700 nüfuslu kasaba birkaç saat içinde kül oldu. Yangın söndürülmeden önce 15 köyü de yıktı ve 500 bin hektarlık bir alana yayıldı. Çin'in kuzeydoğusunda 1987'nin Mayıs ayında çıkan yangın da bu ülkenin tarihinde en çok can kaybına yol açan yangın oldu. Yangında 119 kişi öldü, 102 kişi yaralandı, 51 bin kişi evsiz kaldı. Fransa'nın güneybatısında 1949'un Ağustos ayında çıkan yangında da 23'ü asker 82 kurtarma görevlisi öldü. |
Bunların çoğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ülke genelinde onlarca kişi de yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastanelere sevkedildi. 2 kişi "kundakçılık" suçlamasıyla tutuklandı. Yunanistan’ın büyük bölümünde elektrikler kesildi, internet ağı da çöktü.
MORA’NIN YARISI
Mora’nın neredeyse yarısının orman yangınlarından etkilendiğini belirten basın organları, onlarca köyün boşaltıldığını, birçoğunun da haritadan silindiğini duyurdu. Ülkenin kuzeyinde ve Eğriboz Adası’nda başka yangınlar çıkarken, Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan İmitos Dağı da alevlere teslim oldu. Banliyölerin bir kısmı boşaltıldı.
RÜZGÁR DİNMİYOR
Cuma gününden bu yana şiddetli rüzgárdan etkilenen yangın söndürme uçakları ve helikopterler, ancak dün havalanabildi. Ancak yangının kontroldan çıktığı, Avrupa Birliği’nden de uçak ve helikopter desteği istendiği bildirildi.
Atina’da 1999 yılında 150 kişinin hayatını kaybettiği depremdeki gibi bir panik havası var. Peloponez’deki yangının kontrol altına alınabilmesi için tek umut rüzgárın dinmesi. Sahil kasabaları sakinleri ve turistler de korkulu bekleyiş içinde. Aralıksız yayın yapan televizyonları arayan ve alevler arasında mahsur kaldıklarını belirten çok sayıda Yunanlı, kimsenin yandıma gelmemesinden yakınıyor.
İKTİDAR ZOR DURUMDA
Bu arada Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, kabinesini toplayarak, "bu milletimiz için bir yas günüdür" dedi ve olağantüstü hal ilan etti. Başbakan, yangınların tesadüfi olmadığın söyledi, sabotaj ihtimalinin güçlendiğine işaret etti. Yaşadıkları felaketi "tarif edilemez trajedi" olarak niteleyen Karamanlis, gittiği yangın bölgesinde galeyana gelen vatandaşların ağır eleştirilerine maruz kaldı.