Ustadan çırağa geçen, el emeği ve beceri isteyen 123 meslek kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Teknolojinin ilerlemesi gibi sosyal hayatı etkileyen birçok faktör yeni meslekleri ortaya çıkarırken geleneksel bazı mesleklerin ve zanaatların kaybolmasına sebep oldu. İşte kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler...
#Özge EsenArapça kökenli bir sözcük olan hallaç, pamukları yumuşatan ve kullanıma hazır hale getiren kişi demektir. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde de kullanılır. Örneğin: Hallaç pamuğu gibi atmak deyimi, hem dağıtmak ve bertaraf etmek, hem de karşı tarafı çaresiz durumda bırakmak anlamına gelir. Örnek Cümle: ''Forvet oyuncusu, rakip takımın defansını hallaç pamuğu gibi attı.'' Hallaç ne demek, ne anlama gelir detayları ile derledik.
"Ayakkabıya pençe atmak..." "Ceketi astarlamak..." Bir zamanlar gündelik hayatımızın; markete, berbere gitmek gibi olağan uğrak yerlerinden olan ayakkabıcılar ve terziler yeniden revaçta. Son yıllarda AVM'lerin zemin katına adeta hapsolan sanatkârlar, artan talebin ardından, yeniden caddelere, çarşılara çıkmaya hazırlanıyor. Ancak en çok muzdarip oldukları şey ise 'kalfa ve çırak' bulamamak...
#Kaybolan MesleklerÇam kokulu koyları ve berrak denizi dünyaca biliniyor. Ancak pek çok kentimiz gibi Marmaris de güneş ve denizden ibaret değil. Burada gıyam yiyip kapurcuk ne demek öğrenmenin, tarihi sokaklarında turist değil bir Marmarisli gibi bisikletle dolaşıp sahilde sakince kitap okumanın tam mevsimi...
#SeyahatKaybolmaya yüz tutan mesleklerin canlandırılması amacıyla Anadolu Sigorta’nın başlattığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi son senesine girdi. 50 meslekte ustalar, bin kişiye eğitim verdi, meslekler canlandı, istihdam arttı. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, “Kursiyerler usta adaylarına dönüştü, kendi işlerini kurdu, proje amacına ulaştı” diyor.
#Anadolu SigortaTürkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yayımlanan verilere göre, 2018 eylül itibariyle Türkiye’de esnaf ve sanatkarların sayısı geçen yılla karşılaştırıldı-ğında 43 bin artmış durumda. Yetkililer, ekonomik dalgalanma zamanlarında vatandaşların güvenilir birebir ilişki kurabilecekleri esnafa yöneldiğini aktarıyor. Günümüzde en çok gıda, ulaşım, kadın erkek kuaförlüğü gibi alanlarda çalışan esnaf bulunuyor. Ağırlıklı yaş 35-40 aralığında.
#Esnaf- Sakarya'da 73 yaşındaki Sami Yıldız ile oğlu İsmail Yıldız, gelişen teknolojiye rağmen kaybolmaya yüz tutan tahta kaşıkçılığı devam ettirmeye çalışıyor- Kaşıkçı ustası Sami Yıldız:- "Benim peşimden oğlum yetişiyor. Elle kaşık yapmak son evresinde. Önceleri 5 köyde 200 kişi bu işi yapıyordu. Şimdi bu mesleği yapan 20 kişi kalmadı, devamlı azalıyor"
- Erzincan'da aile mesleği kalaycılıkla uğraşan Serkan Erez, bakır kapların kullanımının azalması nedeniyle yılın 6 ayı Akdeniz ve Ege'deki il, ilçe ve köyleri dolaşarak müşteri arıyor - Erez:- "Biz son kuşağız artık. 5-10 sene daha bu işi sürdüreceğiz. Ondan sonra seyyar kalaycı da bulunur mu bilinmez"