Güncelleme Tarihi:
Şimdiki nesil pek çoğundan haberdar olmayacak... İşte teknolojinin gelişmesiyle kaybolan 10 meslek.
Bu insanların günümüzün ev hırsızlarından farkı, peşine düştükleri efsaneler sayesinde daha tehlikesiz hedefler seçmeleri.
Fabrikalarda günlük çalışma süresinin 12-14 saat olduğu zamanlarda bu insanlar, ellerine aldıkları gazeteleri yüksek sesle okuyarak işçileri gündemden haberdar ederdi.
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar, dijital araçlar ve modemler mevcut değilken, uzak mesafeleri aramak için telefonla önce bu insanları aramanız ve onlara aramak istediğiniz yeri söylemeniz gerekirdi. Bu insanlar da siz telefonun bir ucunda beklerken, kabloları doğru yere takmakla yükümlüydü.
Çalar saatler yokken şehirli insanlar nasıl uyanıyordu? Cevap ellerinde uzun sopalarla gezip, aldıkları para karşılığında camları tıklatan bu insanlar.
Kesilen ağaçlardan elde edilen tomrukları kamyonların varolmadığı zamanlarda bir yerden başka bir yere aktarmak ne kadar zor olurdu bir düşünün. Akıllara ilk gelen şey, suyun kaldırma kuvveti. Bu insanlar nehir yoluyla taşınan tomrukların kaybolmasını, farklı bir kola sapmasını engellemek ve vardığı yerde karaya çıkarmak için tomrukların üzerinde yolculuk yapıyormuş.
Buzdolapları ve derin dondurucular yokken, insanlar buz ihtiyaçlarını ya da lükslerini bu adamlar sayesinde karşılıyormuş.
Radarların henüz keşfedilmediği zamanlarda, insanlar savaş zamanlarında şehre yaklaşan hava saldırılarını önceden sezebilmek amacıyla bu keskin kulaklı insanlara ve fotoğraftaki devasa aletlere ihtiyaç duyuyormuş.
Bu insanlar Avrupa sokaklarını temiz tutmak ve salgın hastalıkları engellemek amacıyla lağımlara girip fareleri avlıyormuş.
Günümüzün top toplayıcı çocukları, bundan bir kaç yıl öncesine kadar Amerika'nın bowling salonlarında labut toplayıcı çocuklar olarak mevcutmuş.
Bu insanlar elektriğin yaygın olmadığı ya da hiç olmadığı zamanlarda, geceleri Avrupa sokaklarının aydınlatılmasından sorumluymuş.
EN GEREKSİZ MESLEKLER
Antropolog David Graeber'in yazdığı Varolan Lüzumsuz İşler makalesi yaşadığımız dünyadaki iş olmayan işlerden bahsediyor.