Güncelleme Tarihi:
Şanlıurfa’da her dört kişiden biri Suriyeli. Şanlıurfa’nın nüfusu Suriyeli mültecilerle hızla arttı. Şanlıurfa’da 500 bin kadar Suriyeli mültecinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bunun ancak 120 bini kamplarda kalıyor. Geri kalanlar ise Şanlıurfa’nın farklı semtlerine dağılmış durumda. Eyyübiye Belediyesi ise en çok Suriyeli’nin yaşadığı belediye. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu eski Başkanı. ‘Fikir Sofrası’ etkinlikleri kapsamında uzun süre Şanlıurfa’nın kalkınması için çalışan Ekinci’yle bölgedeki son gelişmeleri konuştuk.
YAŞ ORTALAMASI 19
İlçede nüfusun yaş ortalamasının 19 olduğunu anlatan Ekinci, şu değerlendirmeyi yaptı: “Nüfusun yüzde 70’i de 30 yaşın altında. Bölgede işsizlik yüksek oranda ve buna Suriyeli işsizlerin de eklenmesiyle sorun katlanmış durumda. Gelen genç nüfusun eğitimi aslında kötü değil. Hatta çoğu İngilizce biliyor. İş bulmak ve yeni iş imkanları yaratmak için Şanlıurfa’ya yerleşen Suriyeliler kendi İŞKUR’larını kurdu. Buraya kayıtlı olan Suriyelilerin bazıları iş olanaklarına hızla kavuşuyor. Yabancı dil bilenler avantajlı, turizm sektöründe iş buluyorlar. Suriyeli gençler arasında çok sayıda elektronik ve endüstri mühendisi var. Yabancı dil avantajıyla bu gençler de iş buluyor.
Tüm bunların yanı sıra Şanlıurfa’da bazı kaybolan meslekler de yeniden doğdu. Örneğin Şanlıurfa’da kaybolan mesleklerden olan taş ustalığı Suriyeli taş ustalarıyla yeniden hayata geçti. Yeni yapılan evlerde Şanlıurfa’ya özgü taşları Suriyeli taş ustaları işliyor. Şanlıurfa’nın mimarisine yakışan binaları Suriyeli taş ustaları yapmaya başladı.”
ESNAFLIK YAPANLAR VAR
Bölgede kendi işini kuran Suriyelilerin de olduğunu anlatan Ekinci, “Şanlıurfa’ya sınırdan geçerek gelen Suriyelilerin çoğu mağdur durumda ancak çok küçük bir kısmı Suriye’de ev almış, kiralık ev tutabilmiş. Yine aralarında dükkan açan, esnaflık yapanlar var. Kuyumcu mağazası açanlar da bir elin parmaklarını geçmiyor. Şanlıurfa’daki ev fiyatları ise İstanbulla yarışacak kadar yüksek. Çok çocuklu Şanlıurfalı aileler için yapılan en az 4 odalı konutların fiyatı 1 milyon 500 bin lira civarına kadar yükseliyor. Şanlıurfa’nın bir kısmı Beylikdüzü
gibi görünüyor, çok katlı bloklarla
dolu” dedi.
Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi açıldı
ŞANLIURFA’da Eyyübiye Belediyesi sınırları içinde Türkiye’nin en büyük Arkeoloji Müzesi açıldı. 200 dönümlük alana inşa edilen müzede Paleolitik çağdan, Göbeklitepe ve Nevali Çori’ye ait eserler var. Nevali Çori de 1986 yılında yapılan Atatürk Barajı altında kalan ve dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk insan heykelinin bulunduğu bir tarihi değere sahip. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi 50 milyon liraya mal olmuş. Hemen yakınında da Minyatür Müzesi var.
Herkes yardım etmeye çalışıyor
BELEDİYEYE bütçeden gelen payın nüfusa göre olduğunu ancak mülteci akınıyla birlikte nüfuslarının katlandığını anlatan Ekinci, “Şanlıurfa’ya gelen Suriyeliler dezavantajlı gruplar olarak görülüyor. Gelen nüfusa oranla çok olay çıkmıyor Şanlıurfa’da. Gelenlerin bir vahşetten kaçtıklarını, çoluk çocuk perişan olduklarını halk görüyor. Bunun için de herkes elinden geldiğince yardım ediyor, iş imkanı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Bölge turizmine darbe vuruyor
ÖNCEKİ yıllarda turizm alanında atak yapan Şanlıurfa’da son bir yılda turist sayısında beklenen hedeflere ulaşılamıyor. Yerli yabancı 1 milyon turist beklentisi gerçekleşemedi. Göbeklitepe’nin bulunmasından sonra turizm yatırımları artan Şanlıurfa’nın en büyük beklentisi de tarihi özellikleriyle ön plana çıkabilmekti.