Çölün ortasındaki taşların üzerine kazınmış yuvarlaklar, gemiler... Ne yapanların kim olduğu belli ne de yapılma zamanı... Ancak uzmanlar bu oymaların hem önemli hem de benzersiz olduğu konusunda hemfikir. İşte ayrıntılar...
#KatarArkeologlar mağara duvarında keşfettikleri yaban domuzu resminin en az 45.500 yaşında olduğunu söyledi. ‘Science Advances’ adlı bilimsel dergide yayınlanan makaleye göre keşif, bölgedeki en eski insan yerleşimlerine ışık tutuyor.
#EndonezyaÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski Mısırİstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Ağustos ve eylülde yapılan yüzey araştırmasında bulunan yontma taş buluntularıyla birlikte bölgede ilk kez karşılaşılan inanç veya kült ile ilişkilendirilebilecek yeni objeler, İstanbul'un kültür tarihi ve ülke arkeolojisi açısından öneme sahip... Doç. Dr. Emre Güldoğan, "Eserler üzerinde uzmanlarla yaptığımız görüşmeler ve kendi değerlendirmelerimiz sonucunda söz konusu buluntuların hem formlarının hem de üzerindeki izlerin 2018'deki örnekler gibi insan elinden çıktığı belirlendi. Benzerlerine tarih öncesi dönemlerde dünyanın farklı bölgelerinde rastlanılan bu buluntular, İstanbul'un tarih öncesi dönemlerdeki rolünün anlaşılmasında önemli katkılar yapacak'' dedi.
#İstanbul İli Yüzey Araştırmaları Projesiİstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan tarafından, 2013'ten itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Beykoz, Kartal, Pendik, Maltepe, Sancaktepe, Sultanbeyli, Tuzla, Şile ve Çekmeköy'de yürütülen İstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucunda önemli buluntular elde edildi.
#İstanbulBahar geldi, vakit kendini sokağa atmanın, her gün önünden geçtiğiniz tarihin derinlerine dalmanın vaktidir sevgili kendi şehrinde turist olmayı seven Habitus okuru.“Şehir hayatı” dediğiniz benzer semtlerde dolaşıp, durmadan kendi ayak izlerinizi takip etmeye döndüyse, işte size program: MasterCard’ın “Paha Biçilemez İstanbul”u.
Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#Rota2 Haziran İtalya Ulusal Günü Ankara’da farklı etkinliklerle kutlanıyor. Ankara’da hizmet veren İtalyan Restoranı Vento Italiano da bu yıl özel bir ‘Festa della Republica’ menüsü ile bir hafta boyunca her gün az bilinen otantik bir İtalyan yemeğini Ankaralılarla buluşturmaya hazırlanıyor.
#İtalya Ulusal GünüTürkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosluğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, 20 Nisan Cumartesi günü büyük bir organizasyonla kutladı. Alter Markt’ta başlayıp Ren Nehri’nin karşı yakası Tanzbrunnen’de devam eden programa, CDU federal milletvekili Serap Güler, CDU milletvekili ve Köln İl Başkanı Bernd Petelkau, CDU Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ralph Elster, CDU bölge yöneticisi Efkan Kara, FDP Gurup Başkanvekili Ralph Streck, KRV Uyum Meclisleri (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek, siyaset, spor ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
#AVRUPADAN HABERLokalBond bir topluluk platformu. Türk aileler İstanbul’a gelen yabancıları evlerinde ağırlayıp hem Türk misafirperverliğini gösteriyor hem de mutfağımızı, kültürümüzü tanıtıyorlar. Ve tüm bunları günlük hayatın doğallığı içinde gerçekleştiriyorlar. Nasıl mı? İşte biz de bunu merak edip platformun sunduğu ‘deneyimler’den birine konuk olduk.
#Meltem Fıratlı6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazHer yıl büyük ilgi gören ve seyirci rekoru kıran, kentin kültürel etkinliğine renk katan 2024 yılında 28’incisi yapılacak Nürnberg Türk- Alman Film Festivali Başkanı Adil Kaya ve Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız ile festivalin dünden bugününü konuştuk. 8-17 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin başlangıcından şimdiye kadarki gelişimini gelin hep beraber öğrenelim... Biz sorduk, Ayten Akyıldız ve Adil Kaya yanıtladı...
#ALMANYATarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, '13'üncü Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması' ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Yarışmamızı Türkiye'de üretimin, özellikle de tarımsal üretimin önemine, bize kattıklarına vurgu yapmak için 'Sen Üret Yeter' mottosuyla düzenledik. Amacımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında 'üretimin ve üreticinin yüzyılı' olarak damga vurmak" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota