kaya resimleri haberleri sayfasında kaya resimleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 348 kaya resimleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinMersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinMersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinHakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nın zirvesine yakın bölgedeki kaya resimleri dikkat çekiyor. Tarih öncesi döneme ait olduğu değerlendirilen kaya resimlerinin olduğu bölgede bol bol fotoğraf çeken ziyaretçiler, semboller karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
#Cilo DağıHakkari'nin Yüksekova ilçesinde terörden temizlenen 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nın zirvesine yakın bölgedeki kaya resimleri ilgi çekiyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, "Bu resimler tarih öncesi çağlara ait olabileceği gibi günümüzden birkaç yüzyıl öncesine de ait olabilirler. Bunu ancak sistematik araştırmalarla ortaya koyabiliriz. Kaya resimlerinin teknik, tarihleme, stilistik ve sembolizm açısından incelenmesi gerekiyor" dedi.
#HakkariAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınRize'nin İkizdere ilçesinde, bilim insanlarının keşfettiği mağara resimleri ile eski yerleşim yerlerine ait bilgilerin gizli tutulduğu bölgede, defineciler izinsiz kazı yaparken yakalandı. İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, duruma tepki göstererek, "Böyle bir şeye yeltenmeyin. Burada kamyonla altın filan yok. İnsanlar meraktan dolayı geliyor. Uzmanlar burada çanak, çömlek ve çeşitli yaşam kalıntıları olduğunu söylüyor. Kaya resmi kimin ne işine yarar ki, kayayı mı söküp götüreceksin? O kaya yerinde değerli" dedi.
#RizeRize'de İkizdere ilçesinde yaptıkları araştırmalarda, Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya resimleri buldu. Resimlerin dünyada az rastlanan örneklerden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Pekşen, “Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük” dedi.
#RizeGAZETECİ, fotoğraf sanatçısı arkadaşım Lütfü Dağtaş’ı konuk ediyorum bugün. Konumuz, Dağtaş’ın uzmanlık alanlarından olan, deri işleme sanatı ve tarihi. Önce bir habere göz atalım: Bergama’da, geçmişi bin yıllara dayalı ‘Ahi’ geleneği olan peştamal kuşatma töreni gerçekleşti. Anadolu’nun son ‘Karatabağı’ 90 yaşındaki İsmail Araç, çıraklıktan yetiştirdiği Harika Geldi’ye, Bergama Belediyesi’nin düzenlediği törenle peştemal kuşattı, ustalık belgesini verdi. Ve söz Lütfü Dağtaş’ta;
#1Karadeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#AmasyaEvden çıkma sebebim Bafa Gölü’ne gitmek ve oradaki kaya resimlerini görmekken küçük bir tur atarak 5 şehir dolaşıvermişim. Sonunda asıl hedefim Kapıkırı Köyü’ne ve Bafa Gölü’ne bir gece vakti ulaştım. Bu ikinci ziyaretimdi ama bu sefer öyle sıradan bir tur olmayacaktı. Kendimi başka bir gezegendeymiş gibi hissettiğim Latmos Dağı’nı keşfetmeyi de ihmal etmedim.
#SeyahatDünyanın en büyük çöllerinden biri olan Moğolistan'daki Gobi Çölü bölgesinde temmuz-ağustos aylarında Ön-Türk Akademisi adına araştırmalar yapan Prof. Dr. Semih Güneri ve doktora öğrencileri, Altaylar ile Gobi arasında kültürel bağlantılara tanık olan arkeolojik belgelere ulaştı. Araştırmacılar, bölgede Üst Paleolitik Çağ yani eski taş çağı yerleşim izleri ile birlikte farklı dönemlerde Türklere ait mamut figürlerine rastladı. Prof. Dr. Güneri, "Çöl bölgesinde bu tür erken yerleşme yerlerinin varlığı heyecan vericidir. Moğolistan bölgesinde ilk kez Paleolitik dönemle ilgili araştırmalar yapıyoruz" dedi.
#Gobi ÇölüDenizli'de araştırmacı Ümit Şıracı, Bekilli ilçesinde 2 ayrı noktada M.Ö. 3'üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kaya resimleri buldu. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile birlikte bölgede inceleme yapan PAÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, "Kaya resimleri, tespitlerimizden net olarak söyleyebiliyoruz ki; 1071'den önce de buradaydık. Bunlar yüzeylere yazılmış birer mektuptur" dedi.
#Kaya ResimiEge Bölgesi’nin en büyük gölü Bafa, öyle geçerken uğramak yerine enikonu zaman ayırıp unutulmaz anlar geçirebileceğiniz bir yer. Antik yerleşimleri, kuş gözlem alanları, salaş kır lokantalarıyla tarihe, doğaya ve lezzete çağıran bölgede gezerken Selene’nin hikâyesiyle hüzünlenecek, Latmos’un dansçılarıyla gülümseyeceksiniz. Tıpkı benim gibi…
#Kutsal LatmosBodrum, Datça ya da Marmaris’e giderken çoğu kez yanı başından geçip gittiğimiz Muğla’nın Milas ilçesi, aslında bir sürprizler coğrafyasıdır. Her yıl 29 Ekim’de kutladıkları ‘Kaddak Deve Bayramı’ buradaki Pınarcık Köyü’ne has bir eğlence. Kostümlü, eğlenceli, şarkılı, türkülü adeta bir festival olan bu bayramı yöre halkıyla birlikte kutlayan misafirlere keşkekli ziyafet sofraları kuruluyor, kalmak isteyenlere evler açılıyor. m
#HürriyetKırgızistan'ın başkenti Bişkek'e 260 kilometre mesafedeki Çolpon-Ata kent girişinde 42 hektar alanda kurulu Çolpon-Ata Petroglif Açık Hava Müzesi'nde üzerinde 30 santimetre ila 3 metre büyüklüğünde resimlerin yer aldığı yüzlerce kaya bulunuyor.
#Çolpon-Ata Petroglif Açık Hava MüzesiBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada M.Ö. 10 bin yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir yiyecek bulundu. Reçine ile kaplandığı için günümüze kadar bozulmadan geldiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin ’Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına’ benzerliğine dikkat çekti.
#Mustafakemalpaşa TatlısıKaya resimleri, minyatür ve tabletlerden yola çıkarak kaybolan çeşitli enstrümanları yeniden hayata kazandıran Luthier Feridun Obul, 'Bugüne kadar ürettiğim enstrümanlar arasında tarihi en eskiye dayanan 14 bin 500 yıllık kam davulu. Bu enstrümanı Azerbaycan?da Gobustan Kayalıkları?nda dans eden ve davul çalan insan figürlerine bakarak tasarladım' dedi. Obul?un tasarladığı kayıp enstrümanlar dünyanın çeşitli müzelerinde de sergileniyor.
#Müzik EnstrümanlarıMersin'de bir mağarada yaklaşık 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen figürler bulundu. Kayaların üzerine çizilmiş hayvan figürleri arkeologları heyecanlandırdı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, mağaranın koruma altına alınarak çalışma yapılması ve bölgenin turizme kazandırılmasını istedi.
#MersinKırgızistan ile Türkiye arasında "Altın Köprü" olarak nitelendirilen Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) 25. kuruluş yılı dolayısıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk kültürünü yansıtan kaya resimlerini albümleştirmeye hazırlanıyor.
#TarihYunanistan'dan 'Osmanlı definesi' ile ilgili gelen haberler şaşkına çevirdi. Ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde arama cihazı satılırken, Atina hükümetinin, aynı zaman diliminde 126 adet hazine arama ruhsatı verdiği belirtildi. Kiato kenti sakinleri ise, 1800 tarihli Osmanlı belgelerine dayandırdıkları bilgilere göre, bölgede Osmanlı İmparatorluğu’na ait 500 milyon dolar değerinde 'define var' söylentisine inanıyor.
#Osmanlı DefinesiMersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinMersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinMersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek.
#MersinADIYAMAN’da, taş devrinden kaldığı belirtilen ve arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen Palanlı Mağarası, defineciler tarafından tahrip edildi. Sprey boyalar ile tahrip edilen mağara içinde kaçak kazı yapanlar tarafından duvarlarındaki geyik, dağ keçileri ve insan figürleri de sökülerek çalındı.
#AdıyamanHakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nın zirvesine yakın bölgedeki kaya resimleri dikkat çekiyor. Tarih öncesi döneme ait olduğu değerlendirilen kaya resimlerinin olduğu bölgede bol bol fotoğraf çeken ziyaretçiler, semboller karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
#Cilo Dağı