Her yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaBırakın ülkemizi, “İstanbul’da ‘en iyi lahmacun’ şu veya bu” demek anlamsız hatta ahmakça. Farklı stiller, farklı ustalar var, farklı gelenekler var... Ama iyisi nedir, ölçütleri nelerdir, bunlar konusunda anlaşabiliriz. Bahsettiğimiz bir pideyse kullanılan unun kalitesi, mayanın niteliği ve miktarı, mayalanma süreci, fırının özelliği ve pişirmedeki ustalık… Hepsi bir bütün...
#Fast FoodEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerSerpme kahvaltıdan sıkıldığımızda, dört başı mamur bir yemeğe vakit bulamadığımızda ya da gecenin bir yarısı midemiz kazındığında... İmdada ekmeği çıtır çıtır, peyniri dışına taşmış bir tost yetişir hemen. Siz de bir ‘tostsever’seniz jürimizin belirlediği en iyi tostçuları deneyin!
#TostEskiden annelerimiz bayat ekmeğin arasına taze kaşarı, sucuğu koyar, makinede ısıtır tabağın içinde önümüze koyardı, "Al sana tost." Şimdi öyle değil mis gibi tost yapan dünya kadar mekan var. İsimleri, malzemeleri, sunumları, lezzetleri farklı farklı. Kullanılan peynirler, soslar, et ürünleri, vejetaryen tostlar aldı başını gitti. Tost üzerine kafa yorsanız tez bile yazarsınız. Tostta sınır tanımıyorlar. Ancak en hoşuma gideni ise çikolatalı muzlu tatlı kıvamındaki tosttu. Tatlıdan tost olur mu demeyin bal gibi olur. Evet, şaka yapmıyorum ballısı bile var. Anadolu Yakası'nın en gözde tostçularını sizler için buldum...
#TostçularBursa denilince akla ilk gelenler arasında hiç kuşkusuz kestane şekeri, İskender kebabı, şeftali ve İnegöl köftesi yer alır. Konumuz yemek olunca öncelikle bunları sıraladım ama aslında yeşil türbeleriyle, camileriyle, ulu çınarlarıyla ünlü ve en önemlisi Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olma özelliğine sahip kadim bir şehirdir Bursa. Bugün sizlere günübirlik Bursa gezimde tatma fırsatı bulduğum bazı lezzetlerden ve deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.
#Ali Miraç AşıkYaz gecelerinde erkenden yatmak zor. Durum böyle olunca da insanın karnı acıkıyor. Bir yandan mideniz sinyal verirken diğer yandan aldığınız ya da alacağınız kilolar kafanızı karıştırıyor. Neyse ki bu kriz anını hafif ama bir o kadar lezzetli atıştırmalıklarla atlatmak mümkün.
#AtıştırmalıkGeçen haftaki bunaltıcı sıcaklarda, akıllı insanların pek yapmayacağı bir yolculuğa çıktım. Amacım Kuzey Ege’deki bildiğim, bilmediğim lezzet duraklarını ziyaret etmekti. Aslında bu sıcaklarda yemek yemek, yolda yürümek kadar zor! Onun için gölgelerdeki masalara sığındım, arada bir esen sert poyrazdan yardım dilendim ve Edremit’ten başlayarak Cundaya kadar olan listemdeki lezzet duraklarını ve yemeklerini sizin için kontrol ettim.
#Kuzey Ege YemekleriHerkesin acelesi vardır. ‘Usta, bir dilli kaşarlı’, ‘Bana bir yarım döner kes’, ‘Yengenin yanında havuç suyu istiyorum’ bağrışmalarının arasında siparişinizi vermeye çalışırsınız. Rahatsız taburelere oturup beklersiniz. Üç, bilemediniz beş dakika sonra yemeğiniz önünüzdedir. 10 dakika sonra işlem tamamdır, karnınız doymuştur.