OluÅŸturulma Tarihi: Mart 05, 2004 00:00
Herkesin acelesi vardır. ‘Usta, bir dilli kaşarlı’, ‘Bana bir yarım döner kes’, ‘Yengenin yanında havuç suyu istiyorum’ bağrışmalarının arasında siparişinizi vermeye çalışırsınız. Rahatsız taburelere oturup beklersiniz. Üç, bilemediniz beş dakika sonra yemeğiniz önünüzdedir. 10 dakika sonra işlem tamamdır, karnınız doymuştur.Vakit darlığında, akşamdan kalındığında, içki sonrası midemiz kazındığında, meteliğe kurşun atıldığında hayat kurtaran büfeler, yurdun dört bir yanını sardı. Gazetecilerden, gurmelerden ve büfe müdavimlerinden oluşan jürimiz Türkiye’nin en iyi 10 büfesini seçerken hayli zorlandı. ‘Kaşarlı tost nerede yenir?’ ‘Hangi büfe dönerin içinde kaşar eritir?’ ‘Hangi ünlü nerede tost yer?’ gibi soruların cevabını merak ediyorsanız işte Türkiye’nin en iyi 10 büfesi. EN İYİ 101. Marmaris Büfe - İstanbul2. Bambi - İstanbul 3. Kızılkayalar - İstanbul 4. Barış Büfe - İstanbul 5. Çağrı Büfe - İstanbul6. Define Büfe - İstanbul7. Vitamin Piknik Büfe - Ankara8. Kazım Büfe - Adana9. Kumrucu Şevki - İzmir10. Avşar Büfe - BalıkesirMARMARİS BÜFEBiftek kaşarlısı dünyanın 8. harikası Etiler’de 10 yıldır hizmet veren Marmaris Büfe, haftanın her günü 24 saat hizmet veriyor. Gece hayatına düşkün olanların son durağı olarak bilinen mekan biftek kaşarlı, dilli kaşarlı, goralı ve leylasıyla meşhur. Özel hazırlanan kekikli bir sosla servis edilen biftek kaşarlı, Marmaris Büfe müdavimleri tarafından dünyanın sekizinci harikası ilan edilmiş. Leyla ise bildiğiniz tostun içine çikolata ve muz konularak yapılan bir çeşit tatlı. Kavurmalı, yengen, hamburger gibi çeşitlerin de bulunduğu büfede yiyeceklere taze sıkılmış meyve suları ve köpüklü ayran eşlik ediyor. Biftek kaşarlı 2,5 milyon, kaşarlı tost ise 1,5 milyon lira. Müdavimleri arasında Tamer Karadağlı, Suat Suna, Sezen Aksu, Adnan Polat ve Sergen var. Tel : (0212) 269 53 39BAMBİMaymun Çarli de müdavimBambi 1974’ten beri her gün 24 saat hizmet veriyor. Taksim-Beyoğlu hattında eğlenenlerin büyük bir bölümü geceyi Bambi’de noktalıyor. Kaşarlı, sucuklu, sosisli, salamlı, dilli-kaşarlı, dilli-Amerikan salatalı, sosisli-Amerikan salatalı, dönerli, sıcak ve soğuk sandviçler yapılan mekanda en çok kaşarlı dürüm döner satılıyor. Yufka ekmeğin yani lavaş ekmeğinin arasına kaşar peynir, döner, turşu, domates, yeşillik yerleştiriliyor. Bu özel lezzetin fiyatı 3 milyon lira. En ucuz ürün ise 1 milyon liralık kaşarlı tost. Her türlü taze meyve suyunun bulunduğu büfenin atom adındaki kokteyli adeta enerji bombası. İçinde elma, havuç, portakal, nar, greyfurt, kivi, bal ve muz suları var. Bardağı 3 milyon lira. Müdavimleri arasında Okan Bayülgen, Doğa Rutkay, Ali Sürmeli gibi isimlerin yanı sına Maymun Çarli de bulunuyor. Tel : (212) 252 87 13KIZILKAYALARHamburger formülü sır Sıraselviler büfe hattının hamburgerleriyle nam salmış mekanı Kızılkayalar 1967 yılından beri hizmet veriyor. Özel bir sosla hazırlanan hamburgerin formülü bir sır gibi saklanıyor. Döner, yengen, karışık tost, sosisli gibi çeşitlerin de bulunduğu büfede hamburgerin tanesi 1 milyon lira. Hamburgerden sonra en çok satılan ürün ise döner. İçecek olarak yaşlanmayı önleyen kokteyl isimli karışık mevye suyunu öneririz. Fiyatı iki buçuk milyon lira. Sertab Erener, Kenan Doğulu, Mehmet Ali Alabora, Bülent Ersoy gibi isimlerin uğrak yeri olan mekan 24 saat açık. Tel: (0212) 251 13 57BARIŞ BÜFEKaşarlı tostu ile ünlü 1976 yılından beri Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal’da hizmet veren Barış Büfe, kaşarlı tostu ile meşhur. Müdavimleri alışveriş telaşının arasına tost sıkıştırmaktan asla vazgeçmiyor. Ayaküstü klasik büfe lezzetlerinin tümünü bulabileceğiniz mekan, 07.00- 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Sadece 12.00 ile 18.30 arasında döner servisi bulunuyor. Kaşarlı tostun fiyatı 1 milyon 500 bin lira. Kuru kuru tost
yemek istemezseniz köpüklü ayranı öneririz. Sonay Dikkaya-Ufuk Yıldırım çiftinin sık sık gittiği büfeye arada bir Bülent Ersoy da uğruyor. Tel: (216) 358 41 02ÇAĞRI BÜFEÖğlen iğne atsan yere düşmez1981 yılından beri Nişantaşı’nda hizmet veren Çağrı Büfe, semtin sayılı büfelerinden. Özellikle öğle yemeği saatlerinde civarda çalışanların akınına uğrayan mekanda en çok döner, kaşarlı hamburger, sucuklu ve dilli kaşarlı tost satılıyor. Pazar günü hariç her gün 6.30’da açılan büfe akşam 21.00’de kapanıyor. Taze sıkılmış meyve sularının da satıldığı büfenin müdavimleri arasında Nuri Sesigüzel, Müşerref Akay, Fatma Girik ve İsmail Türüt gibi isimler var. Kaşarlı tostun fiyatı 1 milyon 200 bin, dilli kaşarlı ise 1 milyon 750 bin lira. Tel: (212) 241 75 83DEFİNE BÜFE Komik adamların mekanı‘24 yıldır
BeÅŸiktaş’ta hizmet veren Define Büfe’nin müşterisi olmanız için önünden geçmeniz yeterlidir. Åžahane dönerimiz kokusuyla sizi yakalar ve içeri girdiÄŸiniz anda çalışanlarımız sazı eline alır. Espriler yapar, herkesi güldürürüz. Burada hem karnınız doyar hem de ruhunuz.’, Define Büfe’nin Ä°ÅŸletme Müdürü Kunt Bey mekanını bu sözlerle anlatıyor. Her gün sabah saat 8.00 ile gece 23.00 arası hizmet veren Define Büfe’nin en meÅŸhur ürünü döner. Yılmaz ErdoÄŸan, Cem Yılmaz, Nedim Saban, Ezel Akay, Cem Davran ve Hamdi Alkan gibi komik adamların müdavimi olduÄŸu Define Büfe’de kaÅŸarlı tostun fiyatı 1 milyon 250 bin lira, yarım ekmek döner ise 3 milyon lira. Tel: (212) 260 82 83 VÄ°TAMÄ°N PÄ°KNÄ°K BÃœFE18 metrekarede 24 yılVitamin Piknik Büfe, Zeki Ä°lhan tarafından, 24 yıl önce Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde kuruldu. 18 metrekarelik küçük bir alan üzerinde hizmet veren büfede sosisli, karışık, tavuklu, salamlı, sucuklu, ciÄŸerli, kıymalı, kaÅŸarlı, beyaz peynirli ve kaÅŸarlı olmak üzere 10 çeÅŸit sandviç bulunuyor. Peynirli sandviçler 1 milyon 500 bin, diÄŸerleri 2 milyon 500 bin lira. Sandviçin yanı sıra tost çeÅŸitlerinin de bulunduÄŸu mekanda içecek olarak taze sıkılmış portakal, greyfurt, havuç, elma ve muzdan yapılan karışık kokteyl öneriliyor. Kokteylin fiyatı 3 milyon 500 bin lira. Tel: (312) 468 22 18.KAZIM BÃœFEDünya Gıda Fuarı davetlisi1993’ten bu yana hizmet veren Kazım Büfe, sucuklu, kaÅŸarlı, karışık, salamlı tost çeÅŸitleri ve yengeni ile Adana’da bir hayli popüler. Taze viÅŸne, kayısı, portakal, greyfurt, havuç suyu, limonata, ÅŸalgam, muzlu süt gibi içecekler de var. Kuru viÅŸneden imal edilen meyve suları nedeniyle iki kez Dünya Gıda Fuarı’na davet edilen Kazım Büfe’de sucuklu, peynirli ve salamlı tost 1 milyon, karışık tost 1 milyon 500 bin lira. Ãœnlü viÅŸne ve kayısı suyunun bardağı 500 bin liradan satılıyor. Tel: (322) 458 29 46KUMRUCU ÅžEVKİŞöhreti Türkiye çapındaÇeÅŸme’nin kendine özgün yiyeceÄŸi kumruyla adı özdeÅŸleÅŸen ‘Kumrucu Åževki’nin ünü tüm Türkiye tarafından biliniyor. Åževki, ÇeÅŸme Ilıca Merkez’de 35 yıllık bir geçmiÅŸe sahip. Sahibi Åževki Çilek. Özel nohut mayasından kendi fırınlarında yapılan kumrular, odun ateÅŸinde piÅŸiriliyor. 24 saat açık olan mekanda ateÅŸ hiç sönmüyor. Sucuklu, salamlı, peynirli çeÅŸitlerin yanı sıra üçünün karışımıyla ortaya çıkan yengen ve bunlara eritme peyniri eklenmesiyle yapılan süper yengen spesiyaller arasında. TurÅŸu, biber, pul biber ile ikram ediliyor. Ayranla tavsiye edilen kumruların fiyatları 1.5 milyon ile 2.5 milyon lira arasında. Tel: (232) 723 23 92AVÅžAR BÃœFEDuvarda Hülya AvÅŸar resimleri Balıkesir’in Ayvalık Ä°lçesi’nde 14 yıldır hizmet veren AvÅŸar Büfe, ünlülerin de uÄŸrak yeri. Altı metrekarelik AvÅŸar Büfe’yi iÅŸleten Bülent Büget, duvarları Hülya AvÅŸar’ın fotoÄŸraflarıyla süslemiÅŸ. Müdavimleri arasında Hülya AvÅŸar, annesi Emral AvÅŸar, Soner Arıca, Perran Kutman var. Yaz aylarında 24 saat, kış aylarında 04.00-22.00 arası açık. MeÅŸhur Ayvalık tostunu da yapıyorlar ama müşteriler AvÅŸar tostu adını takmış. AvÅŸar tostuna kaÅŸar, sucuk, salam, sosis konuluyor. Yanına garnitür olarak domates, turÅŸu ve ketçap servisi yapılıyor. Tost hamurunda normal ekmek mayası yerine özel bir maya kullanılıyor. Karışık tost 1 milyon 500 bin, normal tost 1 milyon 250 bin lira. Tel: (266) 312 98 21 GURME, GAZETECÄ° VE BÃœFE MÃœDAVÄ°MLERÄ°NDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°DoÄŸa Rutkay-OyuncuKanat Atkaya-GazeteciEbru Çapa-GazeteciOÄŸul Türkkan-Gezgin, yazarHülya EkÅŸigil-Yemek programı yapımcısı, gurmeNur Çintay-Life Dergisi Yayın YönetmeniDonatella Piatti-TV’de yemek programı yapımcısı, gazeteciAli Esat-Mimar, gurme Göksel Tayyar ZaimoÄŸlu-Adanalı gurmeDj Yakuza-MüzisyenÂ
button