Islak tostun kralı kim
İstanbul’da iki tostçu kardeş arasında ‘Neşeli Günler’ filminde Adile Naşit ile Münir Özkul arasındaki ‘kim daha iyi turşucu kavgası’na benzer bir çekişme yaşanıyor. İkisini de ziyaret ettim; tostumu yedim, yazıyorum...
Her şehrin adı ‘meşhur’la başlayan bir tostçusu var. Tostçu Cesim (Denizli), Tostçu İsmail (Eskişehir), Tostçu Ziya (Bursa), Tostçu Ahmet (Balıkesir), Tostçu Balıkçı (Bodrum) gibi... Peki İstanbul’un en meşhur tostçusu kim? Bizim arkadaşlar gecenin bir yarısı bile olsa, toplanıp arabalara doluşup Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa’ya ‘ıslak tost’ yemeye gidiyorlar. Islak hamburgeri biliyoruz da bu ıslak tost ne menem bir şeydir ben de gidip göreyim dedim; iki ayrı yerin adresini verdiler.
Biri Küçükköy, diğeri Bayrampaşa’da. İkisi de ‘Meşhur Tostçu’ olarak geçiyor. Biri 30, diğeri iki buçuk üç yıllıkmış.
Sonradan öğrendim ki bunlar Balıkesirli iki kardeşin yerleriymiş. Kardeşlerden bir tanesi ayrılmış bir süre önce aynı isimle kendi yerini açmış. Birbirleriyle de artık görüşmediklerini öğrenince, Münir Özkul ile Adile Naşit’in ‘Neşeli Günler’ filmindeki turşu rekabeti geldi aklımıza; gülüştük.
İki ayrı ilçe gibi görünüyor ama yürüyerek bile 10 dakika mesafedeki bu iki dükkanı da gezdim, tostlarını denedim. Hemen hemen iki dükkan da birbirinin kopyası. Islak tostları özel makinelerinde aynı yöntemle yapıyorlar, aynı malzemeleri kullanıyorlar. Ben ziyaret ettiğimde kardeşler dükkanların başında değildi, kendileriyle tanışamadım. Çalışanlar da patronlarından, küslük ve rekabetlerinden pek bahsetmek istemiyor. Ama tostlarını denedim. Tek kırık notu ısırdığınızda kaşarın ip gibi uzamamasından verdim. İşte karneleri; İstanbul’un tostçusu hangisi buyrun siz karar verin.
YAKIN CİVARA MOTOSİKLETLE PAKET SERVİSLERİ VAR
Dört makineyle çalışıyorlar. İyi bir günde 400 tost çıkarıyorlar. 07.00-02.00 arası açık. Kaşarlı, kaşarlı-sucuklu, kavurmalı-kaşarlı tost ve sosisli yapıyorlar. Özlem’in et ürünlerini ve Becel yağ kullanıyorlar. Sucuklu-kaşarlı tost 3.50; sıkma portakal suyu 2.75 lira. Paket servis yapıyorlar. Kamil Balkan Caddesi No:64 Bayrampaşa. Adapark’ın 500 metre gerisinde. (212) 497 30 35.
KARNE
- Yumuşaklık:9
- Islaklık:8
- Yağlılık:5
- Görünüm:6
- Koku:8
- Kaşarın uzaması:4
KARIŞIK DAHA PAHALI SIKMA PORTAKAL DAHA UCUZ
Dört makineyle çalışıyorlar. İyi bir günde 400 tost çıkarıyorlar. 07.00-02.00 arası açık. Kaşarlı, kaşarlı-sucuklu, kavurmalı-kaşarlı tost ve sosisli yapıyorlar. Özlem’in et ürünlerini ve Becel yağ kullanıyorlar. Sucuklu-kaşarlı tost 3.75; sıkma portakal suyu 2.50 lira. Paket servisleri yok. Cengiz Topel Caddesi No:25 Küçükköy; Gaziosmanpaşa. (212) 545 45 69.
KARNE
- Yumuşaklık:9
- Islaklık:9
- Yağlılık:6
- Görünüm:5
- Koku:8
- Kaşarın uzaması:4
Nişantaşı kurdu 34 TBF 44
Taksim Meydanı’na nasıl çıkacağını bilmediğini söyleyen taksi şoförüne “Sen bu işi bırak, trafiğe çıkma hatta sokağa da çıkma” diyesim geliyor. İnanın böylesi o kadar çok ki... Ama şehri iyi bilen bir şoföre denk geldiğimde en büyük keyiflerimden biri trafik ve yol bilgisi yarıştırmak. Çok kestirme öğrettiğim de öğrendiğim de olmuştur taksicilerden. Geçen akşam, trafiğin tam da en yoğun olduğu akşam saatinde Harbiye’den Arnavutköy’e yetişmem lazım. Ramada Merkez Taksi’den bir araba istedim. Şoföre Arnavutköy dedim, macera başladı. Önce Dolapdere... Vur yukarı Ergenekon Caddesi... Telefoncular Sokağı’ndan sola, sonra ilk sağa ve tekrar sağa: Cart diye karşımızda Halaskargazi Caddesi. Dikkatinizi çekerim, iki-üç dakikada Nişantaşı ve Mecidiyeköy trafiği by pass edildi! Halaskargazi’ye hiç girmeden dümdüz karşıya Teneke Yokuşu’ndan aşağıya, karşınızda Fulya. Vurursun rampaya, Yıldız Askeriye’nin yanından aşağı: Ortaköy... O yoğun saatte 13-14 dakikada Arnavutköy’deydim. Üstelik ters yöne girme ya da herhangi başka bir kural ihlali olmadan! Valla şoförü tebrik ettim, plakası yukarıda var, ismini de burada zikredeyim: Bayram Doruk. (212) 230 23 15.