Vakit darlığında, akşamdan kalındığında, içki sonrası midemiz kazındığında, meteliğe kurşun atıldığında hayat kurtaran büfeler, yurdun dört bir yanını sardı. Gazetecilerden, gurmelerden ve büfe müdavimlerinden oluşan jürimiz Türkiye’nin en iyi 10 büfesini seçerken hayli zorlandı. ‘Kaşarlı tost nerede yenir?’ ‘Hangi büfe dönerin içinde kaşar eritir?’ ‘Hangi ünlü nerede tost yer?’ gibi soruların cevabını merak ediyorsanız işte Türkiye’nin en iyi 10 büfesi.
EN İYİ 101. Marmaris Büfe - İstanbul
2. Bambi - İstanbul
3. Kızılkayalar - İstanbul
4. Barış Büfe - İstanbul
5. Çağrı Büfe - İstanbul
6. Define Büfe - İstanbul
7. Vitamin Piknik Büfe - Ankara
8. Kazım Büfe - Adana
9. Kumrucu Şevki - İzmir
10. Avşar Büfe - Balıkesir
MARMARİS BÜFEBiftek kaşarlısı dünyanın 8. harikası
Etiler’de 10 yıldır hizmet veren Marmaris Büfe, haftanın her günü 24 saat hizmet veriyor. Gece hayatına düşkün olanların son durağı olarak bilinen mekan biftek kaşarlı, dilli kaşarlı, goralı ve leylasıyla meşhur. Özel hazırlanan kekikli bir sosla servis edilen biftek kaşarlı, Marmaris Büfe müdavimleri tarafından dünyanın sekizinci harikası ilan edilmiş. Leyla ise bildiğiniz tostun içine çikolata ve muz konularak yapılan bir çeşit tatlı. Kavurmalı, yengen, hamburger gibi çeşitlerin de bulunduğu büfede yiyeceklere taze sıkılmış meyve suları ve köpüklü ayran eşlik ediyor. Biftek kaşarlı 2,5 milyon, kaşarlı tost ise 1,5 milyon lira. Müdavimleri arasında Tamer Karadağlı, Suat Suna, Sezen Aksu, Adnan Polat ve Sergen var. Tel : (0212) 269 53 39
BAMBİMaymun Çarli de müdavim
Bambi 1974’ten beri her gün 24 saat hizmet veriyor. Taksim-Beyoğlu hattında eğlenenlerin büyük bir bölümü geceyi Bambi’de noktalıyor. Kaşarlı, sucuklu, sosisli, salamlı, dilli-kaşarlı, dilli-Amerikan salatalı, sosisli-Amerikan salatalı, dönerli, sıcak ve soğuk sandviçler yapılan mekanda en çok kaşarlı dürüm döner satılıyor. Yufka ekmeğin yani lavaş ekmeğinin arasına kaşar peynir, döner, turşu, domates, yeşillik yerleştiriliyor. Bu özel lezzetin fiyatı 3 milyon lira. En ucuz ürün ise 1 milyon liralık kaşarlı tost. Her türlü taze meyve suyunun bulunduğu büfenin atom adındaki kokteyli adeta enerji bombası. İçinde elma, havuç, portakal, nar, greyfurt, kivi, bal ve muz suları var. Bardağı 3 milyon lira. Müdavimleri arasında Okan Bayülgen, Doğa Rutkay, Ali Sürmeli gibi isimlerin yanı sına Maymun Çarli de bulunuyor. Tel : (212) 252 87 13
KIZILKAYALARHamburger formülü sır
Sıraselviler büfe hattının hamburgerleriyle nam salmış mekanı Kızılkayalar 1967 yılından beri hizmet veriyor. Özel bir sosla hazırlanan hamburgerin formülü bir sır gibi saklanıyor. Döner, yengen, karışık tost, sosisli gibi çeşitlerin de bulunduğu büfede hamburgerin tanesi 1 milyon lira. Hamburgerden sonra en çok satılan ürün ise döner. İçecek olarak yaşlanmayı önleyen kokteyl isimli karışık mevye suyunu öneririz. Fiyatı iki buçuk milyon lira. Sertab Erener, Kenan Doğulu, Mehmet Ali Alabora, Bülent Ersoy gibi isimlerin uğrak yeri olan mekan 24 saat açık. Tel: (0212) 251 13 57
BARIŞ BÜFEKaşarlı tostu ile ünlü
1976 yılından beri Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal’da hizmet veren Barış Büfe, kaşarlı tostu ile meşhur. Müdavimleri alışveriş telaşının arasına tost sıkıştırmaktan asla vazgeçmiyor. Ayaküstü klasik büfe lezzetlerinin tümünü bulabileceğiniz mekan, 07.00- 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Sadece 12.00 ile 18.30 arasında döner servisi bulunuyor. Kaşarlı tostun fiyatı 1 milyon 500 bin lira. Kuru kuru tost
yemek istemezseniz köpüklü ayranı öneririz. Sonay Dikkaya-Ufuk Yıldırım çiftinin sık sık gittiği büfeye arada bir Bülent Ersoy da uğruyor. Tel: (216) 358 41 02
ÇAĞRI BÜFEÖğlen iğne atsan yere düşmez
1981 yılından beri Nişantaşı’nda hizmet veren Çağrı Büfe, semtin sayılı büfelerinden. Özellikle öğle yemeği saatlerinde civarda çalışanların akınına uğrayan mekanda en çok döner, kaşarlı hamburger, sucuklu ve dilli kaşarlı tost satılıyor. Pazar günü hariç her gün 6.30’da açılan büfe akşam 21.00’de kapanıyor. Taze sıkılmış meyve sularının da satıldığı büfenin müdavimleri arasında Nuri Sesigüzel, Müşerref Akay, Fatma Girik ve İsmail Türüt gibi isimler var. Kaşarlı tostun fiyatı 1 milyon 200 bin, dilli kaşarlı ise 1 milyon 750 bin lira. Tel: (212) 241 75 83
DEFİNE BÜFE Komik adamların mekanı
‘24 yıldır
Beşiktaş’ta hizmet veren Define Büfe’nin müşterisi olmanız için önünden geçmeniz yeterlidir. Şahane dönerimiz kokusuyla sizi yakalar ve içeri girdiğiniz anda çalışanlarımız sazı eline alır. Espriler yapar, herkesi güldürürüz. Burada hem karnınız doyar hem de ruhunuz.’, Define Büfe’nin İşletme Müdürü Kunt Bey mekanını bu sözlerle anlatıyor. Her gün sabah saat 8.00 ile gece 23.00 arası hizmet veren Define Büfe’nin en meşhur ürünü döner. Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Nedim Saban, Ezel Akay, Cem Davran ve Hamdi Alkan gibi komik adamların müdavimi olduğu Define Büfe’de kaşarlı tostun fiyatı 1 milyon 250 bin lira, yarım ekmek döner ise 3 milyon lira. Tel: (212) 260 82 83
VİTAMİN PİKNİK BÜFE18 metrekarede 24 yıl
Vitamin Piknik Büfe, Zeki İlhan tarafından, 24 yıl önce Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde kuruldu. 18 metrekarelik küçük bir alan üzerinde hizmet veren büfede sosisli, karışık, tavuklu, salamlı, sucuklu, ciğerli, kıymalı, kaşarlı, beyaz peynirli ve kaşarlı olmak üzere 10 çeşit sandviç bulunuyor. Peynirli sandviçler 1 milyon 500 bin, diğerleri 2 milyon 500 bin lira. Sandviçin yanı sıra tost çeşitlerinin de bulunduğu mekanda içecek olarak taze sıkılmış portakal, greyfurt, havuç, elma ve muzdan yapılan karışık kokteyl öneriliyor. Kokteylin fiyatı 3 milyon 500 bin lira. Tel: (312) 468 22 18.
KAZIM BÜFEDünya Gıda Fuarı davetlisi
1993’ten bu yana hizmet veren Kazım Büfe, sucuklu, kaşarlı, karışık, salamlı tost çeşitleri ve yengeni ile Adana’da bir hayli popüler. Taze vişne, kayısı, portakal, greyfurt, havuç suyu, limonata, şalgam, muzlu süt gibi içecekler de var. Kuru vişneden imal edilen meyve suları nedeniyle iki kez Dünya Gıda Fuarı’na davet edilen Kazım Büfe’de sucuklu, peynirli ve salamlı tost 1 milyon, karışık tost 1 milyon 500 bin lira. Ünlü vişne ve kayısı suyunun bardağı 500 bin liradan satılıyor. Tel: (322) 458 29 46
KUMRUCU ŞEVKİŞöhreti Türkiye çapında
Çeşme’nin kendine özgün yiyeceği kumruyla adı özdeşleşen ‘Kumrucu Şevki’nin ünü tüm Türkiye tarafından biliniyor. Şevki, Çeşme Ilıca Merkez’de 35 yıllık bir geçmişe sahip. Sahibi Şevki Çilek. Özel nohut mayasından kendi fırınlarında yapılan kumrular, odun ateşinde pişiriliyor. 24 saat açık olan mekanda ateş hiç sönmüyor. Sucuklu, salamlı, peynirli çeşitlerin yanı sıra üçünün karışımıyla ortaya çıkan yengen ve bunlara eritme peyniri eklenmesiyle yapılan süper yengen spesiyaller arasında. Turşu, biber, pul biber ile ikram ediliyor. Ayranla tavsiye edilen kumruların fiyatları 1.5 milyon ile 2.5 milyon lira arasında. Tel: (232) 723 23 92
AVŞAR BÜFEDuvarda Hülya Avşar resimleri
Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde 14 yıldır hizmet veren Avşar Büfe, ünlülerin de uğrak yeri. Altı metrekarelik Avşar Büfe’yi işleten Bülent Büget, duvarları Hülya Avşar’ın fotoğraflarıyla süslemiş. Müdavimleri arasında Hülya Avşar, annesi Emral Avşar, Soner Arıca, Perran Kutman var. Yaz aylarında 24 saat, kış aylarında 04.00-22.00 arası açık. Meşhur Ayvalık tostunu da yapıyorlar ama müşteriler Avşar tostu adını takmış. Avşar tostuna kaşar, sucuk, salam, sosis konuluyor. Yanına garnitür olarak domates, turşu ve ketçap servisi yapılıyor. Tost hamurunda normal ekmek mayası yerine özel bir maya kullanılıyor. Karışık tost 1 milyon 500 bin, normal tost 1 milyon 250 bin lira. Tel: (266) 312 98 21
GURME, GAZETECİ VE BÜFE MÜDAVİMLERİNDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİDoğa Rutkay-Oyuncu
Kanat Atkaya-Gazeteci
Ebru Çapa-Gazeteci
Oğul Türkkan-Gezgin, yazar
Hülya Ekşigil-Yemek programı yapımcısı, gurme
Nur Çintay-Life Dergisi Yayın Yönetmeni
Donatella Piatti-TV’de yemek programı yapımcısı, gazeteci
Ali Esat-Mimar, gurme
Göksel Tayyar Zaimoğlu-Adanalı gurme
Dj Yakuza-Müzisyen