Olimpiyatlarla İş Bankası’nın yolunun çeşitli vesilelerle kesiştiğine dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Kuruluş yılımız 1924’te Türkiye ilk kez Paris’te olimpiyatlara katıldı. 100 yıl sonra olimpiyatlar Paris’te ve biz Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisiyiz” dedi.
#OlimpiyatAnkara’nın gecekondularıyla ünlü Mamak semtinde doğup büyüyen Kübra ve Mustafa’nın kaderi, henüz ilkokula giderken mahalleye açılan satranç merkeziyle değişti. Daha satranç taşlarına dokunur dokunmaz müptela olan ikili, yüzlerce şampiyonluk kazanıp büyükustalığa erişti...
#SatrançBayburt’un Taşkesen Köyü’nde ‘fenilketonüri’ hastası olarak doğan Ahmet Yılmaz, doktor tavsiyesiyle bebekken satrançla tanışmış. 9 yaşındaki Mardinli Elif Didin 3 yaşından beri satranç oynuyor; geçen yıl Türkiye şampiyonu olmuş. Hedefi ‘kadın büyükusta’ unvanını almak. Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası, Türkiye’nin dört bir yanından 2 bini aşkın sporcuyu bir araya getirdi. Gördük ki bu oyun kimine ilaç, kimine yaşam amacı oluyor...
#Satrançİnsanlar kendileri için özel günlerin diğer insanlar içinde ne ifade ettiğini öğrenmek istemektedir. 16 Ekimde bazı insanlar için oldukça özel bir gündür. 16 Ekim ne günü? 16 Ekimde doğan ünlüler kimler? 16 Ekim gününde yaşanan tarihi olaylar neler? 16 Ekim hangi burçtur? 16 Ekim yükseleni nedir? Sizler için 16 Ekim günü ile ilgili tüm detayları derledik.
#16 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?Yıldızlara göre bugün doğan kişilerin burcu toprak grubunda yer alan oğlak burcudur. 22 Aralık – 21 Ocak tarihleri arasında doğan herkesin burcu oğlak burcu olarak kabul edilir. Oğlak burcunun bazı belirleyici özellikleri yükselen ya da alçalan burcunun etkisinde kalabilir. 17 Ocak hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#17 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?Özel bir etkinlikte, dünyaca ünlü kadın satranç sporcusu büyükusta (GM) Judit Polgar, 7-18 yaş Türkiye Şampiyonu kızlarla simultane gösteri maçında bir araya geldi. Azerbaycanlı büyükusta Shakhriyar Mamedyarov ile Türk büyükusta Vahap Şanal arasında dostluk maçı yapıldı.
#Satranç3 milyardan fazla insanın COVID-19 nedeniyle izolasyonda olduğu bu dönemde dünyanın en büyük ölçekli hackathon’u The Global Hack, devam eden kriz için teknolojik çözümler geliştirme ve paylaşma, pandemi sonrası için de dayanıklılık oluşturma hedefiyle 9-12 Nisan arasında gerçekleşecek.
#HackathonGünümüz mesleklerini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı tartışılan yapay zekanın ele geçirdiği bir alan daha var; strateji oyunları. Dünyaca ünlü Go oyuncusu Lee Se-Dol, yapay zekayla yaptığı karşılaşmayı kaybetti ve profesyonel Go kariyerini sonlandırdı. Peki Lee’nin dediği gibi yapay zeka gelecekte insanlardan daha üstün mü olacak?
#TeknolojiRus istihbaratında görevliyken İngiltere için casusluk yapan Sergey Skripal ve kızının, pazar günü İngiltere’de bir alışveriş merkezinin önünde baygın bulunduğu ortaya çıktı. Yoğun bakıma alınan baba ve kızın kasten zehirlenmiş olabileceği üzerinde de duruluyor.
#Sergey SkripalGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş DünyasıBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariRobot, Türkçesi; özdevinir… İlk olarak Çek yazar Karel Çapek’in 1920’de kullandığı terim artık neredeyse tüm dillere girmiş durumda. “İşçi, hizmetkar” anlamlarında kullanılmaya başlanmış. Robotun kendi özgür iradesi ya yok ya da pek zayıf(?); sahibinin emrinde… Bu bakımdan türlü makineye robot denebilir. Ancak geçen haftadan devamla bu yazıda açımlamaya devam etmek istediğim robot kavramı, “yapay zeka” ile beraber telaki edileni. Șu anda bildiğimiz kadarıyla “weak A.I.”(zayıf yapay zeka) kıvamında. Yani dar alanda taklit edebiliyor. Taklidi aklı, duyguları var, isterseniz uzuvları da oluyor. Referans aldığınız kimse veya neyse, onun suretinde. Teknolojinin imkan verdiği kadar gerçeğe yakınlığı sözkonusu. Ve bu alandaki ilerleme çok hızlı. Logaritmik… Bu ilerleme hızı ve robotların halihazırda becerebildikleri bizi ileride olabilecek senaryolar üzerine kafa yormaya zorluyor. Ki hazırlıksız yakalanmayalım. Farkındalıklı, bilinçli, hisli “strong A.I.”nin(güçlü yapay zeka) de eşikte olduğu düşünülürse.. Süregelen felsefi/etik tartışmalar, bilhassa da inançlı insanların robotlarla ilişkilerini helal dairesinde nasıl düzenleyeceklerine dair sorgulamalar, din alanından da katkıya muhtaç. Bunun için kanımca en önce doğru tariflerin yapılması gerekiyor. İnsan, robot, akıl, bilinç vs hakkında…
#Musa Dede