Paylaş
Devletlerden Büyük Fonların Yönetiminde Yapay Zeka
Bridgewater Associates, yönettiği 160 milyar dolarlık fonla dünyanın en büyük hedge fonudur. Şirket, yöneticilerinin duygusal oynaklıklarından dolayı yanlış kararlar vererek
zarara uğramamak için; insanları işten atmaktan yatırım kararlarına kadar bir çok yönetimsel görevi, önümüzdeki 5 yıl içinde geliştireceği yapay zekaya devredecek.
Dünyada 15 ülke hariç bütün ülkelerin merkez bankalarındaki rezervden daha büyük bir fonun, yapay zeka tarafından yönetilmeye başlanacak olması, devletlerin de yönetilebileceği öngörüsünü güçlendiriyor.
Makinelerin, GO Oyunuyla İnsanlığa Meydan Okuması
Dünyadaki toplam atom sayısı 1.33*1050 iken Go strateji oyununda yapılabilecek hamle sayısı ise 1.74×10172 ‘dir. Yani Go oyunda, dünyadaki tüm atom sayısından bile katrilyonlarca kat daha fazla olasılık var.
Bu nedenle de, satrançta, 1997’de Garry Kasparov’un IBM Deep Blue’ya yenilmesine rağmen; makineler bugüne kadar Go oyununda insanların karşısına çıkamıyordu.
Geçtiğimiz 26 Mayıs’ta ise Çin’in en iyi oyuncuları, Google DeepMind’a karşı yarıştı. Ancak DeepMind, maalesef hepsini de yenerek inanılmaz bir başarıya imza attı.
Go’nun, en kompleks oyun olması, sadece matematiksel zekaya değil aynı zamanda önseziye de ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır. DeepMind’ın, zekâsının yanında sezgilerinin de insandan daha iyi olduğunu kanıtlaması; O’nu, insanlığın hizmetine sokma çalışmalarını da hızlandırdı.
Devlet Yönetimlerinde Neden Yapay Zeka?
Yöneticilerin duygusal oynaklığı, ahlaki zayıflıkları, entelektüel yetersizlikleri ile büyük resmi bütün olasılıklarıyla değerlendirerek karar alamamaları; dünyada bir çok şehrin hatta ülkenin gelişimini yavaşlatmakta, insanların da hayat kalitelerini derinden etkilemektedir.
Amerika için yapılan bir projeksiyonda, yapay zekânın devlet kademesinde kullanılmasında; iyimser senaryoya göre hükûmetin yıllık 1.2 milyar saatlik iş gücü tasarrufunda bulunabileceği, bunun da ekonomik değerinin 41.1 milyar dolara tekabül ettiğini ortaya koyuyor.
Yani daha istikrarlı bir yönetimle beraber bir çok işin de yapay zeka tarafından yapılması ciddi bir tasarruf sağlayarak halkın refah seviyesini de artırıyor.
Yapay Zeka, Gerçek Hayatta, Neyi Bizden Daha İyi Yapabilir ki?
Şöyle düşünelim; hukukun bütün alanlarında, kendi alanında en iyi hukukçudan daha iyi hukuk bilen ve bütün içtihatlara hakim olarak adaletin uyguladığını; fakir insanların etnik kimliklerinden bağımsız olarak ve duyguları sömürülmeden yardımların ulaştığı; başta sağlık olmak üzere devlet kademelerindeki bürokrasinin kalkarak işlemlerin çok hızlı gerçekleşmesiyle insanların rahat bir nefes aldığını hayal edin! İşte bunları, yapay zekâların hayatımıza katacağı değerlerden bazıları olarak sıralayabiliriz.
Her Şey Bu Kadar Toz-Pembe Yani…
Gerçekleşmeye başlayan bu ütopyaya getirilen en önemli eleştiri ise, geliştirilecek yapay zekânın, ahlaki değerlerine ve sınırlarına karar verecek komitenin yine insanlardan oluşması, geliyor! Komitenin, siyasi görüşlerine göre değerlendirme yapacağı ve bu sistemlerin de bir gün kontrolden çıkarak bizleri köleleştireceği yapılan eleştirilerden sadece bir kaçı…
Başkanımız Yapay Zeka Olursa…
DeepMind, belki de Platonun Devlet kitabında uzun uzun tartıştığı ütopik devletin kurulmasının nihai aşamasıdır. Belki de Terminatör’deki Skynet’tir, kim bilir! Geleceğe hazır olun!
İyi bayramlar!
Paylaş