Kız çocuklarına verilen Ahu ismi, Farsça kökenlidir. Kelimenin sözlük anlamı ceylandır. Divan edebiyatında ceylan, güzelliği, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Bu nedenle, Ahu sözcüğü 17. yüzyıldan itibaren sevgili ve canan anlamında da kullanılmıştır. Ahu isminin yanına yakışan isimler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#AhuÖz Türkçe bir isim olan Gözde, ''göz'' kelimesinden türetilmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı, göze girmiş, saygın, başarılı ve seçkindir. Müstesna ve muteber kelimeleri Gözde ile eş anlamlıdır. Gözde isminin anlamı nedir? Bu isim Kuran'ı Kerim'de geçiyor mu? Gözde isminin özelliklerini detayları ile derledik.
#GözdeAlfabemizin ilk harfi olan A, fizikte elektrik akımının sembolüdür. Aytaç, Asuman, Ayla, Ahmet, Abdullah, Ayça, Aylin, Aysel ve Aytuğ, A harfi ile başlayan popüler isimler arasında yer alıyor. İçinde A harfi olan ülke ve şehir isimleri ise şunlardır: 1- Amasya 2- Amerika 3- Ankara 4- Kanada 5- Arjantin 6- Aydın 7- Almanya 8- Hollanda 9- Malta 10- Güney Afrika. İçinde A olan kelimeler nelerdir detayları ile derledik.
#Harfİnce ünlü harflerden biri olan ''i'', ''I'' harfinden sonra, ''j'' harfinden önce gelir. İ harfinin içinde yer aldığı şehirler şunlardır: 1- İzmir 2- İznik 3- Tekirdağ 4- İzmit 5- Hakkari 6- Kırşehir 7- Rize 8- Sinop 9- Balıkesir 10- Siirt. Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ve Brezilya, içerisinde i harfi geçen ülkelere örnek olarak gösterilebilir. İçinde İ olan kelimeleri detayları ile derledik.
#HarfDilimize Arapçadan geçmiş olan nihayet kelimesinin sözlük anlamı sondur. Kelimenin fiil hali ''nihayete ermek'' ve ''nihayet bulmak'' şeklinde yazılır. Nihayet, kinaye ve serzeniş cümlelerinde ise ''en sonunda'' anlamına gelir. Örnek cümleler: 1- '' Beyefendi, nihayet teşrif edebildi.'' 2- ''Çalışmalarımızı iki ay içinde nihayete erdirmeliyiz.'' Nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nihayet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKHem günlük hayatta hem de çeşitli sanat dallarında kullanılan şekil kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Eski metinlerde ''şekl'' diye geçen bu kelimenin ilk anlamı dış görünüştür. Tarz anlamına da gelen şekil kelimesi, edebiyatta terim anlamında kullanılır. Kaside, tahmis, methiye gibi şiir türleri, nazım şekilleri olarak adlandırılır. Bu kelime birçok deyimde ve kalıp ifade de yer alır. Örnekler: 1- Şekilden şekle girmek 2- Şekil vermek.
#TDK12. yüzyılda literatüre giren sabah kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Gün doğumundan öğlen 12'ye kadar olan vakte sabah denir. Bu kelime birçok tamlama ve deyimde de kullanılır. Örneğin: ''Sabah şerifleriniz hayrolsun.'' Sabah kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
Eski Türkçe bir sözcük olan gizem kelimesi, giz sözcüğünden türetilmiştir. Gizem, çok az kişinin bildiği ya da hiç kimse tarafından bilinmeyen sır anlamına gelir. Tam olarak net olmayan, muğlak şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gizem, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de yaklaşık 52 bin kişi bu ismi taşımaktadır. Gizem kelimesinin eş anlamlısı nedir? Gizem kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK1.yüzyılda literatüre giren sene kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Her sene 365 gün 6 saatten oluşur. Bir senenin için 12 ay ve 52 hafta vardır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama ve kalıp ifade günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örnekler: 1- Senelik İzin 2- Senesine Varmadan 3- Senelerce. Sene kelimesinin eş anlamlısı nedir? Sene kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçmiş olan pembe kelimesinin sözlük anlamı pamuktur. Ancak bu kelime 14. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren ''açık kırmızı'' anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Orijinal dilinde ''penbe'' şeklinde yazılan bu kelimeden türetilmiş olan birçok sözcük de günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Pembemsi ve pespembe, bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir. Pembe renk psikolojik olarak ne anlam ifade eder tüm detayları ile derledik.
#Pembe Rengin AnlamıF harfinden sonra Ğ harfinden önce gelen G, alfabemizdeki 8. harftir. Giray, Gökhan, Göktuğ ve Girgin, ilk harfi G olan en popüler erkek isimleri arasında yer alıyor. G harfiyle başlayan en popüler kız isimleri ise Gizem ve Gözde'dir. G ile başlayan kız isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#KızTürk şiirinin büyük ustalarından Behçet Necatigil’in arşivinden yapılan derlemeler onun yaşamöyküsünü tamamlıyor. Mektup kitapları dizisinin yeni cildi ‘Şiirinizin Tadına Geç Vardım’ 1940’lardan itibaren şaire yazılmış mektupları kapsıyor. Okurların, Necatigil’in büyük dost meclisini, şürekâsını tanıyıp aralarındaki ilişkiyi çözümlemesine vesile olacak bir derleme bu...
#Şiirinizin Tadına Geç VardımGül, sıcaklık farklarının çok fazla yaşanmadığı her yerde yetişen, taç yapraklı ve dikenli bir çiçek türüdür. Kırmızı gül, aşkı, sevgiyi ve tutkuyu; sarı gül dostluğu ve arkadaşlığı simgeler. Beyaz gül ise özlemin sembolüdür. Klasik Türk Edebiyatında, gül Leyla'yı; bülbül ise Mecnun'u temsil eder. Gül kelimesinden türetilen Gülden ismi ne anlama gelir? Gülden ismini taşıyan kaç kişi var ayrıntıları ile derledik.
Bitlis'te yatırım değeri 1 milyar 232 milyon lira olan 21 ayrı yatırımın toplu açılış töreninde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, muhalefeti eleştirerek, "Muhalefet, bir türlü iktidara gelemeyince son 20 yıldır da milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza iktidarı verince adeta siyasi bir buhrana yakalandılar. Tabiri caizse raydan çıktılar, zaten bozuk olan ayarları, sinirleri, dengeleri daha da bozuldu" dedi.
#Murat KurumÇeşitli kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini ve türlerini sınıflandırmak amacıyla oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram haritası, Amerikalı eğitimci Joseph Novak tarafından geliştirilmiştir. Bu şablonlar, kavramlar arasında neden sonuç ilişkisi kurduğu için öğrencilerin anlayarak öğrenmesini sağlar. Kavram Haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kavram HaritasıMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükTürkçe kelimeler geldikleri yer ve kullanımına göre cümle içerisinde kullanılmaktadır. Muallakat kelimesi edebi yönü bulunan kelimelerden biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan muallakat kelimesi şairlerin kullandıkları yazı dilidir. Kaside anlamına da gelen muallakat sözcüğü günümüzde yazılan şiirler içerisinde de geçirilmektedir. Muallakat nedir, ne anlama gelir ve TDK sözlük anlamı nedir hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#MuallakatHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumOsmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren 600 yıl boyunca etkisini sürdüren divan edebiyatında, nesir türündeki eserler arka planda kalmıştır. Bunun en büyük nedeni, İran edebiyatı ile yarış halinde olan şairlerin, gazel ve kaside türündeki yazın türlerine yönelmesidir. Mesnevi türündeki eserlerde de ele alınan konular tasavvuf ile sınırlıdır. Tüm bunların neticesinde eleştiri, anı, gezi gibi yazın türleri gelişmemiştir. Edebiyatımızda eleştiri türünün nadir örneklerinden biri olan Takip kitabı hakkında detayları derledik.
Heşt kelimesi Farsçada sekiz anlamına gelir. Behişt kelimesi ise cennet demektir. Heşt Behişt adlı eser yayımlandıktan sonra bu kelime sözlük anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınan eser, günümüzde de sıklıkla başvurulan en önemli tarih kitaplarından biridir. Heşt Behişt adlı eserin yazarı, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Kıta, beyit ya da bend ile yazılan manzum eserlere şiir denir. Şiirler, sadece nazım birimleriyle değil, konuları ve nazım şekilleriyle de birçok türe ayrılır. Özellikle Tanzimat dönemi ile birlikte Divan şiiri eski gücünü yitirmiş, gazel ve kaside türündeki şiirlerin yerine farklı türde şiirler yazılmaya başlanmıştır. Bu şiirlerden biri olan Havaya Çizilen Dünya şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin konusu ve biçimsel özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Müstezat nedir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Müstezat nedir öğrenebilir ve nasıl bulunduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Müstezat nedir? Nasıl bulunur? Müstezat hangi döneme aittir tüm detaylarıyla derledik.
Tin kelimesi Eski Türkçede ruh ve cevher demektir. Bu sözcük Arapçada ise İncir anlamında kullanılır. Allah'ın incir üzerine yemin ettiği Tin Suresi, toplam 8 ayetten oluşur. Tin ile biten ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan isimlerden bazıları şunlardır: 1- Saadettin 2- Selahattin 3- Bahattin 4- Metin 5- Aytekin 6- Gültekin. Tin ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 Harfli kelimeleri tüm detayları ile derledik.
#EğitimHintçeden önce Farsçaya sonra Türkçeye geçen şal kelimesinin sözlük anlamı örtüdür. Genelde abiye ve elbiselerle kombin yapılan şal, penye, pamuk ve keten kumaşından imal edilir. Çiçek desenli ve püsküllü şal çeşitleri de mevcuttur. Bunun dışında bele sarılan kuşaklar da şal olarak nitelendirilir. Şal ile başlayan tüm kelimeleri anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimArap alfabesinin 9. harfi olan ra, periyodik cetvelde radyum elementinin simgesidir. Bunun dışında, Mısır mitolojisindeki tek gözlü devlet tanrısının adı da Ra'dır. Mitolojide Ra, hakimiyeti, adaleti ve bereketi simgeler. Ra ile başlayan kelimeleri anlamları ile birlikte sizler için derledik.
#Eğitim