Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkYorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözSerebral palsi, hareketi ve kas tonusunu veya duruşunu etkileyen bir grup bozukluktur. Genellikle doğumdan önce olgunlaşmamış, gelişmekte olan beyinde meydana gelen hasardan kaynaklanır. Bunun yanında bebeklik ve okul öncesi yıllarda ortaya çıkan serebral palsi yürüme bozukluğuna neden olabileceğinden, teşhisi oldukça önemlidir. Peki, serebral palsi nedir, belirtileri nelerdir? İşte serebral palsi hastalığı hakkında merak edilenler...
#Serebral PalsiHalk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. İnflamasyon ya da enflamasyonun uzun süre devam etmesi, vücudun kronik hastalık gibi sorunlarla karşılaşacağının göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, inflamasyon (enflamasyon) nedir, nasıl azaltılır? İnflamasyon belirtileri ve tedavisi...
#İnflamasyonBeynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelebilir. Beyne giden kan akışının kaybı, beyindeki dokulara zarar verebilir. Beynin hasarlı bölgeleri tarafından kontrol edilen vücut bölümlerinde felç belirtileri ortaya çıkabilir.
#İnmeMS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Ms HastalığıGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?"Tetanoz aşısı nedir?" sorusunun cevabı en fazla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Ciddi bir hastalık olan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabilen tetanoz, ülkemizde ve dünya genelinde aşı ile önlenebilmektedir. Sanıldığının aksinde yalnızca paslı demirlerden geçmeyen tetanoz, her yaştan ve topluluktan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, Tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Tetanoz aşısı kaç sene korur?
#HastalıkHastalığın Tanımı: Multiple Skleroz ya da bilinen adı ile “MS” merkezi sinir sisteminin genellikle yineleyici kronik bir hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. Birçok faktör ile gelişen bağışıklık sisteminin sinirlerin özellikle miyelin denilen kılıf kısmına saldırması ve bu sebeple oluşan plakların yerleştiği beyin veya omurilik bölgesine göre şikayetlere neden olan Dünya’da yaklaşık 4-5 milyon ülkemizde ise 40-50 bin kişinin etkilendiği bir hastalıktır.
#Multiple SklerozKasların sürekli ağrılı bir şekilde kasılmasıyla kendini gösteren ve ölümcül olabilen bir hastalık olan tetanozun ne olduğu ve nasıl belirtiler gösterdiği merak konusu oldu. Tetanoza dair bilgi almak adına araştırma yapan vatandaşlar, konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek istiyor. Peki, Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri neler?
#Tetanoz Nedir?Halk arasında spastik çocuklar olarak bilinen SP’li (Beyin felçli) çocukların tedavi görme oranının yüksek olduğu illerden olan Başkent’te uzmanlar erken teşhis konusunda uyarıda bulunuyor: “Beş yaşına kadar kesin bir tanı koymak çok zor olsa da belirtilere muhakkak dikkat edilmeli.”