Parkinson hastası kumara yöneliyor

Güncelleme Tarihi:

Parkinson hastası kumara yöneliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 13:03

Parkinson’a dikkat çekmek için düzenlenen toplantıda konuşan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, Parkinson ilaçlarının bazı hastalarda; kumar, alışveriş, şüphecilik ve çok yeme gibi alışkanlıklara sebep olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayşe Bora Tokçaer, Parkinson hastalarına önemli uyarılarda bulundu. Novartis’in düzenlediği Parkinson toplantısında konuyan Tokçaer, bazı kişilerin televizyonlarda bu hastalara bakla yemelerini önerdiklerini belirterek, “Bakla kesinlikle yenmemeli. Parkinson hastalarını özellikle kötü etkiliyor. Kültürümüzde yok ama yapılan bazı araştırmalara göre bu hastalar Tai-Chi ve Tango yapmalı. Bol bol yüzmek ve stresten uzak durmak da faydalı” dedi. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların bazı hastalarda kumar, alışveriş, şüphecilik ve çok yemek yemek gibi bazı huyların görülmesine neden olduğunu, bunların belirlenmesiyle ilaç kullanım dozunun düşürüldüğünü söyleyen Tokçaer, şöyle devam etti:

TÜRKİYE’DE 110 BİN HASTA

Haberin Devamı

“Parkinson, nörodejeneratif hastalıklar arasında Alzheimer’den sonra en sık görülen ikinci hastalık. Hastalık 65 yaş üzerinde her 100 kişinden birinde, 85 yaş üzerinde ise her 100 kişiden üçünde görülüyor. Parkinson hastalığı yüzde 5-10 hastada kalıtsal ve bu olgular sporadik Parkinson hastalarına göre daha genç -40 yaşından genç- bireylerde ortaya çıkıyor. Dünya genelinde 5 milyonun üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 110 bin Parkinson hastası var. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte Türkiye’deki hasta sayısı 20 yıl sonra 2 kat artacak.

BEYİN PİLİ YÖNTEMİ

Parkinson hastalığını tamamen iyileştirecek tedavi olmamasına karşın, belirtiler ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabililiyor. Tedavide halk arasında ‘beyin pili’ olarak bilinen derin beyin uyarımı, cilt altına yerleştirilen batarya aracılığıyla; titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığı gibi belirtileri kontrol ediyor Bu cerrahi yöntem, hastaya ilaç ile aynı faydayı sağlıyor ancak istemsiz hareketler ve hareket edememe durumlarını ortadan kaldırdığı için ileri evre olgularda tercih ediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!