Dün karne alan 19 milyon öğrenci için 15 günlük tatil sevinci başladı. Aileler ise çocukların bu sürede ekrana hapsolmasından endişeli. Ama teknoloji zehirlenmesi yaşamadan da dijital dünyayı verimli kullanmak mümkün. Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Hürriyet okurları için bu yöntemleri paylaştı...
#Ferhan OdabaşıOnunki arkeoloji ve tarihi eserlere adanmış bir ömür. Karun Hazinesi, Elmalı sikkeleri, Yorgun Herakles... Bunlar gazeteci-yazar Özgen Acar’ın Türkiye’ye iade edilmesini sağladığı eserlerden yalnızca birkaçı. Listeye son eklenen geçen ay yurda dönen İmparator Lucius Verus heykeli. Acar’la buluşup hem eski albümleri karıştırdık hem kaçak eserlerin hikâyelerini dinledik.
#Sherlock HolmesHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetKüçük ancak iyi düzenlenmiş Uşak Arkeoloji Müzesi’nde MÖ 6’ncı yüzyıla ait Lidya eserleri, namıdiğer Karun Hazinesi’nin birbirinden çarpıcı parçaları sergileniyor. Kaçak kazılarla New York’a giden, badirelerle yuvaya dönen ve tekrar çalınan kanatlı denizatı broşu 2.500 yıllık yolculuğunu tekrar müzeye dönüp tamamladı. Gidip görmek için engelimiz kalmadı...
#GazetehaberleriAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarKarun Hazineleri'nin en önemli parçası olan ve 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu, vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı bir konu oldu. 'Kanatlı Denizatı Broşu nedir?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, merak ettikleri detayları internette sorguluyor. İşte, Kanatlı Denizatı Broşu hakkında merak edilen detaylar...
#Kanatlı Denizatı BroşuCevap belli. ABD’de bir üniversite, Zeugma’nın nadide parçalarını elinde tutuyor ve vermemekte diretiyor. Mozaiklerin Mona Lisa’sının boynu bükük mü kalacak? “Kalmayacak” diyenler var... Örneğin, devlet kadar çalışıp, yurt dışına kaçırılmış eserlerin bugüne kadarki en geniş listesini çıkaran sade vatandaş Yaşar Yılmaz.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıUŞAK’IN TARİHİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLERİNİN DAHA FAZLA TANINMASI VE KENTİN TURİZMDE İYİ BİR SEVİYEYE GELMESİ İÇİN UZUN VADEDE ÇALIŞMA YAPACAĞINI ANLATAN AK PARTİ UŞAK MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI EROL KORKMAZ, DOĞA VE TARİH GÖNÜLLÜLERİNİN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA BİR EYLEM PLANI HAZIRLAYACAKLARINI KAYDETTİ.
UŞAK Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun geçen yıl 21 Kasım'da Almanya’da bulunmasının ardından yapılan girişimler sonucu broşun Alman hükümeti tarafından Türkiye'ye iade edilmesi Uşak'ta sevinçle karşılandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, “Bakanlığımız uygun gördüğü taktirde, Kanatlı Denizatı Broşu'nu yapımı devam eden yeni müze binasında sergilemek istiyoruz” dedi.
Ankaralı antikacı Oğuz Güler, Uşak Müzesi’nden kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu’nun nerede olduğu konusunda 2008’de ihbarda bulundu. Bu bilgi karşılığında teşvik ödülü beklerken sanık durumuna düşen Güler “Benimle uğraşacaklarına kaçıranları bulmak için çalışsalardı, bu kadar geç kalmazlardı” dedi.