Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla işbirliği yaptı. Proje kapsamında Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi kelebeği, bozkır kartalı, karakulak ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Örnek teşkil edecek çalışmalar başka türleri de kapsayarak genişleyecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıDünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde olan türlerden bozkır kartalının Türkiye'deki yaşam alanlarının korunması için uluslararası çalışma başlatıldı. Proje koordinatörü olan uzman biyolog Cansu Özcan, Türkiye'de sağlıklı ürediği düşünülen 12 çift bozkır kartalı bulunduğunu söyledi.
#Bozkır KartalıKüresel ölçekte açlık giderek artıyor. Temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ülkeler sınırlarının güvenliği kadar sınırlarının içindeki güvenlik için de artık bir yarışta ve gıda güvenliği konusunda eksiklerini hızla kapatma telaşında... Gözden kaçırdığımız şeyse su!
#Goda GüvenliğiAYDIN’ın Kuşadası ilçesindeki Pamucak Sahili’nde deniz yüzeyinde hareketsiz halde bulunan ’yılan kartalı’ tedavisinin ardından doğaya salındı. Kartalın, Afrika’ya göç ettiği sırada açlık ve susuzluğun da etkisiyle yorulup, uçamayarak denize düştüğü belirlendi.
#AydınAmazon yağmur ormanları, Güney Amerika’nın kuzey bölgesinde Amazon havzasını kaplayan doğa harikası ormanlardan oluşuyor. Güney Amerika‘da beş buçuk milyon kilometrelik alanı kapsayan ormanlar, birbirinden egzotik bitki örtüsü ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Dünya oksijeninin %20’ sini sağlayan Amazon yağmur ormanları, dünyadaki yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturuyor.
#Amazon Yağmur OrmanlarıMüjde: Yeni bir kartalımız oldu. Türkiye’de ilk defa doğa fotoğrafçısı Fikret Karacan tarafından İstanbul Arnavutköy’e bağlı Hacımaşlı Köyü’nde tesadüfen görüntülendi. Latince adı ‘Terathopius ecaudatus’. Bizdeki adıysa ‘Cambaz Kartalı’ Kuyruksuz kartal denmişliği de var. Peki kalıcı olur mu?
#Cambaz KartalıAfrika’da bulunan Kruger Ulusal Parkı’nda balık kartalının bir leyleğinyakaladığı balığı saniyeler içinde çaldığı dakikalar an be ankaydedildi. Güney Afrika’nın kuzeydoğusunda yer alan Limpopo ve Mpumalangabölgesinde bulunan Kruger Ulusal Parkında çekilen görüntüler doğalyaşama dair ayrıntıları gözler önüne serdi. Ulusal parkı ziyaret edenbir çift tarafından çekildiği anlaşılan görüntülerde, batı Afrika’dayaşadığı bilinen leylek türünün parkta bulunan bir gölde balıkyakaladığı görüldü.Leyleğin balığını yemek için gölün kenarına geldiği sırada parktabulunan bir başka balık kartalının leyleğe saldırdığı görülengörüntülerde, kartalın, leyleğin düşürdüğü balığı kaşla göz arasındaçalarak hızla uzaklaşması ilginç görüntülere sahne oldu. Balığınıçaldıran leylek ise, bir süre balık kartalının arkasından baktıktansonra yeniden balık aramaya başladı.
#Eyer Gagalı LeylekBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim mitinglerinin ilkini Sivas'ta yaptı. Muhalefeti eleştiren Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ''Kabataş yalan, özür dile. Türk'ün örfünde başörtülü kadına el uzatmak yoktur'' sözlerine sert yanıt verdi: ''Sen zaten Gezicilerle hareket ettin. Bunu Geziciler yaptı.''
#SivasBÖYLESİ DE İLK KEZ KAYDEDİLDİ..!! Avustralya'da bir deniz kartalı, timsahları görüntüleyen kamerayı çaldı. Batı Avustralya'nın Kimberley bölgesinde görevli korucular, deniz kartalının kapıp kaçtığı ve 110 kilometrelik bir yolculuğa çıkardığı kameranın çektiği görüntüleri yayınladı. Video kayıtta, bir ara kameranın merceğini gagasıyla dürten kartalın yüzü de görülüyor. Korucular harekete duyarlı kamerayı geçen mayıs ayında, timsahların görüntülerini yakalayabilmek için bir nehir kenarına yerleştirmişti. Kısa bir süre sonra kaybolan kameranın, bir korucu tarafından, yerleştirdiği yerden 110 kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtildi.
#KartalRusya’da bir doğa koruma alanında kaya kartalının bir geyiği avlaması, objektiflere yansıdı.Kameranın önünden geçen bir geyiğin aniden düşerek ölmesi araştırmacıların dikkatinden kaçmadı ve fotoğraflar geriye dönük incelendiğinde gerçek ortaya çıktı. 2 metreden fazla kanat açıklığına sahip olan bir kaya kartalının pençelerini geyiğe geçirerek öldürdüğü ve sonra yediği anlaşıldı.Fotoğrafları basınla paylaşan Londra Zooloji Derneği, kartalların geyik avlamasının görüntülemesinin ender bir olay olduğunu belirtti. Dernekten Linda Kerley yaptığı açıklamada, “Kar üzerinde geniş bir etobur canlının izi yoktu ve geyiğin koşarken aniden durarak öldüğü gözüküyordu. Geriye dönük olarak kayıtları incelediğimizde ise gördüğümüz şey karşısında hayrete düştük” dedi.Fotoğrafların 2011 Aralık ayında çekildiği ve bu ay yayınlanan bilimsel makalede yer almasının ardından basınla paylaşıldığı ifade edildi.İHA-KURGU: Levent SERT
#KartalGöl kartalının kapma anı kameraya alındı.Teknesinde balık avlayan bir adam, kartalın balığı kapma anını çekti.Teknenin kenarına bir balık koyan balıkçı, ıslık çalınca kartal ağaçtan kopup geldi.Şimşek gibi balığı tutan kartal, saniyeler içerisinde gözden kayboldu.
#Tekne