Ben kurbanım bu cambaza

Güncelleme Tarihi:

Ben kurbanım bu cambaza
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 01:21

Müjde: Yeni bir kartalımız oldu. Türkiye’de ilk defa doğa fotoğrafçısı Fikret Karacan tarafından İstanbul Arnavutköy’e bağlı Hacımaşlı Köyü’nde tesadüfen görüntülendi. Latince adı ‘Terathopius ecaudatus’. Bizdeki adıysa ‘Cambaz Kartalı’ Kuyruksuz kartal denmişliği de var. Peki kalıcı olur mu?

Haberin Devamı

Uzmanlar cambaz kartalının ülkemizde kalıcı olacağından emin değil. Bana sorarsanız kalıcı. Böyle söylememin sebepleri var. Her ne kadar bilimsel olmasalar da böylesine etkileyici bir canlının bu topraklarda tutunma ihtimalini arttıracağından bana inanmak isteyeceksiniz.

Bir kere kerameti isminden gelen bir canlı cambaz kartalı. Adının bu kadar yakışmasının birkaç sebebi var: İlki elbette ki tüm canlılarda olduğu gibi aşk. Eşine havada inanılmaz bir kur yapma şovu var. Erkek havada takla atma, dönme, bunların hepsini birden yaparak dişinin üzerine bodoslama dalma gibi her türlü varyeteyi yapabiliyor. Havada bildiğiniz cambaz. İkinci nedense kuyruklarının kısalığının onlara sağladığı avantaj. Bu sayede havada üstlerine yok.

Ben kurbanım bu cambaza

Haberin Devamı

Karayla ilişkisiyse yemek ve yuvada yavru büyütmekten ibaret. Bu canlı 80 kilometre hızla günde 320 kilometre kadar uçabiliyor. Hiç konmadan günde 7-8 saat havada kalarak 200 kilometrekarelik bir alanda yiyecek arayabiliyorlar. Ne bulursa midesine indiriyor. Yılan, kemirgen, büyük kuş, küçük kuş, leş mönüdekilerden sadece birkaçı.

Yeni kartalımızın bir başka avantajıysa ormanı da ovası da olan sulak alanları sevmesi. Tüm bunların, her ne kadar İstanbul’da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını bilsek de yine de hâlâ böyle alanlar mevcut. Hatta güvercin ve kumru etini sevdiklerinden çok zorda kalırsa bu konuda oldukça zengin olan şehre inme ihtimalleri bile mevcut.

Cambaz kartalının tüm bu meziyetleri bu topraklarda tutunma şansını bir hayli arttırıyor.

Umutluyum. Kalıcı olacak.

Ben kurbanım bu cambaza

İSTANBUL'DA İŞİ NE?

Yaşam alanı Güney Afrika olan bu canlının İstanbul’a kadar gelme nedeni ne? Uzmanların bu konudaki yanıtı net: Kovulmak. Son yıllarda İsrail ve Suriye’de de daha sık görülür olmuş. Kuşbilimciler buna alandaki yiyecek rekabeti yüzünden genç bireylerin kovulmasının neden olduğunu söylüyor. Kovulan gençler de uçuş yetenekleri sayesinde gurbete çıkarak daha uzak diyarları yani doydukları yerleri vatanı olarak biliyor. Dünya Kuşları Koruma Birliği (BirdLife International) verilerine göre türü henüz tehlike sınırında değil. Yani gençler, yetişkinler tarafından kovulmaya devam edecek. Arnavutköy’de gözlemlenen cambaz kartalı da zaten genç bir birey. Belli ki gelmeye de devam edecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!