6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırKendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırGeçen ay size Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi’nin ihtişamlı taşınma töreni nedeniyle ‘firavunların izinde Mısır’ı anlatmıştım. Pandemi sürecinde yazdığım 12 kitabın yorgunluğunu atmak ve bayram tatilini geçirmek için arayışlarım sırasında Mısır çıktı karşıma yine. Ben de rotamı, sezonu hiç bitmeyen, deniz suyu sıcaklığı 23 derecenin altına düşmeyen Kızıldeniz’e çevirdim. Önce popüler olan Şarm El-Şeyh’e, sonra Kızıldeniz Eyaleti’nin merkezi olan Hurgada’ya gittim.
#YazarÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırAntik dünyanın ağırlık merkezlerinden Luxor, Nil Nehri’nin kıyısına kurulu bir açık hava müzesi ve eşsiz bir zaman tüneli. Luxor’da Karnak ve Luxor tapınaklarının dışında çok büyük bir alanda bir tapınak bölgesi bulundu. Krallar Vadisi yolu üzerinde bulunan bu bölgede çalışmalar devam ediyor. Burada devasa büyüklükte sütunlar ve heykeller yer alıyor.
#VodafoneHer ülkenin, toplumun kendine özgü kuralları, hatta tabuları var. Dünyanın her köşesinde olağan karşılanan bazı davranışlar, bazı ülkelerde saygısızlık, hatta hakaret kabul ediliyor, sert tepki görüyor. Turistlerin başına, hapse girmek dahil, olmadık işler geliyor. İşte yurtdışına tatile gideceklere küçük bir tabu rehberi.
Rehber ve yazar Turgay Tuna, Mısır’a bir iş için altı aylığına gitmişti, altı yıl kaldı. Bu süre içinde evlendi ve yaşadığı yerin tarihine ilgisi arttı. Türkiye’ye döndükten sonra da Mısır merakını kaybetmedi. 1995’ten beri FestTravel’la Mısır turlarına katılıyor. Tuna, şimdiye kadar 135 Mısır turuna rehberlik yaptı.
Yaşayacak bir hayatımız var. Gezip görülmesi gereken ise bir sürü yer... Antik anıtlar, olağanüstü manzaralar, tehlikeli yaban hayatı, yabancı kültürler, mimari ve sanatsal eserlerin bulunduğu yerler gibi. Steve Davey, BBC Books’tan çıkan "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken Unutulmaz Yerler" adlı kitabında birikimlerinden yola çıkarak gezilmesi gerekilen 40 yeri kaleme alıyor.
Antik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırHem denizde hem nehirlerde birçok gezi yaptım. Rahattır, lezzetlidir, insanı yormaz. İstediğini istediğin zaman yapmakta özgür olursun. Bu hafta size, daha önce yaptığım Nil Nehri yolculuğunu anlatmaya çalışacağım. Bu ilginç seyahatte ilginç görüntüler görmüş, ilginç lezzetlerle tanışmıştım. Evet, kaptan düdüğü çaldı, nehir gemisi kalkıyor.
#Nil GezileriMısır, Antik Çağ’dan günümüze en ihtişamlı eserleri görmek için, gidilmesi gerekli ülkelerin belki de en başında geliyor. Modern Mısır’a baktığınızda, yeniye dair pek bir şey göremeseniz de, eskinin gizemi ve Kızıldeniz’in büyüleyen sualtı dünyası Mısır’a gitmek için önemli sebeplerden. 41 yıldır turizm alanında faaliyet gösteren Tura Turizm’in, yolculuğun bir bölümünü MS Sapphire Gemisiyle yapacağınız Safaga,Akaba, Ürdün, Şarm El Şeyh, Süveyş ve Kahire turu Mısır’ı görmekiçin iyi bir fırsat olabilir.
Havaların soğuduğu, güneşin nadiren yüzünü gösterdiği, kasım depresyonunun insanın üzerine üzerine geldiği şu günlerde Şeker Bayramı ilaç gibi gelecek. Eğer bayramda evde kalmaya niyetli değilseniz, bu sezonun popüler seyahat rotalarından ve farklı tatil alternatiflerinden oluşan bir rehber hazırladık.