Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Strakonikeia Antik Kenti'ndeki antik tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen ve o dönemdeki farklı kültürden insanlar ile mitolojik tanrılarının mermer bloklarına işlendiği 17 mask gün yüzüne çıkarıldı. Kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, "Daha önce burada 16 mask bulmuştuk şu anki kazılarda ise 17 maskı gün yüzüne çıkararak korumaya aldık. izim gün yüzüne çıkardığımız masklar biraz farklı. Farklı kültürlere ve inançlara ait pek çok tanrı ve tanrıçalarla insanlara ait betimlemeler var. Onların da ötesinde bulduğumuz masklar olağandan çok daha kabarık olarak betimlenmiş'' dedi.
#MuğlaBir dilin bütün kelimelerini kullansam anlatmaya yetmez. Her anını ölümsüzleştirmek istersiniz de hiçbir fotoğraf makinesinin hafızasına bu güzellikler sığmaz, öyle bir yer… Marmaris milli parkı Akdeniz’le Ege’nin kesiştiği, iklimlerin birleştiği, havanın bol oksijenlisi, güneşin en güzel battığı, en canlı doğduğu yer. Gemilerin en çok yakıştığı, denizin en dibi görüneni, güneş ışıklarının toprakla dalları aralayarak buluştuğu, ballarının çam koktuğu, gündüzünde tabiatın inciler saçtığı, gecesinde gökyüzünün en narin mücevherleri olan yıldızların ışıldadığı bir yer Marmaris milli parkı. İşte size yosun kokulu havasıyla Marmaris milli parkı…
#Marmaris Milli ParkiMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilÇok klasik bir giriş olacak ama gerçekten çok özel topraklarda yaşıyoruz. Doğasıyla, tarihiyle, kaynaklarıyla tıpkı bir hazine sandığı gibi Anadolu. Her köşesi eşsiz, her bölgesi ilgiyi hak ediyor. Geçen ay Akdeniz’den başladığımız rotamıza bu ay Ege’nin kuzeyine doğru ilerleyerek devam edelim. Muğla’nın ve İzmir’in doğal güzelliklerini keşfedelim. Ülkemizin en güzel sahillerini ve tatil duraklarını listeleyelim.
#Saffet Emre TonguçSu toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaSeyirciyi Kung Fu ustası süper kahraman Shang-Chi ile tanıştıran yeni Marvel macerası “Shang-Chi ve On Yüzük Efsanesi”, James Wan’ın son korkusu “Habis” ve yılın en iyi animasyonlarından “Luka”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Pedro Almodóvar’ın 1989 yapımı kışkırtıcı filmi “Bağla Beni” ve Alfred Hitchcock’un 1956 klasiği “Çok Şey Bilen Adam”, ekranlardan tavsiyelerimiz. Raflarda bu hafta, yönetmen Orhan Eskiköy’ün ilk kitabı “Komşular” var.
#Uğur YükselHem eğlenceli hem sosyal mesafeli harika bir doğa sporu ve keşif etkinliği Kano… Serin sularda dinginliğin tadını çıkarırken karadan ulaşılamayan ya da teknelerin giremediği yerleri görmenizi sağlar. Kano yapılabilecek birçok yer var; hazırladığımız mini rehberi okuyun, küreklere asılın.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en turistik illerinden biri Muğla’dır. Muğla ili her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Muğla’da hem tarihi olarak gezilecek hem de turistik olarak gezilecek birçok bölgesi bulunmaktadır. Muğla nerededir? Muğla ilinden gezilecek turistik ve tarihi yerler nerelerdir? Muğla ili ile ilgili bilgileri sizler için hazırladık.
#Muğla İlçeleri“Biraz gezip, bahar havası alalım!” dedim ve taktım çantayı sırtıma, çıktım yola… Marmaris’ten hareketle Uyku Vadisi’ne uzandım. 800 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en iyi yürüyüş güzergâhlarından Karia Yolu’nun en huzurlu köşesinde, renk renk çiçekler arasında tarihi değirmenler ve sanat galerisi gibi mağaralar keşfettim; eski eşkıya hikâyelerine kulak kabarttım.
#MUĞLA