Ülkemiz genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yer almaya başladı. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Peki, karbonmonoksit nedir? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur?
#Karbonmonoksit NedirKarbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir.
#Karbonmonoksitİnsanlar belli dönemlerde baş ağrısı yaşayabilirler. Baş ağrılarının ise birbirinden farklı çeşitleri bulunuyor. Baş ağrısının türleri ise çok merak ediliyor. Baş ağrısı türleri nelerdir, kaç çeşittir? Strese bağlı veya tehlikeli baş ağrıları nasıl olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ortada bir şüphe vardı ve kanunlara göre bu şüphe de sanığın lehine kullanılacaktı... Ancak o gece hiç beklemedikleri bir şey oldu...Her şey 10 Ağustos 2017 günü genç bir kadın gazetecinin Kopenhag yakınındaki Koge Bugt mevkisinde küçük bir denizaltıya binmesi ile başladı.Onu izleyen saatler ve günler, dünya kriminal tarihinin en tuhaf ve esrarengiz cinayetine tanık oldu. Bugün size bu cinayetin ayrıntılarını anlatacağım...Ricam yazıları sıra numarası ile okuyun lütfen.Neden bugün diye sorarsanız...Onun cevabını da sonunda vereceğim.Önce o güne, yani 10 Ağustos 2017 gününe dönelim.
#YAZAREge Bölgesi'nde yarın gece yarısına kadar sürmesi beklenen kuvvetli lodos nedeniyle vatandaşların soba ve baca gazı zehirlenmesi ile çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olaylara karşı dikkatli olması istendi.
#Ege BölgesiProf. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN TÜRK yayınında Uğur Önver'in sorularını yanıtladı. Türkiye'nin koronavirüs raporunu değerlendiren Ceyhan, 'süper bulaştırıcılar' ile ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu. "200 bin civarında aktif virüs taşıyan insan var. Bu insanların içinde de sayısını bilmiyoruz ama süper bulaştırıcılar var. Bir sınıfa girdiğinde, sınıfın yarısından fazlasını enfekte edebilecek çocuklar da var." diyen Ceyhan, okulların açılabilmesi için vaka sayısının 1000'in altına düşmesi gerektiğine vurgu yaptı.
#Prof Dr. Mehmet CeyhanSigara yasağına hep destek, tam desteğiz. Bu yasak genişletilirken tavan yapan bir başka zararlıyı da görmezden gelemeyiz. Şu sıra önümüz arkamız, sağımız solumuz nargile. Sigaraya gösterilen hassasiyet nargileye neden torpil geçiyor? Sanıldığı kadar masum mu? Bağımlılık yapar mı? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün’den öğrendiklerimiz burada...
#NargileTerry Gobanga, o zamanki adıyla Terry Apudo, düğün saatinde ortada gözükmeyince kimsenin aklına kaçırılmış, toplu tecavüze uğramış ve yol kenarında ölüme terk edilmiş olabileceği gelmemişti. Bu, Nairobili genç kadının başına gelen trajedilerden ilkiydi. Ama o hepsini atlatmayı başardı. İşte kendi anlatımıyla Apudo'nun hikâyesi...
#NijeryaHavaların ısınması ile beraber böcek, sinek, arı sokmaları ve kene ısırıkları tekrar görülmeye başladı. Üstelik yanlış koşullarda yapılan mangallar ve hatta mantar tüketimi tedbir alınmadığı taktirde çeşitli enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkartıyor.
#Mangal"Soma'da yaşananlar kaza değil facia... Çünkü kazanın tanımı beklenmeyen bir olayın, beklenmeyen bir zamanda insana zarar vermesi. Oysa bu olay aylar önecsinden ortaya çıkan gaz etkilenmeleri, ısı değişimleri ile kendini göstermişti. Bu yüzden Soma kaza değil faciadır."
#SOMAZONGULDAK’ta, 3 Mart 1992’de 263 işçinin öldüğü grizu patlamasında kurtarma çalışmalarına katılan maden yüksek mühendisi Şerafettin Üstünkol, maden ocaklarında trafoların beton tahkimat içinde oda şeklinde ’cep’ denilen yerlerde olduğunu söyledi. Üstünkol, "Buradaki yangın direkt trafodan değil de trafonun patlamasıyla o şok nedeniyle kömür tozları havalanmış olabilir ve kömür tozları yine o şokla tutuşmuş olabilir. Tutuşma ocaktaki yangının yayılmasına sebep olmuş olabilir" dedi.
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait olan kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Taner Yıldız, gece yarısı yaptığı açıklamada "151 işçi kardeşimizi kaybettik" dedi. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün AFAD ve kurtarma ekiplerinden aldığı bilgiye göre saat 24.00 itibarıyla maden faciasında ölen işçi sayısının 157’ye ulaştığını açıkladı. Başkan Ergün, "Resmi olmayan bilgilere göre 157 ölü, 75 yaralımız olduğunu öğrendik" dedi.
#YANGINGaziantep’te bir gecede 507 kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmesi ev iki kişinin de hayatını kaybetmesiyle şok gecesi yaşandı... Bunun üzerine alarma geçen güvenlik güçleri ve sivil toplum kuruluşları, önceden belirledikleri mahallelerdeki tüm evleri ziyaret ederek vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. 7 üniversite öğrencisinin hayatını kaybettiği olayın karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığını açıkladı. Eğer bu evde karbonmonoksit dedektörü bulunsaydı belki de 7 genç halen aramızda olacaktı. ABD'de ve birçok Avrupa ülkesinde doğal gaz kullanılan her evde bulunan bu aletin Türkiye'de neden zorunlu tutulmadığı ise soru işareti?