Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarSabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin bugün Mısır’daki İklim Zirvesi’nde (COP27) tanıtımını yapacağı ‘Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: Sektörel Fayda Maliyet Analizi’ raporu, Türkiye’nin 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşabilmesi için 2020-2030 yılları arasında yapması gereken yatırımları hesapladı.
#Sabancı ÜniversitesiDünya için alarm zilleri çalıyor! Uzmanlar sıcaklık artışının 4,1 santigrat dereceye ulaşması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini bildirdi. Isınmaya yol açan etkenlerin başında da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları geliyor. Peki bir kişinin yarattığı karbon salınımının miktarı nedir, nasıl hesaplanır? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#İklim Kriziİklim krizi gelecek, geliyor derken artık kaybedecek zamanımız kalmadı. Uzmanlar, krizden en fazla etkilenecek bölgenin Akdeniz Havzası olduğunu, Türkiye'nin de liste başlarında yer aldığını söylüyor. Peki gelecekte nasıl bir ülkede yaşayacağız? İşte uzmanların yorumlarıyla iklim krizinin başımıza açacağı dertler...
#İklim KriziUluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı tarafından hazırlanan (IRENA), ‘Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü’ raporuna göre koronavirüs döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılar yenilenebilir enerji yatırımları için bir fırsat niteliğinde. Rapora göre yenilenebilir enerji yatırımları ekonomik çeşitliliği arttırarak ülkelerin şoklara karşı dirençlerini arttırıyor. Ayrıca karbonsuzlaşma için yapılan yatırımlar milyonlarca yeni istihdam sağlarken trilyonlarca dolarlık ekonomik büyüklük oluşturuyor.
#Uluslararası Yenilenebilir Enerji AjansıAvrupa’da yeni nesil kömür santralları, eski santrallara göre çok daha ileri filtreleme teknolojileri ile donatılıyor. Böylece kükürt dioksit salımı neredeyse sıfırlanarak, diğer çevreye zararlı gazların salımında büyük aşama kaydedildi. Türkiye de yeni santrallarda en ileri filtreleme teknolojilerini kullanmayı hedefliyor.
#Gazetehaberleri