Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’e kadar yenilenebilir enerji alanında 100 milyar doları bulacak yatırım yapacağını belirterek, “Bu alanda birçok tecrübesi olan Alman yatırımcıları ve yeni yatırımcıları ülkemize bekliyoruz” dedi.
#AVRUPADAN HABERİklim krizi ile mücadelede öne çıkarılan alanlandan biri de karbon yakalama ve depolama (KYKD) teknolojileri. Tıpkı ağaçların ve okyanusların yaptığı gibi yapay teknolojilerle karbondioksit ağır sanayilerde üretim esnasında yakalanıyor ve ayrıştırılıp yeraltına enjekte ediliyor. Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rifat Ünal Sayman, “KYKD pahalı ve sınırlı bir çözüm sunuyor. Türkiye’nin bunun yerine uzun vadeli yenilenebilir enerji yatırımlarına ve verimliliğe de odaklanması lazım” dedi.
#Karbon YakalamaOYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir ve İsdemir, net sıfır emisyon ile üretim için yol haritasını açıkladı. Karbonsuzlaşma çalışmalarına hız veren Erdemir ve İsdemir, 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda 3 milyar doların üzerinde yatırım hayata geçirilecek.
#ÇelikGezegenimizin iklim kriziyle mücadelede çok kritik bir noktada olduğunu anlatan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Ancak bu krizle mücadele ve kapsayıcı büyümenin finansmanı için halen çok ciddi bir yatırım ve finansman açığı var. Karbon emisyonlarının azaltımını sağlamak için yenilenebilir enerji projelerini ve gelişmekte olan hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojileri desteklemeye odaklanıyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda eşit ve adil dönüşümü sağlayacak kapsayıcı büyüme projelerine finansman sağlıyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikGezegenimizin iklim kriziyle mücadelede çok kritik bir noktada olduğunu anlatan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Ancak bu krizle mücadele ve kapsayıcı büyümenin finansmanı için halen çok ciddi bir yatırım ve finansman açığı var. Karbon emisyonlarının azaltımını sağlamak için yenilenebilir enerji projelerini ve gelişmekte olan hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojileri desteklemeye odaklanıyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda eşit ve adil dönüşümü sağlayacak kapsayıcı büyüme projelerine finansman sağlıyoruz” dedi.
#Garanti BBVATürkiye genelinde hizmet veren 21 dağıtım şirketinin çatı örgütü Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), başta ülke genelinde yapılan toplam yatırım tutarı, elektrik tüketim ve üretim rakamları olmak üzere trafo, enerji nakil hatları, abone sayısı gibi pek çok veriyi içeren, 2022 yılına ait ‘Elder Sektör Raporu’nu yayınladı.
#Elektrik Dağıtım ŞirketleriOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar ÖdülüSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüAraştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, enerji piyasasına dair 2023 yılı öngörülerini paylaştı. Buna göre, petrol talebinde artış beklenirken; karbon yakalama ve depolamanın ana akım haline geleceği ve gelişmiş ülkelerin rekabet edebilmek adına ABD’yi takip ederek, yeşil enerji adımlarının benzerini atacağı kaydedildi.
#PetrolTürkiye, İklim Şûrası’nda yapılan çalışmaların ardından iklim kriziyle mücadelede yol haritasını çizdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin ilk İklim Şûrası’nı iklim değişikliğinden en çok etkilenen illerden Konya’da, şubat ayında yapmıştı. 3 ay süren şûra çalışmalarının ardından Türkiye’nin, iklim kriziyle mücadelede 7 başlıkta 217 karar adımı içeren yol haritası belirlendi.
#İklim ŞûrasıGeçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) ardından bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, kararlı bir toplu eylem göstermezsek (ki bugüne kadar ne yazık ki gösteremedik), insanlık olarak kontrolsüz iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağımız bilimsel bir gerçek…
#Ergi ŞenerRusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerjide artan endişeler, ülkelerin enerji planlarını da değiştirdi. Almanya’nın önde gelen araştırma enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü İklim Politikası Araştırma Direktörü Wilfried Rickels, “Fosil yakıt kullanımında kısa süreli de olsa artış bekliyoruz ancak Rusya’ya enerjide daha az bağımlı olma isteği, yenilenebilir enerji yatırımlarını çok daha arttıracak” yorumunu yaptı.
#EnerjiTemizliğin geleceğini yeniden tasarlamak için kendilerine iddialı hedefler belirlediklerini ifade eden Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ali Fuat Orhonoğlu “Temiz Gelecek vizyonu kapsamında çok net bir hedefimiz var: 2030 yılına kadar ev ve çamaşır bakım ürünlerimizin formüllerinden fosil yakıtlardan elde edilmiş hammaddeleri, yani yerin altından çıkarılmış karbonu çıkarmak” dedi.
#SürdürülebilirlikTürkiye, çimento üretimi ve ihracatı bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Öyle ki, Türk çimento sektörü üretimde Avrupa’da birinci, dünyada 5’inci sırada geliyor. İhracatta da yine Avrupa’da lider, dünyada ikinci olarak dikkatleri çekiyor.
#Çimentoİklim krizi ile mücadelede evrensel tek bir proje bulunuyor, o da Paris İklim Anlaşması… Öte yandan bilim insanları yeni çözümler üretmek, karbon salımını en aza indirmek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Oldukça şaşırtıcı bir buluş ABD’den geldi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde tasarlanan ‘mekanik ağaçlar’ ve bu ağaçlardan elde edilecek ormanlara yakından bakalım...
#İklim Krizi2021’in son günlerinde, dijital TV platformu Netflix’de yayınlanmaya başlayan ve Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep gibi ünlü oyuncuların yer aldığı “Don’t Look Up (Yukarı Bakma)” filmi dünya çapında oldukça ilgi uyandırdı ve gelmiş geçmiş en çok izlenen içerikler arasındaki yerini hızla aldı. Kara komedi tarzında bir bilim kurgu olan filmde, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence tarafından canlandırılan bilim insanlarının, kısa süre içerisinde dünyaya çarpacak bir kuyrukluyıldızı keşfi sonrası yetkilileri uyarma çabasını ve bu süreçteki başarısızlıklarına odaklanılıyor. Film aslında, bilim insanlarının tasvir ettiği çaresizlik duy-gusundan hareketle “iklim değişikliğine karşı eylemsizliğimize” de oldukça önemli bir gönderme niteliğinde…
#Ergi ŞenerSürdürülebilirliğin öncelikli olarak ele alınmaması durumunda küresel sıcaklığın artmaya devam edeceğini belirten Deniz Leasing Murahhas Üyesi Murat Kulaksız, “Finans kuruluşlarının sorumluluk üstlenerek yatırım tercihi olarak sürdürülebilirliği ilke edinmesi hayati önem taşıyor. Zira ekonomik ve doğal yaşamı sürdürülebilir kılmanın yolu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin yaygın şekilde uygulanmasından geçiyor” dedi.
#Yenilenebilir EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, "Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz." dedi.
#Bakan DönmezUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol "Bazı petrol üreticisi ülkeler iklim değişikliğiyle mücadelede adım atma konusunda temkinli ya da adım atmak istemiyor. İklim değişikliği müzakerelerinde en fazla sorun çıkan konulardan birisi bu" dedi.
#Fatih Birol9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi Şener