Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel krizlerle artan maliyetlerin vatandaşa yansımasını önlemek için destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, "Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır." dedi.
#Alparslan BayraktarKarbon fiyatlamasını uygulayan ülkelerin sayısı 68’e çıktı. Karbon kredisi satışlarında ise ilk sırayı Avrupa Birliği alıyor. Ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi için 10 yıllık süre kaldığına işaret eden Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Erinç Yeldan’a göre Türkiye’nin avantajları var. Yeldan, “Türkiye, yeşil enerji dönüşümünü hızlı uygulayabilecek ve lider olabilecekken bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.
#Yeşil DönüşümTürkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması kapsamında üretimde çevresel sürdürülebilirliğin şart olduğunu belirterek “Bursa, yeşil dönüşümün kalbinin attığı kent olmalı” değerlendirmesini yaptı.
#Nilüfer ÇevikelDünyadaki en büyük 500 küresel şirket, yılda 2.5 gigatondan fazla sera gazı emisyonu üretiyor ki bu ABD ve Çin dışarıda tutulursa, dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla sera gazı emisyonu anlamına geliyor. Paris Anlaşması ışığında küresel ısınmayı 1.5 derecede sabitlemek, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek, atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için şirketlere büyük rol düşüyor.
#İklim DeğişikliğiIMF Başkanı’nın hiçbir adım atılmadığı takdirde dünyanın ‘yanacağı’ uyarısında bulunduğu iklim değişikliği, dünyada iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Raporlara göre sadece gelişen piyasalarda 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım potansiyeli bulunuyor.
#Sürdürülebilir EkonomiÇevre konusunda karşı karşıya kalınan riskler, paydaşlara karşı doğan sorumluluklar, günümüzde kurumları iş yapış modellerini değiştirmeye zorluyor. Artık, iş dünyası daha az kaynak kullanarak daha çok iş yapmak, ortak değer üretmek ve gelecek nesilleri de düşünmek zorunda. Bu noktada sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor.
Özellikle yurtdışında internet üzerinden uçak bileti satan çok sayıda e-acente var. Bunların büyük kısmı ne yazık ki dolandırıcı. Size çok ucuz uçak bileti fiyatları öneriyorlar. Kartınızla ödemeyi yaptığınızda, üzerine devlet vergileri geldi diyerek neredeyse iki katı para çekiyorlar. Bir nedenle bileti iade edeceğinizi söylerseniz, artık aylarca onlara ulaşamıyorsunuz. Ve yapacağınız hiçbir şey yok.
#AcentaAKKÖK Grubu’nun ABD’li Dow’la ortak olduğu ve Yalova’da Türkiye’nin ilk karbon elyaf üretimini gerçekleştiren DowAksa yönetimi, 250 milyon dolarlık yatırıma ek adımlar atmak üzere Zafer Çağlayan döneminde Ekonomi Bakanlığı’na başvuruda bulundu: